Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euro on liian tulenarka vaaliteema

Talous
 

Tanskassa pidetään tänä vuonna parlamenttivaalit viimeistään syyskuussa. Vaalikeskustelu polveilee tutuissa teemoissa: maahanmuutossa, kotitalousvähennyksessä ja hyvinvointivaltion palveluissa.

Puolueet vaikenevat melkein kuin yhteisestä sopimuksesta eurosta. Euro on vaaliteemaksi aivan liian tulenarka ainakin sen kannattajien mielestä. Vuosikausia kestänyt eurokriisi on heikentänyt yhteisvaluutan kannatusta jo ennestään eurokriittisessä Tanskassa. Juuri nyt juuttien euroepäluuloja ruokkii Kreikan tuoreen vasemmistohallituksen linja ja sitoumuksista lipsuminen.

Toisaalta tanskalaisille EU:n kanssa poikkiteloin heittäytyminen on tuttua. 53,2 prosenttia tanskalaisista äänesti eurolle "ei" kansanäänestyksessä vuonna 2000, eivätkä pääministerit ole sen jälkeen uskaltaneet ehdottaa uutta kansanäänestystä.

Britannia ja Tanska liittyivät EU:hun vuonna 1973. Ruotsin lisäksi ne ovat vanhoista jäsenmaista ainoita, joissa euro ei ole käytössä. Molemmat maat ovat neuvotelleet itselleen poikkeusoikeuden olla ottamatta euroja käyttöön.

Kiinteä valuuttakurssi on jälleen yksi osoitus tanskalaisille tyypillisestä pragmatismista, sillä käytännössä Tanska kuitenkin on jo eurossa kiinteän valuuttakurssipolitiikkansa takia.

Siksi Saksan naapurimaa ja suuri kauppakumppani hyötyy yhteisestä valuutasta, mutta monille tanskalaiselle tärkeä, nimellisesti oman valuutan symbolimerkitys säilyy.

Annukka Oksanen
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat