Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuryhtiöt maksavat vähiten yhteisöveroa

Yhdysvalloissa ja Britanniassa hallitukset yrittävät suitsia suuryritysten aggressiivista verosuunnittelua

Talous
 

Kuka maksaa liikaa veroa, kuka liian vähän? Paljonko on tarpeeksi, kun puhutaan veroista?

Suomessa suuryritykset maksoivat liikevoitostaan yhteisöveroa alle seitsemän prosenttia toissa vuonna, ilmenee verottajan tilastoista. Tuolloin yhteisöverokanta oli 24,5 prosenttia.

Suuryritysten mediaaniveroaste oli tarkalleen ottaen 6,76 prosenttia. Mediaani tarkoittaa keskimmäistä lukua, jos luvut, tässä tapauksessa suuryritysten veroasteet, järjestettäisiin riviin.

Pienet ja keskisuuret yritykset maksoivat veroja selvästi enemmän. Vuosina 2009–2013 niiden veroaste oli 21–24 prosenttia.

Eroa selittää se, että suuryhtiöt toimivat kansainvälisesti ja voivat ainakin osin itse päättää, mihin maahan ne veronsa maksavat. Kyse on verosuunnittelusta, joka lähtökohtaisesti on täysin laillista toimintaa.

"Verosuunnittelussa keskeinen tekijä on muun muassa korkojen ja rojaltien ohjaaminen matalan verotuksen maihin", sanoo Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas.

Euroopassa sellaisiksi lukeutuvat Hollanti, Belgia, Irlanti ja Luxemburg.

Kysymys verotuksen oikeutuksesta on puhuttanut poliittisia päättäjiä ja verottajaa teollisuusmaissa viime aikoina.

Syynä on monikansallisten yritysten aggressiivinen verosuunnittelu, joka äärimmilleen toteutettuna johtaa siihen, että veroa ei makseta oikein mihinkään.

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama sanoi muutama päivä sitten tukkivansa yhteisöverotuksen porsaanreiät siten, että veroparatiiseihin tulojaan kätkeneet yritykset joutuvat maksamaan kertaluontoisen 14 prosentin könttäveron.

Iso-Britannia puolestaan hätkähdytti ilmoittamalla joulukuussa, että se aikoo kerätä hakukonejättiläisen mukaan nimettyä 25 prosentin Google-veroa rahastaakseen aggressiivista verosuunnittelua harjoittavia monikansallisia yrityksiä. Esitys on saanut ristiriitaisen vastaanoton, eikä vielä ole selvää, kuinka vero käytännössä toimisi.

Silti on kiinnostavaa, että esityksen teki nimenomaan konservatiivipuolueen valtiovarainministeri George Osborne.

Esitysten taustalla on laaja turhautuminen suuryhtiöiden verosuunnitteluun. Googlen rinnalla aggressiiviseksi verosuunnittelijaksi on leimautunut esimerkiksi yhteisöpalveluyhtiö Facebook, joka ei toissa vuonna maksanut lainkaan yhteisöveroa Britanniaan.

Myös Suomessa olisi kevään eduskuntavaalien alla hyvä tilaisuus keskustella verotuksesta. Suomen Yrittäjät esitti vastikään niin kutsun Viron-veromallin selvittämistä. Virossa yritykset eivät maksa yhteisöveroa, jos voitot pidetään firmassa ja käytetään esimerkiksi investointeihin.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus laski yhteisöveron vuoden 2014 alusta 20 prosenttiin. Perusteena oli – aivan oikeutetusti – kansainvälinen verokilpailu. Yritysverotus ei Suomessa voi olla merkittävästi kireämpää kuin esimerkiksi naapurimaissa.

Mutta jos mediaaniveroaste on alle seitsemän, se merkitsee, että osa isoista yhtiöistä maksaa sitäkin vähemmän veroa.

Yhteisöveron tuotto on lähes puolittunut 2000-luvun huippuvuosista. Syynä ovat veronalennusten lisäksi suomalaisten suuryhtiöiden, eritoten Nokian, vaikeudet. Viime vuonna yritykset maksoivat Suomeen yhteisöveroa vajaat neljä miljardia euroa, mikä on noin 800 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Luvuissa näkyy vuoden alussa voimaan tullut veronalennus.

Kiinnostavan puheenvuoron yritysten yhteiskuntavastuusta käytti ehkä hieman yllättäen eläkeyhtiö Ilmarisen Timo Ritakallio vuosi sitten. Työeläkeyhtiön tuolloinen varatoimitusjohtaja kehotti yrityksiä viestimään avoimesti siitä, kuinka ne suhtautuvat verojen maksuun ja aggressiiviseen verosuunnittelun.

Esimerkiksi peliyhtiö Supercell on toistuvasti korostanut maksavansa veronsa Suomeen.

Viimeaikaiset esitykset Yhdysvalloissa ja Britanniassa osoittavat, että edes kevyen verotuksen valtiot eivät pärjää, jos suuryhtiöt lipeävät veronmaksusta.

Näin ollaan taas alkuperäisessä kysymyksessä siitä, paljonko on tarpeeksi. Onko oikein, että pienet yritykset maksavat vähemmän veroja kuin suuret?

"Verotus ei ole neutraalia", sanoo Niskakangas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat