Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksatko sähköstä liikaa?

Sähkötarjousten hintaero on nyt 100 prosenttia

Talous
 
Kai Sinervo / HS
Helsingin Energia tuottaa sähköä muun muassa Hanasaaren voimalaitoksessa.
Helsingin Energia tuottaa sähköä muun muassa Hanasaaren voimalaitoksessa. Kuva: Kai Sinervo / HS

Milloin viimeksi katsoit, mitä sähkösi maksaa? Sähkösopimusten hinnoissa on nyt suuria hintaeroja. Erityisesti sähköyhtiöiden toistaiseksi voimassa olevat hinnat voivat olla huomattavan kalliita verrattuna markkinoiden halvimpiin tarjouksiin.

Energiaviraston hintatilastojen mukaan halvimman ja kalleimman toistaiseksi voimassa olevan tarjoushinnan ero on nyt 100 prosenttia. 5000 kilowattituntia käyttävälle kotitaloudelle ero tarkoittaa euroissa 214 euroa vuodessa.

Markkinoiden keskihintaankin verrattuna halvin tarjous on kymmeniä prosentteja halvempi.

Sähköenergian voi ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä. Yhtiöt hoitavat keskenään sopimuksen siirron, joten yhtiön vaihtaminen on helppoa.

Energian osuus koko sähkölaskusta on noin puolet. Toinen puoli koostuu sähkön siirtohinnasta. Siirto on ostettava aina siltä energiayhtiöltä, jonka alueella asiakas asuu.

Kun katsotaan vuoden määräaikaisia sopimuksia, hintaerot pienenevät. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalla keskimääräisen ja halvimman vuoden tarjouksen hintaeroa on vain 78 euroa. Määräaikaiset hinnat ovat kuitenkin tulleet vuodessa selvästi alaspäin. Yhtiöiden tarjoushintoihin voi tutustua Energiaviraston ylläpitämässä sähkön hinta –palvelussa.

Sähkön hinta on hivuttanut alaspäin hiljalleen. Helsingin energiayhtiön Helenin sähkömarkkinaliiketoiminnan johtaja Jukka Niemi laskee, että kahden vuoden sopimuksen saa yhtiöstä nyt noin kahdeksan prosenttia halvemmalla kuin vuosi sitten. Hintojen lasku johtuu Niemen mukaan ennen kaikkea taantumasta.

"Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on viime vuosina toiminut ostajan eduksi. Kun kysyntä pienenee, hinnat laskevat. Myös päästöoikeuksien hinnat ovat olleet taantuman takia matalia, tällä hetkellä noin kuuden euron tasolla", hän sanoo.

Tässä tilanteessa paljon sähköä kuluttavan sähkölämmittäjän kannattaisi ainakin harkita suoran pörssisähkön ostoa.

Pörssisähkö tarkoittaa, että kuluttaja maksaa sähköstä sähköpörssin tunneittain vaihtelevan hinnan tuntikohtaisen kulutuksen mukaan. Sähkön tuntihinnan kehitystä voi seurata esimerkiksi kantaverkkoyhtiö Fingridin kehittämästä tuntihinta-palvelusta, jonka voi ladata matkapuhelimeen.

Kuluneen viikon keskihinta sähköpörssissä on ollut 4,3 senttiä kilowattitunnilta, kun halvimman vuoden määräaikaisen sopimuksen hinta on tällä hetkellä 4,86 senttiä. Pörssihinta vaihtelee voimakkaasti. Öisin ja viikonloppuisin sähkö on yleensä edullista. Arkiaamuisin ja alkuillasta sähkö on kalleimmillaan, kun liedet ovat käytössä ja valoja sytytellään sekä kodeissa että työpaikoilla. Kesällä sähkö on myös pääsääntöisesti halvempaa kuin talvella.

"Jos sähkönkäyttöä pystyy siirtämään edullisiin tunteihin ja tasapainottamaan lämmitystä esimerkiksi takalla, kalliiden tuntien kulutusta voi välttää", Niemi sanoo.

Pörssisähkön hankaluus on Niemen mukaan siinä, että sähkön hintaa pitää olla kiinnostunut seuraamaan. Toisaalta hintojen seuraaminen ja tietoisuus kulutuksesta voi johtaa sähkön säästämiseen. Sekin pienentää sähkölaskua.

Sähkömarkkinoilla on ajoittain esimerkiksi siirtoyhteyksiin liittyviä häiriöitä, jotka saattavat nostaa hinnan hetkellisesti hyvin korkeaksi.

Jos ei viitsi pohtia, milloin kannattaa käyttää koneita tai lämmittää saunaa, tai ylipäätään jännittää sähkön hintaliikkeitä, pörssisähkö ei ehkä kannata.

Määräaikaisia sopimuksia saa nyt sen verran halvalla, että nekin ovat Niemen mielestä hyvä vaihtoehto.

"Itse olen ostanut pörssisähköä koko viiden vuoden ajan, kun se on ollut tarjolla, ja olen varmasti voitolla", Niemi sanoo.

Yrityksille energiahankinnan palveluja tarjoavan Energiakolmion asiantuntija Lauri Riihimäki pitää myös pörssisähköä nyt edullisena.

"Ei ole näköpiirissä mitään, mikä olisi nopeasti nostamassa hintaa. Toisaalta, jos saa hyvän tarjouksen, sitäkin kannattaa harkita", Riihimäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat