Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurokriisi tarttui Tanskaan

Euroalueelta vyöryy rahaa Tanskaan. Keskuspankki yrittää heikentää kruunua kaikin keinoin.

Talous
 

Euroalueen talouskriisi heijastuu Tanskaan maan valuutan kruunun nousupaineena. Sijoittajien into myydä euroja ja ostaa kruunuja on niin suuri, että Tanskan keskuspankki on ryhtynyt ennennäkemättömiin poikkeustoimiin pitääkseen kruunun kiinteässä eurokurssissaan.

Sijoittajien innostuksen on laukaissut Sveitsin frangin parin viikon takainen irtoaminen eurokytkennästä ja Euroopan keskuspankin EKP:n ilmoitus jättimäisestä, 1 140 miljardin euron rahapoliittisesta elvytysohjelmastaan.

Lars Bahl
Pääjohtaja Lars Rohde ei ole toistaiseksi kommentoinut lainkaan Tanskan keskuspankin historiallisia poikkeustoimia.
Pääjohtaja Lars Rohde ei ole toistaiseksi kommentoinut lainkaan Tanskan keskuspankin historiallisia poikkeustoimia.

Yksi euro on noin 7,46 Tanskan kruunua. Kruunu voi vaihdella 2,25 prosenttia keskikurssinsa molemmin puolin suhteessa euroon.

Nykyinen kiinnityskurssi on ollut voimassa vuodesta 1982, ensin suhteessa Saksan markkaan ja sittemmin suhteessa euroon.

Kruunua heikentääkseen Tanskan keskuspankki on laskenut keskeistä talletuskorkoaan jo kolmesti kahden viikon aikana. Talletuskorko on nyt -0,5 prosenttia. Pankit siis joutuvat maksamaan keskuspankille, kun tallettavat sinne rahaa. Seuraavaa koronlaskua odotetaan jo torstaina.

"Odotamme -0,25 prosenttiyksikön laskua", sanoo Nordean vanhempi analyytikko Jan Størup Hansen.

Tanskan kruunun hallitsematon vahvistuminen heikentäisi tanskalaisten yritysten kilpailua.

Tammikuussa keskuspankki myi kruunuja ja osti euroja 14,2 miljardin euron arvosta. Summa on ennätyssuuri.

Operaatio kasvatti myös Tanskan valuuttavarannon ennätysmäiseen 76 miljardiin euroon, mikä vastaa 30 prosenttia Tanskan bruttokansantuotteesta.

Lisäksi Tanskan valtiovarainministeriö peruutti yhteistyössä keskuspankin kanssa valtion joukkolainojen suunnitellun liikkeellelaskun, jotta kiinnostus kruunuja kohtaan vähenisi.

Yhteisoperaatio on kautta aikojen ensimmäinen. Størup Hansen arvelee, että keskuspankki voi tarvittaessa keskeyttää muidenkin velkapapereiden myyntejä.

Keskuspankin ilmoituksen mukaan Tanskan valtion kassassa on niin paljon rahaa, ettei tänä vuonna ole enää tarvetta laskea liikkeelle valtionvelkakirjoja.

Clemens Bilan AFP
Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt on vakuuttanut, että Tanskan keskuspankin voimavarat riittävät puolustamaan kruunua.
Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt on vakuuttanut, että Tanskan keskuspankin voimavarat riittävät puolustamaan kruunua.

Pääministeri Helle Thorning-Schmidt on tullut myös hätiin. Hän on vakuuttanut, että keskuspankin rahkeet kyllä riittävät pitämään kruunun kiinni eurossa.

"Tilanne on erittäin epätavallinen. Tanskan keskuspankki ei ole koskaan aikaisemmin puolustanut kruunua yhtä rajusti, eikä se myöskään ole koskaan aiemmin muuttanut korkoa kolmea kertaa näin lyhyessä ajassa", Størup Hansen sanoo.

Keskuspankin pääjohtaja Lars Rohde on pysytellyt vaitonaisena poikkeusoperaation ajan. Hän niittää mainetta kovanaamana, jonka kantti kestää ja joka kerää kehuja poliitikoilta.

Tanskan kruunusta on tullut eurokriisin aikana yhtäältä Sveitsin frangin kaltainen turvasatama, mutta toisaalta liikkeellä on myös keinottelijoita, joka yrittävät saada kruunun irtoamaan eurokytkennästään.

Tanskan kymmenvuotisten valtionlainojen korot kävivät alkuviikosta 0,2 prosentissa. Se on pienin kymmenvuotisen lainan jälkimarkkinakorko maailmassa. Tanskan ja monien euromaiden lyhyemmät valtionlainat ovat painuneet jo negatiiviselle korolle.

Tanskan suosiota selittää ennen kaikkea eurokriisi. Enemmistö asiantuntijoista uskoo, että keskuspankki pystyy pitämään kruunun kiinni eurokurssissaan.

"Tanskan poliittinen paine pysyä euron peesissä on tiukka", arvioi Handelsbankenin ekonomisti Tuuli Asplund.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä johtuu täysin eurokriisistä", Nordean Størup Hansen sanoo. Tanskan reaalitalouden kanssa ilmiöllä ei ole hänen mukaansa "mitään tekemistä".

Asuntolainojenkin korot ovat painuneet Tanskassa ennätyksellisen pieniksi.

Tanskan asuntolainajärjestelmä toimii niin, että lainan myöntävä asuntolainapankki kerää lainarahat markkinoilta laskemalla liikkeelle joukkolainoja. Voimassa on niin sanottu vastaavuusperiaate, jonka mukaan joukkolainan ehtojen pitää vastata annetun asuntolainan ehtoja. Kehitys korkomarkkinoilla näkyy siis käytännössä reaaliajassa asuntolainoissa.

Kruunumääräisiä arvopapereita hinkuvat sijoittajat ovat nyt rynnistäneet ostamaan tanskalaisia asuntolainoja niin innokkaasti, että lyhyimpien joukkolainojen korot ovat painuneet nollan alapuolelle. Ainakin Tanskan suurin asuntolainapankki Nykredit ja Nordean asuntolainapankki ovat ilmoittaneet, etteivät ne aio myöntää asuntolainoja negatiivisella koroilla. Tilanne on järjestelmälle ennalta tuntematon.

Negatiivinen korko on toistaiseksi kuriositeetti, mutta esimerkiksi 30 vuoden asuntolainan korko on laskenut neljästä kahteen prosenttiin ja näyttää, että kohta lasketaan liikkeelle vastaavia lainoja 1,5 prosentin korolla.

Asunnonomistajat vaihtavat lainojaan halvempiin ennätystahtia. Lainat ovat niin halpoja, että on alkanut kuulua varoittavia ääniä mahdollisesta asuntokuplasta. Toisaalta Nordean Størup Hansen sanoo, että lainojen halpeneminen antaa Tanskan taloudelle kaivattua vauhtia.

Tanskan valtiovarainministeriön ennusteen mukaan maan talous kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia.

Annukka Oksanen
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat