Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työkyvyttömyys vie eläkkeelle entistä harvemmin

Eläkkeellesiirtymisikä kasvoi neljä kuukautta vuonna 2014

Talous
 

Suomalaiset siirtyivät eläkkeelle viime vuonna entistä vanhempina.

Suomalaiset jäivät viime vuonna työeläkkeelle keskimäärin 61,2-vuotiaana, kun vuonna 2013 eläkkeelle jäätiin keskimäärin 60,9-vuotiaana, ilmenee Eläketurvakeskuksen ETK:n tilastoista. Eläkkeelle siirtyvien ikä siis nousi viime vuonna 0,3 vuotta eli nelisen kuukautta.

Muutos on merkittävä, koska Suomi on nyt taloustaantumassa, jolloin työntöä eläkkeelle on tavallista enemmän.

ETK:n mukaan eläkkeelle siirtymisen myöhentymiseen vaikutti eniten työkyvyttömyyseläkkeiden määrän lasku. Se alentui vuodesta 2013 kahdeksan prosenttia ja on alentunut vuodesta 2008 peräti neljänneksen.

Eläketurvakeskuksen mukaan työkyvyttömyyseläkkeelle on yksinkertaisesti hakeuduttu aiempaa vähemmän.

"Hakemusten määrä on vähentynyt jotakuinkin samassa suhteessa kuin myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määräkin", kertoo Eläketurvakeskuksen johtajan Mikko Kautto.

Hänen mukaansa hylkäysosuus yksityisellä sektorilla oli vuonna 2014 lähes sama kuin vuonna 2013. Naisten hakemuksia hylättiin vähemmän, mutta miesten enemmän.

Julkisella puolella hakemuksia hylättiin hieman enemmän kuin vuonna 2013. Siellä naisten hakemuksia hylättiin aiempaa enemmän, mutta miesten hakemuksia entiseen tapaan.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneitä oli viime vuonna 18 800. Määrä laski viime vuonna ensimmäistä kertaa alle 20 000 hengen.

Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander sanoo, että muutos on odotettua suurempi ja kehitys ennakoitua parempaa.

"Suomalainen ajattelutapa alkaa selvästi muuttua myönteisemmäksi työurien pidentämiselle", hän toteaa tiedotteessa.

Eläkkeelle siirtymisen myöhentymiseen vaikutti myös varhennetun vanhuuseläkkeen lakkauttaminen. Sitä eivät enää saa vuonna 1952 tai sen jälkeen syntyneet.

Kianderin mukaan työkyvyttömyyseläkkeissä tapahtunut kehitys vahvistaa mahdollisuuksia saavuttaa työurien pidentymistä koskevat tavoitteet.

Toinen hyvä uutinen on se, että 55 vuotta täyttäneiden työllisyysaste on noussut 60 prosentin tasolle. Reilu kymmenen vuotta sitten joukon työllisyysaste oli vain 50 prosenttia.

Yhä useampi suomalainen on siis pysynyt työelämässä ikääntyneenäkin.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Mikko Kautto
Mikko Kautto
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat