Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalin verovapaus hullaannutti eläkeläiset – Suomesta tulvii yhteydenottoja

Eläkeläiset kyselevät kuumeisesti Portugalin suomalaisilta nollaverosta

Talous
 
Ana Brigida
Valo, lämpö ja verovapaus vievät eläkeläistä etelään
Valo, lämpö ja verovapaus vievät eläkeläistä etelään
Portugaliin haikailevien suomalaiseläkeläisten määrä on ampaissut lyhyessä ajassa nousuun. Valo ja lämpö ovat Euroopan läntisimmän maan valtteja, mutta niiden rinnalle on tullut tietyin ehdoin kymmenen vuoden verovapaus eläköityville maahanmuuttajille. Portugali toivoo, että eteläisen Algarven aurinkoparatiisi houkuttelee ulkomaisia senioriasukkaita kuin Florida konsanaan. Eläkeläisten yhteysverkostona toimivassa Algarven Suomi-seurassa kyselytulva hämmästyttää, mutta suosio ilahduttaa.

Tarjoilijat kiikuttavat pöytiä lisää, kun yhä uusia ihmisiä työntyy ravintolasaliin Algarven Suomi-seuran lounastapahtumaan Etelä-Portugalissa.

Suomalaiseläkeläisten kantaväestöön pitkään kuulunut seuran puheenjohtaja Raimo Luokomaa hämmästelee kuukausikokouksen suosiota.

"Kolmannes heistä on minulle tuntematonta väkeä", hän arvioi, kun satakunta henkeä istuu kylki kyljessä herkkujen ääressä Quarteiran pikkukaupungissa.

Liki neljännesvuosisata sitten perustettuun Suomi-seuraan kuuluu enimmäkseen leudolla rannikkoseudulla asuvia eläkeläisiä.

Jäsenmäärä on pompannut äkisti vuoden kuluessa yli parillasadalla.

Toiminnanjohtaja Maija Katilan mukaan niin monet pyytävät sähköpostilla neuvoja muuttoon ja vinkkejä arkeen Euroopan lounaisreunalla sijaitsevassa valtiossa, ettei toimistolla kyetä vastailemaan tarpeeksi nopeasti.

"Emme osanneet varautua yllättävään sähköpostitulvaan. Kyselyt alkoivat kiihtyä viime syksynä ja jatkuvat edelleen", Katila kertoo. Hän vastaa lukuisten rientojen järjestelyistä ja yhteydenpitoverkostosta.

Fakta

Nollavero vain uusille tulijoille

 Portugalilla on kahdenvälinen verosopimus noin 60 eri maan kanssa kaksoisverotuksen välttämiseksi.

 Eläkeläisten nollavero koskee vain 2013 lähtien muuttaneita, jotka eivät ole viitenä edellisenä vuonna asuneet vakituisesti maassa.

 Portugalin valtiovarainministeriö ei pysty kertomaan HS:lle, kuinka moni suomalaiseläkeläinen on hakenut nollaverorekisteröintiä.

 Suomalaisten keskieläke päihittää paikallisen yli 800 euron keskimääräisen palkan.

 Verovapaudesta päätti Portugalin edellinen hallitus.

Aurinkoinen, pitkistä hiekkarannoista tunnettu ja elinkustannuksiltaan halpa Portugali on vetänyt varttunutta väkeä puoleensa vuosikymmeniä sateisemmista ja koleammista Euroopan maista. Mutta nyt intoa siivittää mahdollisuus päästä verovapauteen.

Portugali houkuttelee uutta väestöä myöntämällä tietyin ehdoin vakituisesti asumaan muuttaville eläkeläisille kymmenen vuoden verovapauden eläketuloista.

Rahareikiä paikkaileva, velkakriisiä poteva valtio luottaa seniorikansalaisten ostovoimaan. Heidän toivotaan hankkivan asuntoja ja autoja sekä hyödyttävän paikallisia puoteja ja ravintoloita niin, että tulokkaiden nollaverosta huolimatta paikallistalous jää plussalle.

"Minulle on tullut kymmeniä, ellei satoja puhelinsoittoja paitsi Suomesta myös Marokossa, Turkissa ja Espanjassa asuvilta suomalaisilta. Olemme joutuneet myös palvelemaan lomailijoita, jotka harkitsevat verosyistä tänne eläköitymistä", Raimo Luokomaa luettelee.

Seura ei ota virallisesti kantaa verovapauteen.

Lounaalle on ilmaantunut paljon vastikään Algarveen kirjansa siirtäneitä eläkeläisiä. Tunnelma on hyvä: puhetta, laulua ja viinimaljojen nostelua.

Luokomaa vakuuttaa vastatulleille, että ystäväpiiri karttuu nopeasti eikä kukaan jää yksin.

Suomalaisia alkoi juurtua Algarven alueelle, Portimãon ja Quarteiran lomakohteisiin 1980-luvulla Finnmatkojen pitkien talvimatkojen ansiosta, Maija Katila kertoo. "Vaikka innokkaita tiedustelijoita on nyt niin paljon, harvalla on loppujen lopuksi mahdollisuus muuttaa", hän arvelee.

Loulén upea kauppahalli houkutteli suomalaisia jo 1980-luvulla.
Loulén upea kauppahalli houkutteli suomalaisia jo 1980-luvulla.

Puheensorina yltyy pitkissä pöydissä, kun päästään jälkiruokavanukkaisiin. Suomesta äskettäin muuttaneet seniorit hierovat tuttavuuksia Algarven veteraaneihin. Harva rohkenee kertoa muuttopäätöksistä toimittajalle.

"Ei missään tapauksessa! Meillä on niin paljon kateellisia naapureita Suomessa", eräs naisruokailija pahoittelee.

Vastatulleiden haastatteluarkuutta on lietsonut Portugalin myöntämistä veroeduista Suomessa puhjennut kohu.

Onvest-konsernin pääomistaja Maarit Toivanen-Koivisto kertoi HS:n haastattelussa joulun alla muuttavansa perheineen Portugaliin perintöveroa pakoon.

Kohun myötä valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) arvosteli eläkeläisten nollaverotusta Iltalehdessä epäkohdaksi, joka pitää korjata. Siksi Suomi neuvottelee Lissabonin kanssa uutta kahdenvälistä verosopimusta.

Syksyllä Portugaliin muuttaneen Timon – hän ei halua kertoa sukunimeään – mukaan valtiovarainministerin toimissa paistaa läpi kevään eduskuntavaalit.

Timo toteaa, että suomalaiseläkeläiset Portugalissa eivät ole yleensä ennenkään olleet verollepantavina Suomessa, mutta nyt "kateellisten myllyä" pyörittää tieto verovapaudesta.

"Mitä Suomi häviää, jos marginaalisen pieni ryhmä vanhuksia muuttaa tänne? He maksavat joka tapauksessa 1,5 prosenttia sairaanhoitoveroa Suomeen, vaikkeivät kuluta katuja, teitä tai terveydenhoitojärjestelmää."

"Valtiovarainministeriön kannattaisi panna paukkuja likoon suuryrityksiin, jotka puljailevat veroja ulkomaille", Helsingistä lähtöisin oleva Timo sanoo.

Pilvikki Kause, teksti
Ana Brigida, kuvat
Quarteira/Loulé

Quarteiran valkoiset rannat ja nollavero eläkeläisille ovat Portugalin vahvoja vetovoimatekijöitä.
Quarteiran valkoiset rannat ja nollavero eläkeläisille ovat Portugalin vahvoja vetovoimatekijöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat