Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutusten hinnat nousseet huimasti – yhtiöt vetoavat myrskyihin ja sairaanhoidon kallistumiseen

Talous
 
Laura Oja HS
Saara Parosen perhe on luopunut tytärten Emman (oik) ja Nooran sairauskuluvakuutuksista, koska maksut olivat saatuun hyötyyn verrattuna korkeita. Parosen kahdella hevosella ja länsigöötanmaanpystykorvilla Turrella ja Nallella on sairauskulu- ja henkivakuutukset.
Saara Parosen perhe on luopunut tytärten Emman (oik) ja Nooran sairauskuluvakuutuksista, koska maksut olivat saatuun hyötyyn verrattuna korkeita. Parosen kahdella hevosella ja länsigöötanmaanpystykorvilla Turrella ja Nallella on sairauskulu- ja henkivakuutukset. Kuva: Laura Oja HS

Oletko havahtunut viime aikoina ihmettelemään vakuutuslaskun loppusummaa? Moni on. Vakuutukset ovat nimittäin kallistuneet nopeasti. Terveyteen liittyvien vakuutusten hinnat ovat nousseet viidessä vuodessa 32 prosenttia. Jos siis lasten sairauskuluvakuutus maksoi 600 euroa vuonna 2010, nyt lasku voi olla jo lähes 800 euroa.

Asumisen vakuutusten hinnat ovat nousseet lähes yhtä paljon eli 29 prosenttia. Samaan aikaan kuluttajahinnat ovat nousseet keskimäärin vain yhdeksän prosenttia.

Fakta

Kulusuhde kertoo kannattavuudesta

 Varsinaisen vakuutustoiminnan kannattavuudesta kertoo yhdistetty kulusuhde. Suurten vakuuttajien kannattavuus on parantunut viime vuosina.

 Lähi-Tapiolalla kulujen suhde tuottoihin oli 116 vuonna 2011, eli kulut olivat 16 prosenttia tuottoja suuremmat. Nyt suhde on 96 prosenttia.

 Ifin kulusuhde on supistunut viisi prosenttiyksikköä 93:sta 88 prosenttiin.

 OP:n parannus on kuusi prosenttiyksikköä 89:stä 83 prosenttiin.

 Kannattavuuden paraneminen johtuu hinnankorotuksista ja toiminnan tehostamisesta.

Vakuutusyhtiöillä on hinnankorotuksille tukku selityksiä.

"Asumisen vakuutusten hinnannousu johtuu useasta seikasta. Näille vuosille osui muutamia poikkeuksellisia myrskyjä, jotka aiheuttivat kymmenien miljoonien eurojen edestä korvattavia vahinkoja. Myös vuotovahingot tuntuvat olevan koko ajan kasvussa", sanoo Lähi-Tapiolan vahinkovakuutuksen toimitusjohtaja Jari Sundström.

Vuotovahinkoja syntyy, kun rakennuskanta vanhenee ja putkiremontteja lykätään. Yhtiöt vetoavat myös rakennuskustannusten nousuun, mikä nostaa korjaamisen hintaa.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset ovat tosin kohonneet viidessä vuodessa vain kahdeksan prosenttia, siis yleistä hintatasoa hitaammin.

Ifin hinnoittelusta vastaava johtaja Timo Harju lisää syiden listaan älypuhelinten ja taulutietokoneiden yleistymisen.

"Joitain vuosia sitten näistä laitteista johtuvat korvaussummat kasvoivat räjähdysmäisesti. Sen jälkeen kaikki yhtiöt ovat kiristäneet korvausehtoja, muun muassa laitteille laskettavia ikävähennyksiä", Harju sanoo.

Terveysvakuutusten kallistuminen johtuu yhtiöiden mukaan siitä, että yksityisen terveydenhoidon käyttö on lisääntynyt ja hoidon hinta on kallistunut nopeasti. Yksityiset terveysyritykset ovat laajentaneet tarjontaansa maakunnissa, mikä on lisännyt myös palvelujen käyttöä.

Hinnankorotukset ovat olleet hurjia. Harjun mukaan If on nostanut sairauskuluvakuutusten hintoja viime vuosina keskimäärin kymmenen prosenttia vuodessa. Yksityiset tapaturmavakuutukset ovat kallistuneet viiden prosentin vuosivauhtia.

Kaikki yhtiöt korostavat, että vakuutusten hinnoittelu on yhä yksilöllisempää. Sillä tarkoitetaan, että hinta riippuu asiakkaan riskistä. Auto- tai kotivakuutuksen hinta vaihtelee asuinpaikan mukaan.

"Esimerkiksi maaperä voi vaikuttaa putkivahinkojen todennäköisyyteen. Autoilussa Helsingissä sattuu vahinkoja enemmän kuin muualla Suomessa", sanoo OP-vakuutuksen eli entisen Pohjolan johtaja Juha Viljakainen.

Asiakkaille luvataan myös alennuksia, jos selviää ilman vakuutustapahtumia. Autovakuutuksissa bonukset on tunnettu pitkään, mutta nyt sama voi koskea muitakin lajeja.

Korvausmenojen kasvu ei yksin selitä hinnankorotuksia, vaan osa korotuksista on kasvattanut yhtiöiden tuloksia. Suurimpien vakuutusyhtiöiden kannattavuus on parantunut selvästi viidessä vuodessa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijan mielestä hintojen suuriin korotuksiin voi osaltaan vaikuttaa se, että monimutkaisten vakuutusten hintojen vertaileminen on vaikeaa. Se heikentää kilpailua.

Suomessa vakuutukset myydään usein pankkipalvelujen kylkiäisenä, jolloin kokonaisuuden hintavertailu muuttuu todella hankalaksi.

"Suomessa on aika vahvat kytkökset pankki- ja vakuutuspalvelujen välillä. Kaikki, mikä lisää kitkaa ja huonontaa hintojen vertailtavuutta, takaa alan yhtiöille vähän helpomman elämän", sanoo kilpailuasiainneuvos Tom Björkroth Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Vahinkovakuutusten maksutuloissa ja kuluttajien pankkipalveluissa markkinajohtajaksi nousseen OP-ryhmän myyntikäytäntö hiertää kilpailijoita.

Pankkiasioinnin bonukset voi OP:ssa käyttää suoraan vakuutusten maksuun. Se voi riittää koko vakuutusmaksun kattamiseen, ja ostaja ei ehkä hahmota vakuutuksen hintaa.

"Se on lukitsemismekanismi, joka vähentää kilpailua pitkällä aikavälillä. Kokonaispakettien hintoja on koko lailla mahdoton vertailla, ja valinta menee mielikuvien perusteella", Ifin Timo Harju arvostelee.

"Jossain kohtaa se ilmainen vakuutus maksetaan, ehkä lainan marginaalissa tai palvelumaksuissa. En usko ilmaisiin lounaisiin", hän jatkaa.

Ifillä on tosin oma yhteistyökuvio Nordean kanssa ja Lähi-Tapiolalla S-ryhmän kanssa. Ifin omistaja Sampo omistaa myös viidenneksen Nordeasta. Nordean asiakkaat saavat vuodeksi 15 prosentin alennuksen Ifin kotivakuutuksesta.

OP:n Viljakainen vakuuttaa, ettei hinnoitteluvoimaa käytetä asiakkaan haitaksi.

"Osuustoiminnallisessa ryhmässä asiakas ja omistaja ovat sama taho. Tulos palaa siis lopulta aina asiakkaalle", Viljakainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat