Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskan keskuspankilta neljäs koronlasku alle kolmessa viikossa

Talous
 

Tanskan keskuspankki laski torstaina talletuskorkoaan jo neljännen kerran alle kolmen viikon sisällä. Keskuspankin talletuskorko laski 0,25 prosenttiyksikköä -0,75 prosenttiin. Negatiivinen korko tarkoittaa, että liikepankit joutumaan maksamaan tallettaessaan rahaa keskuspankkiin.

Dramaattisilla koronlaskuilla keskuspankki taistelee Tanskan kruunun vahvistumista vastaan. Tanskasta on tullut euroaluetta hermostuttavan Kreikan tilanteen takia turvasatama sijoittajille, jotka siirtävät varojaan euroista kruunuihin.

Keskuspankin mukaan Sveitsin frangin kellutuspäätöksen ja EKP:n jättimäisen rahapoliittisen elvytysohjelman seurauksena Tanskaan on "virrannut merkittävästi pääomia". Joulukuussa ja vielä tammikuun alkupuolella kruunumääräiset arvopaperit eivät kiinnostaneet sijoittajia tavallista enempää.

Tanskan kruunu on sidottu euroon kiinteällä kurssilla, eikä keskuspankki ole valmis luopumaan kytkennästä. Yksi euro on noin 7,46 Tanskan kruunua.

"Kiinteän kurssin politiikka on luovuttamaton osa tanskalaista talouspolitiikkaa – ja on ollut vuodesta 1982. Keskuspankilla on keinot puolustaa kiinteän kurssin politiikkaa niin kauan kuin se on tarpeen", keskuspankin pääjohtaja Lars Rohde sanoi torstai-iltapäivän tiedotteessa.

Tanskan valuuttavaranto on paisunut ennätyssuureksi, koska keskuspankki on myynyt kruunuja ja ostanut euroja. Rohde lupailee, että ostot jatkuvat tarvittaessa.

"Valuuttavarannon koolla ei ole ylärajaa. Meidän ainut tavoitteemme on vakaa kruunun eurokurssi", Rohde sanoi.

Vakaata valuuttaa pidetään tärkeänä ennakoitavuuden, järkevän talouspolitiikan ja yritysten toimintaympäristön kannalta. Jos kruunu irtoaisi eurokurssistaan, se vahvistuisi äkisti, mistä seuraisi Tanskan kilpailukyvyn ja sitä myötä viennin romahtaminen. Vientivetoisessa maassa vaikutukset olisivat rajuja.

Runsas rahan tarjonta Tanskassa on painanut myös asuntolainojen korkoja negatiivisiksi. Teoriassa se tarkoittaa, että pankit maksaisivat asuntolainan ottajille lainan ottamisesta.

Tilanne on joukkolainoihin perustuvilla Tanskan asuntolainamarkkinoilla ennen kokematon, ja asuntolainapankit ovat viime päivinä peruneet useita lainoja negatiivisten korkojen takia.

Annukka Oksanen
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat