Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutosta sukeutui tiukka paini verokarhun kanssa

Talous
 
Kaija ja Vesa Kainu jäisivät Portugaliin, vaikka Suomen ja Portugalin välinen uusi verosopimus poistaisi eläkeläisten nollaveron.
Kaija ja Vesa Kainu jäisivät Portugaliin, vaikka Suomen ja Portugalin välinen uusi verosopimus poistaisi eläkeläisten nollaveron.

Vesa Kainulla, 68, on takana tiukka paini Suomen verokarhun kanssa.

"En sano sille enää päivää", hän lohkaisee.

Verottaja ei tahtonut hyväksyä, että muutto Portugaliin toi nollaveron eläketulolle, Kainu selittää. Uusi asuinmaa myönsi viime syksynä hänelle ulkomaalaisen eläkeläisen verovapaan aseman kymmeneksi vuodeksi, kun paikallisen lakimiehen kanssa oli ensin sorvattu siitä hakemus.

"Vesalla lähti useampi sähköposti Suomeen. Aamuisin kuului kiroilua tietokoneen ääreltä", vaimo Kaija Kainu, 65, nauraa pariskunnan rivitalossa Algozin kylässä.

Helsinkiläiset Kainut ostivat loppuvuonna 2013 asunto-osakkeen "suomalaisporukan rakennuttamasta ulkomaalaisgetosta". Eräs eläkeläisjoukko halusi pois Portimãon kaupungin turistirannan hälystä ja löysi tiensä appelsiini- ja mantelipuiden ympäröimään kirkonkylään 1990-luvun alussa.

"Asunnot varustettiin meikäläisin erityispiirtein", Vesa Kainu esittelee saunaa. He ovat huoneiston viides asukaspolvi.

Kaija Kainu kertoo hangoitelleensa aviomiehen pitkäaikaista haavetta vastaan, että he talvehtisivat eläkeläisinä etelässä. Mutta vaimo suli ensimmäistä kertaa Portugaliin ja Algoziin tullessaan.

"Tämä naksahti heti. Kirkonkellot soivat, lampaat käyskentelevät paimenen kanssa laitumella ja kyläsepällä on paja keskustassa. Ihmiset ovat tavattoman ystävällisiä", hän kehuu.

Hän jää kansaneläkkeelle maaliskuussa.

"Olen päässyt irti ajatuksesta, etteivät lapsenlapset kuole, vaikken ole heitä siellä koko ajan hoitamassa."

Kainut kiersivät tunnustelumatkoilla myös muun muassa Australiassa, Espanjassa ja Thaimaassa.

"Espanjaan ei rakastuttu. Espanjalaiset uskovat olevansa hiukan muita parempia. He potevat samaa isoveliasennetta kuin venäläiset ja ruotsalaiset meihin", Vesa Kainu heittää.

Paperitehtaita maailman kaikkiin maanosiin markkinoinut, Valmetin ja Metson entinen johtaja on kokenut reissaaja. Perhekin asui aikoinaan ulkomailla.

Kainut eivät usko, että pelkkä Portugalin veroparatiisimaine vetoaa kovin moneen suomalaiseen. Kynnys muuttaa tutuilta kulmilta ja ystävien parista vanhoilla päivillä vieraaseen kulttuuriin on heistä korkea.

Vesa Kainu ei kärsi tunnontuskia verovapaudestaan. "Se ei tuonut meitä tänne. Ja kyllä kai Portugali on saanut erityisryhmien verokohtelulle EU:n luvan. Suomi voisi viritellä samanlaista houkutinta."

Kainut pysyisivät Euroopan Floridana markkinoidussa maassa, vaikka Suomen junailema uusi verosopimus menisi läpi Lissabonissa. "Maksamme vuodessa asumiskuluja saman kuin kuukaudessa entisessä kodissa Helsingissä", Kaija Kainu rinnastaa.

Hiustenleikkuukin hymyilyttää. "Parturinliikkeen Ana veloittaa kuusi euroa ja lyö kuitin kouraan. Suomessa maksoin 28 euroa. Äkkiäkös erotuksella tienaa lentolipun Suomeen", Vesa Kainu laskee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat