Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka ottaa tulosrahat?

Isot pankit tekevät käsittämättömän hyvää tulosta talousahdingossa

Talous
 
DADO RUVIC / REUTERS
Pankkien liiketoimintaa on siirretty menestyksekkäästi varainhoidon puolelle.
Pankkien liiketoimintaa on siirretty menestyksekkäästi varainhoidon puolelle. Kuva: DADO RUVIC / REUTERS

OP-ryhmän pääjohtajalla Reijo Karhisella on erikoinen ongelma. Mitä tehdä rahoilla? Osuustoiminnallinen pankkiryhmä tekee nimittäin erinomaista tulosta. Viime vuonna rahaa jäi kulujen jälkeen kassaan 1 104 miljoonaa euroa.

Kolmasosa siitä meni veroina valtion kirstuun. Runsaat 200 miljoonaa maksettiin asiakasomistajille bonuksina ja korkoina. 577 miljoonaa jätettiin kuitenkin finanssiryhmän omaan pääomaan vahvistamaan vakavaraisuutta. Tällä tulostahdilla vakavaraisuus saavuttaakin viimeistään parin vuoden kuluttua johdon asettaman 18 prosentin tavoitetason.

Mihin OP-ryhmä sen jälkeen käyttää ylimääräiset puoli miljardia? Karhisen mukaan kysymys on "aivan osuustoiminnan ytimessä."

Asia on kuulemma pohdinnassa, eikä vastausta siis vielä kuulla.

Jo nykyisillä bonusjärjestelmillä ja vakuutusten ja pankkipalvelujen ristiin myynnillä ryhmän markkinaosuus on kasvanut hyvin korkeaksi. Asuntolainoista OP-ryhmä myöntää noin 38 prosenttia ja vahinkovakuutuksen maksutulosta 30 prosenttia menee OP-vakuutukselle, entiselle Pohjolalle.

Osuuskunnan voitot kuuluvat omistajille. Suurten lisäbonusten maksaminen tarkoittaisi käytännössä hintojen alentamista, mikä voisi kasvattaa entisestään markkinaosuutta. Ennen pitkää markkinoiden keskittyminen ei olisi tervettä asiakkaankaan kannalta.

Suomen pankkimarkkinan seuraavaksi suurimmilla toimijoilla vastaavaa ongelmaa ei ole, niiden tulosrahat menevät osinkoina osakkeenomistajille. Myös Nordea ja Danske Bank tekevät käsittämättömän hyviä tuloksia siihen nähden, että Suomen talous on ollut kuusi viime vuotta melkein koko ajan taantumassa. Luottotappiot ovat pysyneet matalien korkojen ansiosta pieninä, vaikka työttömyys kasvaa ja yritykset valittavat huonoja aikoja.

OP:n pankkitoimintaa johtava Jouko Pölönen vakuutti torstaina, etteivät luottoriskit "huoleta lainkaan".

Pankkien liiketoimintaa on siirretty menestyksekkäästi varainhoidon puolelle, kun matalat korot ovat ajaneet asiakkaiden varat tileiltä rahastoihin ja muihin sijoitustuotteisiin. Niistä pankit saavat kullanarvoisia palkkiotuottoja kasvattamatta omia riskejään.

Kaikki pankit ovat myös siirtäneen asiakkaat nopeasti pois konttoreista digitaalisten palvelujen äärelle. Pankkiasioita hoidetaan nyt kännyköillä ja tableteilla.

OP:n Karhinen arvioi torstaina, että jo muutaman vuoden kuluttua iso osa asuntolainamarkkinastakin voi siirtyä kokonaan verkkoon. Lainoja voitaisiin myöntää jopa automaattisesti pankissa olevien asiakastietojen perusteella.

Tämä vaatii käytännössä enää sen, että asuntojen osakekirjat saadaan sähköiseen muotoon. Se tapahtunee lähivuosina. Tällainen markkina voisi avata kilpailun myös ulkomaisille tulokkaille. Pankkialalla on edessä taas jännittäviä vuosia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat