Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntolainan lyhennysvapaa piristäisi taloutta

Isot pankit lupaavat asuntolaina-asiakkaille vuoden ilmaista lyhennysvapaata. Asiantuntijan mukaan vaikutus kulutukseen voisi vastata tuntuvaa veroalea.

Talous
 
Sami Kero HS
Kelli Törrönen leikki poikansa Taurin, 3, kanssa Hakaniemen leikkiluolassa torstaina. Hänestä lyhennysvapaata voi tarvita, jos esimerkiksi sairastuu. Törrönen on käyttänyt mahdollisuutta kerran.
Kelli Törrönen leikki poikansa Taurin, 3, kanssa Hakaniemen leikkiluolassa torstaina. Hänestä lyhennysvapaata voi tarvita, jos esimerkiksi sairastuu. Törrönen on käyttänyt mahdollisuutta kerran. Kuva: Sami Kero HS

Parhaimmillaan asuntolaina-asiakkaille tarjottu vuoden ilmainen lyhennysvapaa voisi tuoda tuntuvan piristysruiskeen yksityiseen kulutukseen. Koko talouden kasvua se voisi vauhdittaa puoli prosenttiyksikköä.

OP-ryhmä kertoi torstaina antavansa kaikille asiakkailleen vuoden lyhennysvapaan ilman kuluja ja erillisiä neuvotteluja. Vapaata voi hakea pankin verkkosivuilta. Sitä saa, vaikka olisi juuri pitänyt taukoa lyhennyksistä.

Fakta

90 miljardin asuntolainapotti

 Suomalaisilla on asuntolainaa yhteensä noin 90 miljardia euroa. Summalla pyörittäisi Suomen valtiota vuoden ja kahdeksan kuukautta.

 Lainakanta on kasvanut viime aikoina prosentin kahden vuosivauhtia, kun vielä vuonna 2008 asuntolainojen kokonaismäärä kasvoi 15 prosenttia.

 Suomalaiset siis lyhentävät lainojaan lähes yhtä paljon kuin ottavat uutta luottoa.

 Lainaa on 870 000 kotitaloudella eli suurimmalla osalla suomalaisista lainaa ei ole lainkaan.

Torstaina myös OP:n pahimmat kilpailijat Nordea ja Danske Bank kertoivat, että lyhennysvapaan saa ilman kuluja. Nordean mukaan näin on tosin ollut tähänkin asti. Mahdollisuutta ei ole kuitenkaan erityisesti markkinoitu.

OP markkinoi.

"Kehotan kaikkia niitäkin, jotka ennen eivät ole edes harkinneet tätä mahdollisuutta, tarttumaan tilaisuuteen", pääjohtaja Reijo Karhinen sanoi torstaina.

Pelkästään OP-ryhmän yli 300 000 asuntolaina-asiakasta lyhentävät lainojaan noin 2,3 miljardilla eurolla vuodessa. Jos puolet ottaisi lyhennysvapaata, kulutukseen vapautuisi 1,2 miljardia euroa.

Summa vastaisi Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtajan Pasi Holmin mukaan tuntuvaa veroalea. Suomalaiset maksavat tuloveroa vajaat kuusi miljardia vuodessa. 1,2 miljardia olisi viidesosa tästä.

"Toteutuessaan se olisi tervetullut piristysruiske", Holm sanoo.

1,2 miljardia euroa tarkoittaisi noin prosentin kasvua yksityisessä kulutuksessa, jolloin vaikutus koko talouden kasvuun olisi noin puoli prosenttiyksikköä. Sekin olisi plussaa nykyisessä melkein nollakasvussa.

Holm kuitenkin epäilee, saadaanko tarjouksella miljardia kasaan. "Olen ymmärtänyt, että lyhennysvapaata on voinut saada kohtuullisen helposti ennenkin."

HS:n torstaina haastattelemat asuntovelalliset suhtautuivat pääosin myönteisesti pankkien tarjoukseen. Harva kuitenkaan arveli suoralta kädeltä itse käyttävänsä mahdollisuutta.

"Jos toinen meistä jäisi pidemmäksi aikaa lapsen kanssa kotiin, voisimme harkita", sanoivat Kampin kauppakeskuksessa ostoksilla olleet Jussi Sarkkinen ja Kaisa Mikander.

Suomalaiset haluavat perinteisesti lainoistaan eroon niin nopeasti kuin mahdollista.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä muistuttaa, että koko summa ei kanavoituisi kotimaiseen kulutukseen.

"Joka tapauksessa vaikutus on pienempi kuin lyhennysvapaiden yhteissumma."

Vihriälä muistuttaa, ettei lyhennysvapaa tarkoita, että kuluttajat saisivat varsinaisesti lisää rahaa. Lainanmaksua vain lykätään eteenpäin. Se, miten halukkaasti väliaikaisesti vapautuva raha käytetään kulutukseen, riippuu ihmisten taloustilanteesta.

Jos perheellä on ollut rahaa riittävästi tähänkin asti, lisäraha ei välttämättä kasvata kulutusta.

OP:n Karhinen ei odotakaan, että Suomen talouden ongelmat ratkeaisivat yksin lyhennysvapaalla. Tavoitteena on kannustaa muitakin vastaaviin toimiin. OP-ryhmässäkin pohditaan, mitä muuta se vielä voisi tehdä.

"Vielä en kerro mitä."

Danske Bank kiirehti vastaamaan OP:n haasteeseen ja teki vastaavan tarjouksen.

"Ihan samat mietteet kaikilla pankeilla on. Haluamme, että meidän asiakkaat käyttävät rahaa muuhunkin kuin lainojen lyhentämiseen", sanoi Danske Bankin Suomen toimitusjohtaja Risto Tornivaara.

Nordean Suomen johtajan Topi Mannerin mukaan pankin asiakkailla on vastaava mahdollisuus jo käytössä. Se ei tosin koske asp-lainan maksajia tai asiakkaita, joilla on kiinteä korko.

Pankkien talouden kannalta lyhennysvapaat eivät ole ongelma. Uusia asuntolainoja otetaan niin nihkeästi, että pankin kannattaakin pitää lainat vähän pidempään taseessaan.

Asuntolaina on pankille olematon riski, koska vakuutena on asunto.

Karhisen mukaan yhtälö ei ole ihan näin yksinkertainen, koska monilla asiakkailla on vanhastaan lainassa hyvin matala 0,4–0,5 prosentin marginaali. Näin heikosti tuottavien lainojen pidentäminen ei oikeastaan olisi pankin etujen mukaista.

Lyhennysvapailla toisaalta myös korvataan kalliimpien ja pankille tuottavampien kulutusluottojen ottamista.

"Tämä aloite ei todellakaan lähtenyt liiketaloudellisista perusteista", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat