Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosketusnäytöistä töitä Suomeen

Helsinkiläinen Canatu käytti vuosia ja miljoonia kosketusherkän materiaalin kehittämiseen

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Canatun toimitusjohtaja Risto Vuohelainen esittelee yhtiön kosketukseen reagoivaa kalvoa yhtiön toimistolla Helsingin Konalassa.
Canatun toimitusjohtaja Risto Vuohelainen esittelee yhtiön kosketukseen reagoivaa kalvoa yhtiön toimistolla Helsingin Konalassa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kosketusnäyttöjen yleistyminen kännyköissä ja taulutietokoneissa on vasta alkua, sanoo suomalaisyritys Canatun toimitusjohtaja Risto Vuohelainen.

Vuohelaisen mukaan kosketusnäytöt leviävät myös esimerkiksi kodinkoneisiin ja henkilöautoihin.

"Kohta kotona on kahvinkeittimissäkin kosketusnäytöt", Vuohelainen sanoo.

Helsinkiläiselle Canatulle kosketusnäyttöjen yleistyminen sopii enemmän kuin hyvin. Yritys on kehittänyt kalvon, jonka avulla melkeinpä millaisen pinnan tahansa voi muuttaa kosketukseen reagoivaksi.

Läpinäkyvää kalvoa voi käyttää perinteiseen tapaan näytön päällä kännyköissä, mutta taipuisuuden ansiosta sillä voi päällystää vaikkapa auton keskikonsolin.

Vuohelainen uskoo, että ensimmäiset Canatun kalvoa käyttävät taulutietokoneet ja puettavat laitteet tulevat myyntiin tämän vuoden aikana. Myyntitavoitteet ovat hurjia: Canatun ensi vuoden liikevaihdon pitäisi Vuohelaisen mukaan olla kymmenen miljoonaa euroa, ja lähivuosien tavoite on sadan miljoonan rajan rikkominen.

Canatu ei ole enää tuore yritys. Yhtiö perustettiin silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa jo vuonna 2004, kun nanoteknologian tutkijat kehittivät uudenlaista sähköä johtavaa materiaalia. Nanoteknologiassa työskennellään hyvin pienikokoisten aineiden ja rakenteiden parissa.

Canatu alkoi toden teolla kaupallistaa nanonupuksi nimettyä materiaalia vuonna 2008. Lopulta yritys ryhtyi keskittymään kosketusteknologiaan.

Kalvon kehittäminen on vienyt vuosia ja niellyt miljoonia euroja. Yritys on saanut 10,5 miljoonan euron arvosta pääomasijoituksia, ja lisäksi Tekes on myöntänyt yritykselle seitsemän miljoonaa euroa tukia sekä lainoja vuosina 2010–2014.

Lopputulos on poikkeuksellinen. Tutkimusta aikanaan johtaneen teknisen fysiikan professorin Esko Kauppisen mukaan on maailmanlaajuisestikin harvinaista, että yrityksen liiketoiminta perustuu uuden materiaalin patentointiin.

Tätä nykyä kännykät tunnistavat kosketuksen keraamisen materiaalin avulla. Canatun kalvo on Vuohelaisen mielestä sekä parempi että edullisempi. Valmistus on halvempaa, kalvo taipuu ja venyy eri muotoihin, ja hyvän kontrastin ansiosta kalvo vähentää kannettavan laitteen virrankulutusta.

Sadan miljoonan euron myyntitavoite kuulostaa hurjalta, koska tähän mennessä Canatulla ei ole ollut juuri lainkaan tuloja. Kosketusteknologiassa liikkuu kuitenkin suuret määrät rahaa, ja Vuohelainen näyttää luottavan yrityksen teknologiaan.

Canatun toimistossa Helsingin Konalassa on esillä tuotteita, joita yritys on kehittänyt Intelin, Huawein ja muiden suurten elektroniikkayritysten kanssa. Isojen valmistusmäärien ansiosta yhteistyö suurten valmistajien kanssa olisi tuottoisaa, vaikka Canatun tulot yhdestä myydystä kännykästä olisivat vain euron luokkaa.

"Jos me pääsisimme iPhoneen, arvo voisi olla 200 miljoonaa euroa", Vuohelainen sanoo. "Kun kulutuselektroniikkateollisuudessa onnistuu, siellä ei voi olla ihan pieni."

Canatulla on tällä haavaa 28 työntekijää, joista suurin osa työskentelee Konalassa. Valmistus pienessä tehtaassa on tähän mennessä liittynyt lähinnä tuotekehitykseen, mutta teollisen tuotannon odotetaan alkavan pian.

Patenteilla suojatut yrityssalaisuudet ovat ilmeisesti kiinnostaneet myös kilpailijoita. Vuohelaisen mukaan Canatun langattomasta verkosta on yritetty urkkia tietoja. "Selvästi ne eivät olleet lounasruokailijoita naapurista", hän sanoo.

Prosessi-insinööri Anton Anisimov (vas.) ja operaattori Vesa Moisio mittaavat kalvon läpinäkyvyyttä Canatun tehtaalla Helsingin Konalassa.
Prosessi-insinööri Anton Anisimov (vas.) ja operaattori Vesa Moisio mittaavat kalvon läpinäkyvyyttä Canatun tehtaalla Helsingin Konalassa.
Canatu on tehnyt kokeeksi sopivia kalvoja myös kännyköitä varten.
Canatu on tehnyt kokeeksi sopivia kalvoja myös kännyköitä varten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat