Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikko kysyntä painoi Outoteciä

Talous
 
Pertti Korhonen
Pertti Korhonen

Etupäässä kaivosteknologiaa myyvän Outotecin viimeisen neljänneksen tulos ja koko vuoden tulos olivat huonoja romahtaneen kysynnän takia.

Toimitusjohtaja Pertti Korhonen arvioi, että myös alkanut vuosi pysyy vaisuna.

Outotecin tappio ennen veroja oli loka–joulukuussa 1,1 miljoonaa euroa, kun vuotta aikaisemmin voitto enenen veroja oli 21,4 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski 12 prosenttia 403 miljoonaan euroon. Tästä jäi liikevoittoa 2,3 miljoonaa euroa, kun toissa vuonna loppuvuoden liikevoitto oli 25,4 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos jäi nollaan.

Loppuvuonna uusia tilauksia tuli 322 miljoonan euron arvosta, missä oli pudotusta 24 prosenttia.

Tilauskantaa yhtiöllä oli joulukuun lopussa noin 1,1 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli lähes 1,4 miljardia euroa.

Korhosen mukaan tulosta ja tilauksia painoivat maailmantalouden epävarmuus, geopoliittiset konfliktit, Kiinan alentuneet kasvuennusteet sekä metallien ja energian hintojen jyrkkä lasku.

Kaivos- ja metallialan yritykset pyrkivät investointi- ja käyttökustannuksiaan pienentämällä maksimoimaan kassavirtansa. Outotecin arvion mukaan yhtiön laitos- ja laiteratkaisujen kohdemarkkinat pienenivät noin kolmanneksen viime vuonna.

"Ympäristö- ja vesienkäsittelyn ratkaisujen kysyntä jatkui hyvänä, mutta fossiilisten polttoaineiden hinnan romahdettua energiaratkaisujen kysyntä oli hyvin heikkoa", Korhonen sanoo tiedotteessa.

Hän arvioi, että kaivos- ja metalliteollisuuden investoinnit jäävät jonkin verran vielä viime vuotta alhaisemmiksi. Nousua voi tulla perusmetalli-, rikkihappo- ja alumiiniratkaisujen kysynnässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat