Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n puolustusministeriö hakkeroi liikkuvan auton

Pentagonin asiantuntija pystyi hallitsemaan jarruja ja kaasupoljinta

Talous
 

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin onnistui hakkeroida liikkuva auto ja ohjailla sitä internetin välityksellä.

Viikonloppuna esitetyssä tv-ohjelmassa 60 Minutes puolustusministeriön asiantuntija otti Chevrolet Impalan haltuunsa murtautumalla kannettavalla tietokoneellaan auton tietojärjestelmään ja antamalla käskyjä.

Tuulilasinpesunesteen ruiskuttamisen ja tööttäämisen lisäksi asiantuntija onnistui estämään jarrujen toiminnan ja sai auton kiihdyttämään vastoin kuljettajan tahtoa.

Autojen hakkerointi on yksi tulevaisuuden turvallisuusuhista, joita Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen tutkimusorganisaatio Darpa tutkii.

60 Minutesin haastatteleman Darpan johtavan asiantuntijan Dan Kaufmanin mukaan internetiin kytketyt laitteet, kuten autot, ovat vielä hyvin haavoittuvia. "Aitoa tietoturvaa ei ole."

60 Minutes julkaisi juttunsa samoihin aikoihin kuin yhdysvaltalainen senaattori Ed Markey julkaisi autojen tietoturvaa käsittelevän raporttinsa. Hän lähetti viime vuonna kuudelletoista valmistajalle kyselyn siitä, miten ne ovat varautuneet uhkiin ja kuinka paljon ne keräävät kuljettajista henkilökohtaista dataa.

The New York Timesin mukaan kyselyyn vastasivat lähes kaikki autojätit, kuten BMW, Toyota, Ford, Volvo ja General Motors. Markeyn raportin mukaan tietoturva on puutteellinen lähes kaikissa markkinoilla olevissa autoissa, joissa on langatonta tekniikkaa. Hän ehdottaa, että Yhdysvalloissa otetaan käyttöön selvät säännöt, joita autonvalmistajien tulisi noudattaa.

Monet valmistajat ovat kertoneet reagoineensa uhkiin, mutta raportin mukaan vain kaksi kuudestatoista valmistajasta pystyi diagnosoimaan tietoturvahyökkäyksen tai estämään sen.

Autoja on pystynyt hakkeroimaan jo pitkään. Suomalaisen tietoturvayhtiön F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen on tehnyt tiimeineen autojen hakkerointeja jo 2000-luvun puolivälissä Toyota Priuksella.

"Autonvalmistajat ovat niin isoja yhtiöitä, että nopea reagoiminen on vaikeaa. Onko heillä edes tietotaitoa virustorjuntaan? Uskon, että autoteollisuus tarvitsisi herätäkseen jonkin suuren ongelmatapauksen", Hyppönen sanoi HS:lle elokuussa.

HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan autoilijoiden ei kuitenkaan tarvitse olla oman autonsa hakkeroinnista huolissaan ainakaan vielä.

"Hakkerointi on kallista ja aikaa vievää ja vaatii paljon kokemusta. Mutta tämä saattaa muuttua tulevaisuudessa. Siksi tähän ongelmaan on puututtava nyt eikä myöhemmin", sanoi autojen hakkerointeja tutkinut Chris Valasek.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat