Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kone ylivoimainen konepajakisassa

Metalliyhtiöiden välisessä vertailussa Valmet jäi hännille

Talous
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Hissiyhtiö Kone teki jälleen hyvän tuloksen. Yhtiön pääkonttori on Espoon Keilaniemessä.
Hissiyhtiö Kone teki jälleen hyvän tuloksen. Yhtiön pääkonttori on Espoon Keilaniemessä. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Herlinin perheen omistama, hissejä ja liukuportaita valmistava Kone oli täysin ylivoimainen suurten konepajayhtiöiden välisessä vertailussa. Koneen oikaistu nettotulos suhteessa liikevaihtoon oli viime vuonna 10,5 prosenttia, kun vertailun kakkonen Wärtsilä tyytyi 8,9 prosenttiin.

Pohjola-pankin seniorianalyytikon Pekka Spolanderin mielestä konepajat ovat pärjänneet hyvin suhdannetilanteeseen peilattuna. "Yhtiöt ovat yllättävän vakaita", hän sanoo.

Koneen menestystä ei vielä voi lukea toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin ansioksi, sillä hän aloitti yhtiön johdossa vasta viime keväänä. Hän sai hyvän perinnön edeltäjältään, toimitusjohtaja Matti Alahuhdalta.

Kone on maailmalla suuri työllistäjä, sillä sen palveluksessa oli viime vuoden lopussa peräti 47 000 työntekijää. Eniten töitä yhtiö tarjoaa Kiinassa, jossa ahertaa 11 000 konelaista.

Kone on suomalainen yhtiö, mutta kotimaassaan se on keskisuuri työllistäjä. Työntekijöitä on parituhatta.

Yhtiön liikevaihdosta valuu hyvinvointia Suomeen suhteellisesti enemmän kuin muihin maihin, sillä yhtiön pääomistajat, johtavat toimihenkilöt ja monet tuotekehittäjät ovat suomalaisia.

Suomalaiset työntekijät ovat työnantajalleen paljon uskollisempia kuin kiinalaiset. Suomessa työsuhteen pituus on keskimäärin 12 vuotta, kun Kiinassa yrityksen palveluksessa viihdytään vain kolme vuotta.

Pohjola-pankin Spolanderin mukaan Kone ei ole saavuttanut huippuaan vaan yritys pystyisi yhä parantamaan tulostaan. Menestys riippuu kuitenkin siitä, miten Kiinan markkinat kehittyvät.

Toissa vuonna Metso-konsernin omistajat tulivat järkiinsä ja päättivät jakaa konsernin Metsoon ja Valmetiin. Metso valmistaa kaivoskoneita, murskaimia, pumppuja ja venttiilejä, Valmet tekee laitteita massa-, kartonki- ja paperiteollisuudelle.

Kummassakin yhtiössä huoltopalveluita tarjoavalla divisioonalla on tärkeä rooli.

Numeroiden perusteella "vanhan" Metson omistajilla on lupaavampi tulevaisuus kuin Valmetin omistajilla. Metson viime vuoden nettotulos oli paljon parempi kuin Valmetin.

Metson lähitulevaisuus näyttää jännittävältä. Vuosi sitten yhtiön skotlantilainen kilpailija Weir Group piiritti yhtiötä ja ehdotti keskusteluja fuusiosta.

Skottien mielestä yhdistymisestä olisi paljon hyötyä. Metson omistajien mukaan yhtiö pärjää omillaan, ja Weir sai rukkaset.

Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen ja Metsosta on tullut ostaja. Toimitusjohtaja Matti Kähkösen mukaan Metso etsii tasearvoltaan yli miljardin euron arvoisia yrityksiä.

Tulosvertailussa Valmet jäi häntäpäähän, sillä sen nettotulos oli vain pari prosenttia liikevaihdosta. Viime vuosi oli yhtiön ensimmäinen itsenäinen tilikausi sen jälkeen, kun yritys erotettiin Metso-konsernista.

Valmet korostaa raportissaan tilauskantaa, joka on vahvistunut tuntuvasti. Tämän vuoden työt ovat jo melkein "plakkarissa".

Paperi- ja kartonkiteollisuutta edustavien asiakkaiden mukaan nyt ovat ostajan markkinat. Tarjouspyyntöihin vastataan vitkastelematta, ja konepajat kilpailevat verisesti tilauksista.

Valmet ei arvioi, minkälaisilla katteilla urakoita on otettu sisään. Epäilyä herättää se, että divisioonien liikevaihdot ja saadut tilauskannat kerrotaan, mutta toimialakohtaisista liikevoitoista yhtiö vaikenee.

Valmetin tämän vuoden tärkein tavoite on saada Äänekoskelle rakennettavan suursellutehtaan laitteet tilauskirjoihin. Niistä neuvotellaan parhaillaan, ja tappio kotikentällä olisi yhtiölle skandaali.

Konepajojen keskinäinen vertailu on lievästi väkinäistä, sillä yhdistäviä tekijöitä on vähän. Wärtsilällä ja Metsolla on sentään yksi yhteinen nimittäjä, sillä kumpaisenkin hallitusta johtaa Fortumin entinen toimitusjohtaja Mikael Lilius.

Häntä voinee kutsua oman aikamme Olavi J. Mattilaksi, joka toimi takavuosina hallitusten puheenjohtajana sekä Valmetissa että Enso-Gutzeitissa.

Wärtsilän päätuotteita ovat voimalaitoksille ja laivoille toimitettavat moottorit sekä niiden huolto.

Pohjola-pankin Spolanderin mukaan Wärtsilän tuotevalikoima on herkkä suhdanteille, mutta voimalaitosten ja merenkulun syklit kulkevat kuitenkin onneksi eri tahdissa.

Hänen mukaansa on hyvä muistaa, että Wärtsilä on muutakin kuin laitevalmistaja.

"Huolto on tasaista liiketoimintaa. Siellä on automaatiota ja elektroniikkaa, joten pelkän moottorin varassa yhtiö ei etene", Spolander sanoo.

Wärtsilä kuuluu nykyään ruotsalaisen Wallenbergin teollisuusperheen etupiiriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat