Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni suomalainen tv-mainos on tehty Kapkaupungissa – nyt Hollywoodkin ryntää Etelä-Afrikkaan

Talous
 
Etelä-Afrikka vetää elokuvien ja mainosten tekijöitä Hollywoodista ja Suomesta
Etelä-Afrikka vetää elokuvien ja mainosten tekijöitä Hollywoodista ja Suomesta
Kapkaupungin elokuvastudioista Etelä-Afrikassa on tullut niin suosittu kuvauspaikka, että studio joutuu jo torjumaan Hollywood-tuottajien tarjouksia. Hieno valo, kauniit kuvauspaikat ja edullinen työvoima houkuttelevat Kapkaupunkiin myös paljon mainosten tekijöitä, Suomestakin. HS:n kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää raportoi Kapkaupungista. Toimittaja: Sami Sillanpää, kuvaus: Charlie Shoemaker, leikkaus: Janne Elkki
Fakta

Etelä-Afrikassa tehtyjä ulkomaisia elokuvia

 Dredd, ohjaaja Pete Travis

 Safe House, pääosassa Denzel Washington

 Mad Max: Fury Road, pääosissa Tom Hardy ja Charlize Theron

 The Borrowers, pääosassa Stephen Fry

 Mandela: Pitkä tie vapauteen, pääosassa Idris Elba

 Eye in the Sky, ohjaaja Gavin Hood, roolissa Helen Mirren (2015)

 The Last Face, ohjaaja Sean Penn, roolissa Javier Bardem. (2015)

Mies juoksee savannilla, formulat kiertävät rataa ja sitten Keke Rosbergin näköinen mies toivottaa parvekkeelta vieraat tervetulleeksi. Mainos esitteli Australiasta alkanutta formulakautta. Se pyöri MTV Total -kanavalla Suomessa. Kuvaukset kuitenkin tehtiin Etelä-Afrikan Kapkaupungissa ja sen lähistöllä.

"Keken näyttelijä oli kaupungintalon parvekkeella tuossa keskustassa", sanoo Patrick Walton, joka oli tuotannon eteläafrikkalainen osapuoli.

Suomessa mainoksen tuottanut firma oli Komia. Ainakin kuusi muutakin suomalaista yhtiötä on viime aikoina tehnyt tuotantoja Etelä-Afrikassa.

Suomalaisille kuluttajille näillä mainoksilla on myyty muun muassa DNA:n liittymiä, Koffin olutta, Valion jugurtteja ja Pingviini-jäätelöä sekä Keno-peliä.

Myös monen kansainvälisen yrityksen Suomessa pyörineet mainokset on tehty Kapkaupungissa.

Kapkaupunkia kehutaan usein yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. Elokuva- ja mainosväkeä kiinnostavat erityisesti monipuoliset kuvauspaikat: kaupungin lähistössä on vuoristoa, rantaa, aavikkoa, viidakkoa ja kaksi valtamerta.

Yhdestä kohtaa kaupunki näyttää Afrikalta, toisesta keskieurooppalaiselta pikkukaupungilta. Ja näyttelijöitä on saatavissa monesta etnisestä ryhmästä.

"Lisäksi meillä on aina kaunis kultainen valo", Walton lisää kukkulalla, jolta avautuu näkymä kaupunkiin ja sen maamerkkiin Pöytävuorelle.

Kansainvälinen mainosala on jo vuosikausia toiminut Kapkaupungissa. Malleja, kuvaajia ja tuottajia tulee edelleen joka puolelta maailmaa.

Uusi buumi on nyt elokuvissa ja tv-sarjoissa. Myös isot nimet Hollywoodista ovat löytäneet Afrikan lounaiskärjen. Iso syy alan kasvuun on neljä vuotta sitten aloittanut Kapkaupungin elokuvastudiot (Cape Town Film Studios).

"Ajatuksemme oli, että teemme niin viimeisen päälle maailmanluokan paikan, että tänne tulija ihmettelee: vau, eihän tällaista voi olla Afrikassa", sanoo studioiden toimitusjohtaja Nico Dekker työhuoneessaan.

Dekkerin ajatus on toiminut. Työhuoneen kirjahylly on täynnä käsikirjoituksia, joita on tarjottu tehtäväksi studioilla.

"Juuri nyt hylkäämme tarjouksia Disneyltä, Paramountilta, Sonylta, kaikilta alan isoilta, koska kysyntää on enemmän kuin voimme tehdä."

Filmiteollisuus on kasvanut Etelä-Afrikan taloudelle merkittäväksi. Se on luonut noin 40 000 työpaikkaa. Määrä on kymmenkertaistunut vuosikymmenessä. Kansantaloutta filmiala kasvattaa 3,5 miljardia randia (270 miljoonaa euroa), kertovat hallituksen tilastot.

Charlie Shoemaker
Elokuvastudioiden tontilla on myös kopio Robben Island-saaren vankilasta. Se rakennettiin Nelson Mandelan elämästä kertovaa elokuvaa varten, kertoo Nico Dekker.
Elokuvastudioiden tontilla on myös kopio Robben Island-saaren vankilasta. Se rakennettiin Nelson Mandelan elämästä kertovaa elokuvaa varten, kertoo Nico Dekker.

Esimerkiksi Valion mainoksia on kuvattu Etelä-Afrikassa.
Esimerkiksi Valion mainoksia on kuvattu Etelä-Afrikassa.

Ulkona Kapkaupungin filmistudioiden suurten hallien keskellä seisoo puolikas 1700-luvun purjelaivasta. Ympärillä pauhaa tuulikone. Suuret liukumäet heittävät vettä laivan kannelle – kuin hyökyaaltoja.

Nyt kuvataan amerikkalaista tv-sarjaa Black Sails, jota on Suomessa näyttänyt HBO Nordic. Merirosvosarja on tehty Kapkaupungin studioilla, ja työn alla on kolmas tuotantokausi.

"Rakensimme lavasteet puolessa vuodessa ja kymmenesosalla Euroopan kustannuksista", Dekker sanoo.

Studion tontilla on myös kopio Robben Island -saaren vankilasta. Se tehtiin Mandela:Pitkä tie vapauteen -elokuvaa varten, jossa Nelson Mandelaa näytteli Idris Elba.

Yksityiskohtia on noudatettu niin tarkalleen, että vankilan muureissa on kulumat niissä kohdissa, joihin vartijoiden vyöt hankasivat.

Vankilan vieressä on Soweto, mustien township, jossa Mandela asui. Muutaman korttelin lavastetta käytti myöhemmin Oscar-palkittu ohjaaja Gavin Hood esittämään Kenian Nairobia. Hänen elokuvansa Eye in the Sky tulee teattereihin tänä vuonna.

Kapkaupungin studioilla tehtiin myös Safe House -elokuva, pääosassa Denzel Washington.

Etelä-Afrikassa kaunis on aina kurjan vieressä. Elokuvastudiot ovat moottoritien toisella puolen, yhdessä Kapkaupungin kuuluisimmasta slummeista, Khayelitshassa.

Yhdellä puolen tietä pannaan miljoonia näyttelijöiden palkkoihin, jotta tuotetaan viihdettä länsimaalaisille. Toisella puolella myydään jätettä hökkeleistä, joihin ei tule sähköä tai vettä.

Dekkerin mukaan elokuvakuvateollisuus on kuitenkin tuonut työmahdollisuuksia laajalle joukolle. Studioilla työskentelee päivässä parituhatta ihmistä. Joukossa on paljon puuseppiä, maalareita, hitsaajia ja siivoojia.

Etelä-Afrikan hallitus yrittää houkutella filmialaa tuntuvilla alennuksilla. Ulkomaalaiset elokuvantekijät voivat saada takaisin jopa 25 prosenttia rahoista, jotka kulutetaan Etelä-Afrikan tuotannossa. Tuki ei koske kaupallisia mainoksia.

Kaikki hallituksen ratkaisut eivät ole alaa tukevia. Sekä mainosten että elokuvien tekijät valittavat päätöstä kieltää lennokit.

Hankaluuksia tuovat myös tiukentuneet viisumimääräykset, jotka usein edellyttävät työlupaa. Suomalaisetkin tuottajat ovat joutuneet toimittamaan viisumia varten röntgenkuvia, jotka todistavat, ettei heillä ole tuberkuloosia.

Cape Town Film Studios
Kapkaupungin studiot ovat houkutelleet jo vuosia kansainvälisiä mainonnan tekijöitä. Nyt Etelä-Afrikkaan ovat tulleet perässä myös elokuvien ja tv-sarjojen tekijät.
Kapkaupungin studiot ovat houkutelleet jo vuosia kansainvälisiä mainonnan tekijöitä. Nyt Etelä-Afrikkaan ovat tulleet perässä myös elokuvien ja tv-sarjojen tekijät.

Kapkaupungin maamerkin, Pöytävuoren edustalla poseeraava tuottaja Patrick Walton on tehnyt mainoksia yhdessä suomalaisten kanssa.
Kapkaupungin maamerkin, Pöytävuoren edustalla poseeraava tuottaja Patrick Walton on tehnyt mainoksia yhdessä suomalaisten kanssa.

Myös Suomessa on herännyt kiinnostus tehdä Kapkaupungissa muutakin kuin mainoksia.

"Viime aikoina on avautunut paljon uusia polkuja", sanoo Capefinn-tuotantofirmaa johtava Leandro Righini.

Eteläafrikkalainen Righini on kotoisin Kapkaupungista ja asuu Espoossa. Hän on käyttänyt yhteyksiään houkutellakseen suomalaisia tv-sarjojen ja elokuvien tekijöitä kotikaupunkiinsa.

Parhaillaan Righini käy neuvotteluita suomalaisesta tosi-tv-sarjasta ja pitkästä elokuvasta, jotka kuvattaisiin Kapkaupungissa. Hän ei halua nimetä hankkeita, koska neuvottelut ovat kesken.

Helmikuussa Righini tekee Kapkaupungissa kahta mainosta suomalaisille asiakkaille.

Hän teetättää tuotantoihinsa Etelä-Afrikassa myös animaatioita, musiikkia ja jälkituotannon teknisiä töitä.

"Siellä on maailmanluokan tekijöitä. Asiat voi hoitaa englanniksi, ja aika on sama kuin Suomessa."

Ainakin yksi suomalainen tv-sarja on jo menossa tuotettavaksi Etelä-Afrikkaan. MTV-kanavalla pyörivä Virittäjät-ohjelma on jo myyty Saksaan, mutta isot markkinat ovat englanniksi.

"Tarkoitus on tehdä Etelä-Afrikassa englanninkielinen formaatti, jolla päästään kansainväliseen levitykseen", sanoo ohjelmaa tuottavan Dakarin toimitusjohtaja Pasi Riiali.

Englanniksi Virittäjien työnimi on Test Drive with Mika Salo . Riialin mukaan vielä ei tosin ole vahvistettu, onko Etelä-Afrikassa tehtävän version tähti Salo vai joku muu. Tuotanto on tarkoitus aloittaa syksyllä.

Sami Sillanpää HS
Kapkaupunki

Tuotantoyhtiöiden verkkosivuilta löytyvät esimerkiksi DNA:n, Valion, Pingviini-jäätelön sekä Keno-pelin mainokset.

Kapkaupunkia kehutaan usein yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. Kuvakaappaus on Pingviini-jäätelön mainoksesta.
Kapkaupunkia kehutaan usein yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. Kuvakaappaus on Pingviini-jäätelön mainoksesta.

Kuvakaappaus DNA:n Etelä-Afrikassa kuvatusta mainoksesta.
Kuvakaappaus DNA:n Etelä-Afrikassa kuvatusta mainoksesta.

Kuvakaappaus DNA Welhon Etelä-Afrikassa kuvatusta Formula-mainoksesta.
Kuvakaappaus DNA Welhon Etelä-Afrikassa kuvatusta Formula-mainoksesta.

Kuvakaappaus Keno-pelin Etelä-Afrikassa kuvatusta mainoksesta.
Kuvakaappaus Keno-pelin Etelä-Afrikassa kuvatusta mainoksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat