Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UPM pesi kotimaiset kilpailijansa

Metsä Groupissa pääoma tuotti korkeimman koron

Talous
 
Lauri Rotko
Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan tieltä purettiin syksyllä vanha sellutehdas Äänekoskella.
Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan tieltä purettiin syksyllä vanha sellutehdas Äänekoskella. Kuva: Lauri Rotko

Metsäyhtiöiden tuloskilpailussa UPM pesi jälleen kerran kilpailijansa Stora Enson ja Metsä Groupin. UPM:n viime vuoden oikaistu nettotulos suhteessa liikevaihtoon oli 6,3 prosenttia, kun Stora Enso pääsi 3,0 ja Metsä Group 5,4 prosenttiin.

Suurista metsäyhtiöistä Metsä Group julkisti tuloksensa torstaina. Sen liikevaihto kasvoi viime vuonna, kun UPM ja Stora tulivat vähän alaspäin. Jos saavutuksia mitataan yhtiöiden itse ilmoittamilla sijoitetun pääoman tuotoilla, Metsä Group oli muita parempi. Sen pääoma tuotti 12 prosentin koron.

Pääjohtaja Kari Jordan luonnehtii Metsä Groupin viime vuotta arvosanalla hyvä.

Hyvistä luvuista huolimatta UPM on suurista puunjalostajista riippuvaisin paperista, jonka menekki taantuu nopeasti Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Yhtiö on tosin ylpeillyt sillä, että se havaitsi ennen muita ratkaisevan muutoksen paperin kysyntätrendissä. Ensimmäiseksi lahtipenkkiin joutui yhtiön Voikkaan-paperitehdas.

Oivalluksesta on kohta kulunut kymmenen vuotta, mutta miten UPM on muutokseen vastannut? Tehtaita on suljettu, koneita on romutettu ja kustannuksia on karsittu.

Kulukuuri jatkuu. Äskettäin UPM kertoi lopettavansa paperikoneita Suomesta, Britanniasta ja Ranskasta. Erikoista päätöksessä oli se, että yhtiö luo kolme keskisuurta yhden koneen tehdasta. Niissä yleiskustannukset tuotettua tonnia kohti ovat korkeammat kuin kahden tai useamman koneen tehtaissa.

Ratkaisu sisältää varoituksen. Kun painopaperin kysyntä edelleen vähenee, johdon on helpompi perustella työntekijöilleen ja muille sidosryhmilleen tehtaan lakkauttamista. Yhden koneen tehtaan kulut ovat kerta kaikkiaan liian korkeat muihin tehtaisiin verrattuna.

Mitään erityisen uutta liiketoimintaa yhtiö ei ole kehittänyt kuihtuvan paperibisneksen tilalle. Lappeenrantaan on noussut biodieseltehdas, mutta se on pieni yksikkö kymmenen miljardin euron konsernissa.

Strategisesti UPM on polkenut paikallaan verrattuna Stora Ensoon ja Metsä Groupiin, jotka ovat hakeneet korvaavia tuotteita paperin tilalle. Tosin Metsä Group on tehnyt sen pakon edessä.

Stora Ensossa viime vuoden näyttävin tapahtuma oli toimitusjohtaja Jouko Karvisen lähtö. Hänen tilalleen nousi ruotsalainen Karl-Henrik Sundström.

Karvista ei häädetty johtopaikalta, mutta yhtiön hallitus ei ollut häneen täysin tyytyväinen. Hän ei saanut kasvua aikaan.

Uruguayn selluprojekti meni pitkäksi, eikä Kiinassa ole edetty suunnitelmien mukaisesti.

Kiinassa ei riitä, että hanketta vetää projekti-insinööri. Korkeimman johtajan on oltava läsnä taajaan, jotta lupa-asiat etenisivät Kiinan hallinnossa.

Stora Ensossa vallan ovat ottaneet ruotsalaisen Wallenbergin perheen luottomiehet ja -naiset. Johtoryhmässä avainhenkilöitä ovat yhteiskuntasuhteiden ekspertit. Teollinen ammattitaito ja kokemus on työnnetty varjoon.

Wallenbergejä tilanteesta ei voi moittia. Suomen valtion ja Kansaneläkelaitoksen hallussa on eniten ääniä, mutta suomalainen valtio-omistaja on löperö. Se ei osaa käyttää valtaansa.

Suomalaisesta näkökulmasta suoraviivaisin ratkaisu omistajaosaamisen korjaamiseen olisi yhdistää Stora Enso ja UPM. Vallan saisi UPM:n väki, sillä yhtiön markkina-arvo paljon korkeampi kuin Stora Enson.

Suomen valtiolle fuusio luultavasti kelpaisi, mutta Wallenbergit ovat todennäköisesti eri mieltä. Suvulle Stora on tärkeä yhtiö, sillä se tuo tasaista kassavirtaa.

Metsä Group valmistelee historiansa suurinta investointia eli lopullista rakentamispäätöstä Äänekosken sellutehtaasta. Tehdas palvelisi yhtymän omistajien eli metsänomistajien etua, sillä se lisäisi miljoonilla kuutioilla sellupuun kysyntää.

Metsä Groupin johtajat sanovat, että ratkaisu on yhä aidosti auki. Sitä on vaikea uskoa, sillä kielteisen päätöksen jälkeen osuuskunnan herroille nauraisi koko Suomi.

Teoriassa puuta Suomessa riittää sekä Äänekoskelle että Kuopioon kenties rakennettavalle massatehtaalle, mutta tuleeko kalikoita markkinoille? Suomalaiset metsätilat ovat pieniä ja metsänomistajien keski-ikä on 60 vuotta. Harvoilla on pakollista tarvetta myydä puuta.

Raaka-ainehuolto ei ole vain Metsä Groupin huoli. Sekä Stora Enson että UPM:n metsäpäälliköt joutuvat pohtimaan, riittääkö niiden tehtaille puuta.

Äänekosken tehdas aloittaa vuonna 2017, ja sellusta suuri osa myydään Kiinaan. Metsänomistajien kannattaa rukoilla, että kommunistit vielä silloin johtavat Kiinaa.

"Demokratiahäiriön" ei tarvitse olla kovinkaan laaja, kun maailman sellumarkkinat menevät sekaisin. Jos näin käy, Metsä Groupin tasetta koetellaan – jälleen kerran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat