Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan ja Saksan ministerit ovat vielä kaukana ratkaisusta

Varoufakis pyytää velkaohjelman arvioinnille aikaa. Schäuble vaatii sopimuksista kiinni pitämistä.

Talous
 
Fabrizio Bensch Reuters
"Sovimme, että olemme eri mieltä", luonnehti Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble (vas.) hänen ja Kreikan valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin keskustelua torstaina. Varoufakis ei yhtynyt tähänkään lausuntoon.
"Sovimme, että olemme eri mieltä", luonnehti Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble (vas.) hänen ja Kreikan valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin keskustelua torstaina. Varoufakis ei yhtynyt tähänkään lausuntoon. Kuva: Fabrizio Bensch Reuters

Selkääntaputtelusta ei ollut tietoakaan, kunKreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ja Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble saapuivat torstaina Berliinissä satojen toimittajien eteen. Kaksikon esiintymisestä kävi selväksi, että he edustavat euroalueen talouspolitiikan kahta ääripäätä.

Varoufakis esitteli itsensä: "Olen ollut päivästä numero yksi lähtien valtiovarainministeri maassa, jonka talous on hätätilassa".

Päivästä numero yksi eli vaaleista on kulunut vasta puolitoista viikkoa.

Schäuble ei esitellyt itseään. Hän on valtiovarainministeri euroalueen suurimman taloudessa, joka ei ota tämän vuoden valtion budjetissa yhtään uutta velkaa.

Kreikan ja Saksan valtiovarainministerien keskustelu oli Schäublen mukaan intensiivistä ja avointa, mutta esimerkiksi velkojen leikkauksesta ei käsitelty.

Schäuble peräsi edelleen Kreikalta säästöohjelman säännöistä kiinni pitämistä ja yhteistyötä troikan eli Euroopan unionin, Euroopan keskuspankin ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa.

Varoufakis puolestaan toisti pyynnön, että velkaohjelmaa jatkettaisiin toukokuulle. Hänen mukaansa siihen mennessä Kreikan hallitus voisi muotoilla muutosehdotuksensa.

Euroopan keskuspankki kiristi keskiviikkona omalta osaltaan Kreikan rahahanoja. Se ei hyväksy sitä, että Kreikan valtion velkakirjoja voisi käyttää EKP:n lainojen vakuuksina.

Torstaina EKP kuitenkin antoi Kreikan keskuspankille luvan jatkaa hätärahoitusta. Kyseessä on noin 60 miljardia euroa, jonka on määrä pitää Kreikan keskuspankki toimintakykyisinä.

Ministereiden erimielisyys velkaohjelman jatkosta oli selkeä.

"Sovimme, että olemme eri mieltä", Schäuble veti keskustelun yhteen.

Tähän Varoufakis totesi: "Minusta emme edes sopineet olevamme eri mieltä".

Schäuble korosti, ettei Kreikan tuore hallitus voi irtisanoutua edellisten tekemistä säännöistä ja sopimuksista.

"Kunnioitamme Kreikan äänestäjien tahtoa, mutta kunnioitamme myös muiden euromaiden äänestäjien tahtoa", hän sanoi.

Mustaan takkiin ja siniseen paitaan pukeutunut Varoufakis sanoi Kreikan hallituksen olevan eurooppalaisen keskivertokansalaisen asialla.

"On sitten kyseessä slovakialainen, suomalainen tai espanjalainen", hän sanoi.

Hänen mukaansa nykyisessä velkasopimuksessa EU:n, EKP:n ja IMF:n kanssa ongelmana on, että siitä puuttuu kokonaan monia talouden uudistuksia kuten korrpution kitkentä.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat