Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissio arvioi euroalueen talouden elpyvän hitaasti

Velkaantuminen ei vähene vielä tänäkään vuonna

Talous
 

Euroopan komissio arvioi euroalueen talouden elpymisen olevan tänä ja ensi vuonna verraten hidasta, vaikka uusin suhdanne-ennuste on hieman valoisampi kuin syksyllä laadittu.

Komissio ennustaa, että euroalueen kokonaistuotanto eli bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,9 prosenttia. Syksyllä komissio ennusti euroalueen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia.

Talouskomissaari Pierre Moscovici arvioi tiedotteessa, että öljyn halpeneminen ja euron heikkeneminen ovat antaneet tervetulleen piristysruiskeen EU:n taloudelle.

Euroalueen velkakriisin kuluessa komission ennusteet ovat osoittautuneet toistuvasti liian optimistiksi, ja niitä on myös kerta toisensa jälkeen muutettu huonommiksi.

Hitainta talouskasvu on euroalueella Euroopan vakausmekanismin hätärahoituksessa olevassa Kyproksessa, jossa kokonaistuotanto kasvaa komission mukaan 0,4 prosenttia tänä vuonna. Italiassa komissio arvioi kuluvan vuoden talouskasvuksi 0,6 prosenttia. Itävallassa ja Suomessa kokonaistuotannon pitäisi kasvaa tänä vuonna 0,8 prosenttia.

Euroopan suurimman kansantalouden Saksan bruttokansantuotteen komissio arvioi kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja toiseksi suurimman talouden Ranskan tasan prosentin.

Aikaisempaa myönteisemmästä ennusteesta huolimatta euroalueen talouskasvu on kuitenkin selvästi hitaampaa kuin maailman suurimmassa kansantaloudessa Yhdysvalloissa. Kansainvälisen valuuttarahaston ennusteen mukaan Yhdysvalloissa kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 3,6 prosenttia ja ensi vuonna 3,3 prosenttia.

Komissio ennustaa työttömyysasteen euroalueella supistuvan tänä vuonna 11,2 prosenttiin, mikä olisi silti historiallisesti tarkasteltuna yhä epätavallisen suuri lukema.

Julkisen talouden velan komissio uskoo myös pysyvän historiallisena suurena, yli 94 prosentissa suhteessa bruttokansantuotteeseen. Velkaantumista on kiihdyttänyt euroalueen suistuminen taantumaan vuonna 2011. Yhtenä syynä siihen oli poliitikoiden vaatima voimakas finanssipolitiikan kiristys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat