Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Internet syö finanssialan töitä – työpaikkoja siirtyy jopa Suomen rajojen ulkopuolelle

Talous
 
Laura Oja HS
Finanssiryhmä OP kertoi maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut. Yhtiö rakentaa parhaillaan uutta pääkonttoria Helsingin Vallilaan.
Finanssiryhmä OP kertoi maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut. Yhtiö rakentaa parhaillaan uutta pääkonttoria Helsingin Vallilaan. Kuva: Laura Oja HS

Finanssialan eli pankkien ja vakuutusyhtiöiden uutiset ovat viime vuosina olleet usein sitä samaa, mitä muillakin aloilla: tehostamista ja säästämistä. Työpaikkoja on vähennetty, kannattavuutta trimmattu ja vakavaraisuutta parannettu.

Vakuutusyhtiöistä on hävinnyt kymmenessä vuodessa vajaa viidennes työpaikoista. Pankkialalta on vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen lähtenyt noin kahdeksan prosenttia työpaikoista.

Kokonaislukujen taakse peittyy muiltakin aloilta tuttu ilmiö. Kun jotkut työntekijät ottavat vastaan tarjotun eläkepaketin, toisesta päästä otetaan sisään uusia työntekijöitä.

Alan työt muuttuvat, kun palvelut digitalisoituvat. Digitalisaatio tarkoittaa asiakaspalvelussa sitä, että yhä useammat asiat hoidetaan nettisivujen kautta menemättä enää konttoriin. Nettiyhteyden välityksellä voidaan käydä lainaneuvottelujakin.

Vakuutuksen tai sijoituspalveluiden myyminen on erilaista tiskin takaa kuin verkossa chattaamalla tai puhelimitse. Kaikilta se ei luonnistu.

"Pankkialalla tarvitaan selvästi uudenlaista myyntiosaamista ja entistä laaja-alaisempaa tuotteiden tuntemusta. Pitää tuntea niin rahoitus-, sijoitus- kuin vakuutusalan tuotteet", sanoo ammattiliitto Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala.

Hakalan mukaan pankit ovat perinteisesti kouluttaneet työntekijöitään hyvin, mutta 45–50-vuotiaille työntekijöille kertyy koulutuspäiviä vähemmän.

"Se voi tietysti johtua toisestakin päästä. Koulutusta pitää tarjota, mutta sitä pitää olla myös halukas ottamaan vastaan", Hakala sanoo.

Osa töistä häviää digitalisaation vaikutuksesta kokonaan. Vakuutusten korvaushakemuksista iso osa käsitellään jo täysin automaattisesti.

Myös kulutusluottoja myönnetään ilman, että tarvittaisiin ihmistä luottopäätöstä tekemään. Kone myöntää tai epää lainan pankilla olevien ja asiakkaan syöttämien tietojen perusteella automaattisesti.

OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen visioi viime viikolla, että jo muutaman vuoden päästä iso osa asuntolainoistakin voitaisiin myöntää automaattisesti.

"Se manuaalinen työ, joka voidaan korvata kehittyneellä tekniikalla, on vähentymisuhan alla", Hakala sanoo.

Perinteiset finanssialan työt voivat myös kokonaan lähteä Suomesta ihan samalla tavalla kuin monille it-alan töille on käynyt. Jotkin yhtiöt ovat jo siirtäneet avustavia töitä ulkomaille. Nordean töitä tehdään Puolassa. Vakuutusyhtiö Ifillä on palveluja Virossa. Molemmilla on tosin myös liiketoimintaa näissä maissa.

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mielestä Suomessa pitäisi vakavasti keskustella, miten nämä työt saataisiin jäämään Suomeen.

"Maailmalla on jo tämän alan yhtiöitä, jotka toimivat ainoastaan verkossa. Kun palvelu siirtyy verkkoon, niin sillä, missä asiakaspalvelija fyysisesti on, ei ole enää väliä. Lentoyhtiö SAS:nkin puhelinpalvelu toimii Virossa", Malinen sanoo.

Toisaalta ay-väki uskoo, että finanssialan perusteet jatkuvalle tehostamiselle ovat osin tekosyitä, joiden varjolla tahkotaan yksinkertaisesti parempaa tulosta omistajille.

OP-ryhmä teki viime vuonna 915 miljoonaa euroa voittoa ennen veroja. Se oli finanssiryhmän kaikkien aikojen toiseksi paras tulos, vaikka Suomessa on ollut viime vuodet taantuma.

"Kaikkien vakuutusyhtiöiden kannattavuudesta kertovat yhdistetyt kulusuhteet ovat aivan huippuluokkaa. Ne tekevät huipputulosta", sanoo Vakuutusväen liiton puheenjohtaja Liisa Halme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat