Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti talouspäättäjien yhteydet: Pieni piiri päättää ylimmän  johdon palkkioista

HS selvitti, ketkä päättävät toimitusjohtajien ja hallitusten jäsenten palkkioista. Esiin nousivat työeläkeyhtiöt, yritysjohtajat ja suuromistajat.

Talous
 
Seppo Solmela
Muutamien kymmenien ihmisten joukko päättää HS:n selvityksen mukaan pörssiyhtiöiden johdon palkitsemisesta.
Muutamien kymmenien ihmisten joukko päättää HS:n selvityksen mukaan pörssiyhtiöiden johdon palkitsemisesta. Kuva: Seppo Solmela

Työeläkeyhtiöt, isojen yritysten toimitusjohtajat, Suomen valtio sekä yksityiset suuromistajat käyttävät merkittävää valtaa, kun Suomessa päätetään pörssiyhtiöiden johtajien ja hallitusten jäsenten palkoista ja palkkioista.

Käytännössä muutamien kymmenien ihmisten joukko on määrittelemässä palkkioiden ja palkkojen yleistä tasoa.

HS selvitti, keitä he ovat.

1. Suursijoittajat

Omistajuus tuo valtaa päättää yhtiöiden asioista. Suomessa tätä omistajavaltaa on paljon institutionaalisilla sijoittajilla kuten työeläkeyhtiöillä ja Suomen valtiolla. Lisäksi valtaa yhtiöissä käyttävät Björn Wahlroosin tapaiset vauraat yksityiset sijoittajat.

Wahlroos on määrittelemässä ylimmän johdon palkkiotasoa kolmessa suuressa yhtiössä eli pankkikonserni Nordeassa, metsäyhtiö UPM Kymmenessä ja finanssikonserni Sammossa.

Björn Wahlroos
Björn Wahlroos

Wahlroos istuu näiden yhtiöiden hallituksissa sekä hallituksen muodostamissa valiokunnissa, jotka tekevät ehdotuksia palkkio- ja palkkatasosta.

Wahlroos on yksi Sammon suurimmista omistajista. Sampo taas on Nordean suurin osakkeenomistaja.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto on määrittelemässä toimitusjohtajan palkan suuruutta Wärtsilän palkitsemisvaliokunnassa. Ahlstromin nimitystoimikunnassa ja Kemiran osakkeenomistajien nimitystoimikunnassa Murto on linjaamassa sitä, miten suuria palkkioita hallituksen jäsenille tulisi maksaa.

Risto Murto
Risto Murto

Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio on Orionin, Suomisen ja Tikkurilan nimitysvaliokuntien sekä Tiedon osakkeenomistajien nimitystoimikunnan jäsenenä ehdottomassa yhtiön hallitusten jäsenten palkkioiden suuruutta.

Varman sijoitusjohtaja Reima Rytsölä on nimitysvaliokunnan jäsen neljässä pörssiyhtiössä.

Eläkkeelle jäänyt Varman entinen toimitusjohtaja Matti Vuoria on Sammon nimitys- ja palkitsemisvaliokunnan jäsen.

Valtion omistusyhtiö Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen on valiokunnissa ja nimitystoimikunnissa linjaamassa hallitusten jäsenten palkkiotasoa ainakin seitsemässä pörssiyhtiössä.

Kari Järvinen
Kari Järvinen

YIT:n ja Caverionin suuromistajana näiden yhtiöiden palkkatasoa on määrittelemässä Henrik Ehrnrooth. Kyse ei ole Koneen uudesta toimitusjohtajasta, vaan hänen kokonimikaimastaan.

Ehrnroothin suvulla on yhteensä toistakymmentä hallituspaikkaa ja useiden satojen miljoonien eurojen omistukset suomalaisissa pörssiyhtiöissä.

2. Toimitusjohtajat

Toimitusjohtajat ovat usein päättämässä kollegoittensa palkkatasosta. Helsingin pörssissä on 22 yhtiötä, joiden toimitusjohtajat ovat päätyönsä ohessa hallituksen jäseniä jossain toisessa pörssiyhtiössä. Lisäksi hallituksissa istuu eläkkeelle jääneitä toimitusjohtajia.

Suomessa ei ole enää tilanteita, joissa toimitusjohtajat olisivat suoraan päättämässä toistensa palkoista. Hallitusjäsenyyksien kautta siteet palkittavien ja palkkioiden päättäjien välillä ovat joissain tapauksissa kuitenkin tiiviit.

Anne Brunila
Anne Brunila

Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila on Sammon nimitys- ja palkitsemisvaliokunnassa määrittelemässä finanssikonsernin konsernijohtajan Kari Stadighin palkkaa. Mattilan palkasta Elisassa on taas päättämässä Eira Palin-Lehtinen. Sekä Palin-Lehtinen että Mattila ovat Sammon hallituksen jäseniä.

Elisan palkitsemisvaliokunnassa Mattilan eduista on päättämässä myös Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen.

Toimitusjohtajat pääsevät siis vaikuttamaan siihen yleiseen palkkatasoon, mitä ylimmille johtajille pörssiyhtiöissä maksetaan.

3. Hallitusammattilaiset

Hallitusammattilaiset voivat olla päättämässä palkkioista ja palkoista useissakin yhtiöissä. Esimerkiksi Kaj-Gustaf Bergh on viiden pörssiyhtiön hallituksen jäsen. Muita useissa hallituksissa istuvia ovat esimerkiksi Anne Brunila (4 hallituspaikkaa), Teuvo Salminen (4 hallituspaikkaa) ja Jorma Eloranta (4 hallituspaikkaa).

Kolme pörssiyhtiön hallitusjäsenyyttä on yhteensä kahdellatoista hallitusammattilaisella.

4. Hallitusten valiokunnat

Kymmenissä pörssiyhtiöissä ylimmän johdon ja hallituksen palkkioita pohtii erillinen valiokunta tai toimikunta, johon valitaan jäsenet yhtiön hallituksesta. Monissa yhtiöissä on erikseen nimitys- ja palkitsemisvaliokunnat.

Valiokunta tekee ehdotuksia palkkiotasosta hallitukselle ja yhtiökokoukselle. On harvinaista, että yhtiökokouksessa tai hallituksessa poikettaisiin valiokuntien tekemistä linjauksista.

Valiokunnissa ovat edustettuina juuri toimitusjohtajat, hallitusammattilaiset ja suuret omistajat kuten työeläkeyhtiöt.

HS kävi selvitystä varten läpi noin sadan suomalaisen pörssiyhtiön tilinpäätöstiedot sekä hallinnointiohjeet. Lähteenä on käytetty myös Asiakastiedon HS:n pyynnöstä keräämää tietokantaa, jossa on kaikkien Suomen pörssiyhtiön hallitusten jäsenten sekä toimitusjohtajien tiedot.

Korjaus kello 10.43: Varman toimitusjohtaja Risto Murto ei ole Ahlstromin hallituksen jäsen, kuten jutussa aiemmin kerrottin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat