Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt ruotsalaiset ovat menneet liian pitkälle

Talous
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Ihailen ja rakastan ruotsalaisia. Yksi parhaimmista ystävistäni on ruotsalainen. Jos en olisi suomalainen, haluaisin olla ruotsalainen (kaikkine ruotsalaisuuden tuomine bonuksineen).

Mutta nyt ruotsalaiset ovat totta totisesti menneet liian pitkälle. Kyse on sadetakeista.

Muotitietoiset lukijat ehkä tietävät ruotsalaisen Stutterheim-sadeasubrändin. (Itse olen tyhmänä käyttänyt vanhaa Rukkaani 20 vuotta tajuamatta pitää silmällä sadetakkisektorin kehitystä.) Stutterheim-sadetakkeja myydään maailmalla ruotsalaisina luksustuotteina. Lontoolaisessa Harvey Nichols -muotitavaratalossa Stutterheim-sadetakki maksaa 200 puntaa eli 265 euroa. Ei siinä vielä mitään.

Pahinta on Stutterheim-brändin mainoslause: Swedish Melancholy at Its Driest eli Ruotsalaista Melankoliaa Kuivimmillaan.

Monimerkityksinen iskulause iskee suomalaiseen kuluttajaan kovaa ja varoittamatta. Eikö ruotsalaisten kuulunut olla iloisia ja reippaita? Eikö melankolian eli surumielisyyden pitänyt olla suomalaisten ominaispiirre ja myyntivaltti?

Stutterheim on rakentanut koko tarinansa ruotsalaisen (hah!) melankolian (hah!) ympärille. On Tukholman saaristoon kalareissulle lähtevää runoja kirjoittavaa isoisää. On surumielisyydestä ammentavaa ruotsalaista taiteilijakaartia aina synkkämielisestä August Strindbergistä lähtien. On jopa vuosittain jaettava surumielisyyspalkinto, joka annetaan Vuoden Surumielisimmälle Henkilölle.

Ei voi muuta kuin ihailla. Tai kuten Stutterheim-brändi toteaa verkkosivuillaan: surumielisyys ja luovuus kuuluvat yhteen niin kuin pianon valkoiset ja mustat koskettimet. (Hah!)

Toivon ruotsalaisille sadetakeille suurta menestystä.

Mutta toivon suomalaisille kuluttajatuotteille vieläkin enemmän. Toivon suomalaisille kykyä tajuta, kuinka myyntityö rakentuu pakostakin jo olemassa olevalle: Suomen maabrändille, muiden suomalaisten tuotteiden maineelle, suomalaiselle kulttuurille – tai niiden puutteelle.

Ruotsilla ja ruotsalaisilla tuotteilla on vahva maine Britanniassa. Se on kiteytynyt osaamiseen, optimismiin ja jumalattoman kauniisiin blondeihin. Nyt vuorossa ovat uudet markkinointikeinot eli ratsastaminen ruotsalaisella surumielisyydellä. Sille ovat luoneet vankan perustan synkät mutta huippusuositut ruotsalaiset ja tanskalaiset televisiosarjat.

Surumielisenä totean: surumielisyys tulee Ruotsista.

Annamari Sipilä HS annamari.sipila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Korjaus 6.2. kello 14.29: August Strindbergin nimi korjattu oikeaan muotoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat