Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulivoiman miljoonatuki valuu suurille yrityksille

Tähän saakka eniten tukea on kerännyt S-ryhmän ja St1:n yhdessä omistama Tuuliwatti Oy

Talous
 
Pekka Sakki Lehtikuva
Tuulivoimaloita on runsaasti muun muassa Suomen eteläisimmässä kunnassa Hangossa.
Tuulivoimaloita on runsaasti muun muassa Suomen eteläisimmässä kunnassa Hangossa. Kuva: Pekka Sakki Lehtikuva

Veronmaksajien maksamat tuulivoiman miljoonatuet päätyvät pääasiassa teollisuuden ja kaupan suurille yhtiöille ja kunnallisille sähköyhtiöille.

Tämä käy ilmi Energiaviraston julkistamista tiedoista, joissa on kerrottu kaikki budjetin kautta maksetut tukiaiset ja niiden saajat viime vuoden loppuun mennessä.

Fakta

Tuulituki maksetaan suoraan budjetista

 Tuulivoimaloiden saamat tuet maksetaan suoraan valtion budjetista. Tukia hallinnoi Energiavirasto.

 Voimaloiden tuottamalle sähkölle on määrätty takuuhinta, jonka voimalat saavat aina, vaikka sähkön markkinahinta olisi halvempi.

 Takuuhinta on nyt 105,3 euroa megawattitunnilta. Tuki kattaa sen ja markkinahinnan välisen erotuksen. Markkinoiden tukkuhinta on nyt alle 40 euroa.

Kaikkiaan veronmaksajien varoilla on maksettu tukia niin sanotun syöttötariffijärjestelmän kautta yhteensä 80 miljoonaa euroa. Tukijärjestelmä on toistaiseksi vasta alkutaipaleella, sillä se otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2011.

Lähivuosina veronmaksajien rahaa kuluu tuulitukeen aiempaa enemmän, kun mukaan tulee lisää voimaloita. Energiaviraston arvion mukaan pelkästään tänä vuonna maksettava tukisumma nousee jo yli sadan miljoonan euron.

Tähän mennessä ylivoimaisesti suurimman tukisumman on kerännyt Tuuliwatti Oy. Se on ottanut 80 miljoonan euron kokonaissummasta vastaan lähes puolet, arviolta 35 miljoonaa euroa.

Tämä tukisumma kertyy S-osuuskauppaliikkeelle ja bensiinin jakeluyhtiönä tunnetulle St1:lle, sillä nämä kaksi yritystä omistavat Tuuliwatin puoliksi tasaosuuksin. St1 on perheomisteinen yhtiö, jonka perustaja on Mika Anttonen.

Tuuliwatti on ollut liikkeellä aikaisin: ensimmäiset tuet se sai jo vuonna 2011. Tuuliwatilla on voimaloita jo noin kymmenellä paikkakunnalla.

Yhtiö kertoo, että kun Iin Olhavassa käynnistettiin viime vuoden lopulla kolme voimalaa, sen yhteinen kapasiteetti nousi jo 200 megawattiin.

Kerralla saatava tuotanto on tätä selvästi pienempi, koska tuulivoimaloissa se riippuu aina tuuliolosuhteista.

Kakkosena tukien saajista on Rajakiiri Oy, jolla on voimaloita Torniossa. Se on saanut tukirahaa 13 miljoonaa euroa.

Rajakiirin suuria omistajia ovat metalli- ja teräsyhtiöt Outokumpu ja ruotsalainen SSAB sekä EVP Energia. EVP:n omistaa yhdessä parikymmentä kaupunkien sähköyhtiötä, joiden joukossa on muun muassa Helsingin Energia.

Tukilistalla seuraavina ovat Innopower, Puhuri ja Haminan Energia, jotka kaikki ovat saaneet tukea viisi miljoonaa euroa.  

Innopoweria omistavat isot teollisuusyritykset, kuten UPM ja Kemira, ja joukko kunnallisia sähköyhtiöitä. Puhurin takana on kunnallisia yhtiöitä.

Energiaviraston lista osoittaa, että tuulivoimatuki on käytännössä veronmaksajien tukea suurille teollisuusyrityksille ja kuntien energiayhtiöille. Ne ovat olleet aktiivisimpia tuulivoiman edistämisessä.

Tuulivoiman tukitaso on tänä ja ensi vuonna suurimmillaan. Vuosina 2013–2015 valmistuvat voimalat saavat korotettua tukea, jolla on haluttu rohkaista yhtiöitä nopeisiin investointeihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat