Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietovuoto koettelee jälleen Sveitsin pankkeja

Tietovuodon mukaan brittiläisen HSBC-pankin Sveitsin-tytäryhtiö auttoi asiakkaitaan välttelemään veroja. Suomalaisia tietovuodossa on mukana noin 80.

Talous
 
Pierre Alboy Reuters
HSBC-pankin sveitsiläisen tytäryhtiön epäillään auttaneen tuhansia asiakkaitaan välttelemään veroja. Kuvassa on pankin toimitilat Genevessä.
HSBC-pankin sveitsiläisen tytäryhtiön epäillään auttaneen tuhansia asiakkaitaan välttelemään veroja. Kuvassa on pankin toimitilat Genevessä. Kuva: Pierre Alboy Reuters

Maailman perinteikkäin veroparatiisi Sveitsi on jälleen uuden pankkien toimintaa koskevan tietovuodon aiheuttaman kohun keskiössä.

Useat eri mediat uutisoivat maanantaina brittiläisen HSBC-pankin Sveitsin-tytäryhtiön auttaneen jopa kymmeniätuhansia asiakkaitaan välttelemään veroja.

Tästä on kyse

 HSBC-pankin tietovuodon taustalla on pankin entinen työntekijä Hervé Falciani. Hän murtautui pankin tietojärjestelmään ja kopioi yli sadantuhannen tilin tiedot.

 Tietomurron jälkeen Falciani pakeni Ranskaan, sillä poliisi jahtasi häntä Sveitsin tiukan pankkisalaisuuden rikkomisesta.

 Ranskan poliisi takavarikoi tiedot kotietsinnän yhteydessä vuonna 2009.

 Ranska luovutti tietoja eri maille IMF:n nykyisen pääjohtajan Christine Lagarden toimiessa maan valtiovarainministerinä.

 Tietojen eli "Lagarden listan" avulla on jäljitetty veronkiertäjiä useissa maissa.

Pankkiin suuria talletuksia tehneiden asiakkaiden joukossa on lukuisia poliitikkoja, urheilutähtiä, näyttelijöitä, muusikoita ja muita kuuluisuuksia, kuten F1-kuski Fernando Alonso, laulaja Phil Collins, näyttelijä Joan Collins ja moottoripyöräkuski Valentino Rossi.

Yleisradion mukaan tietovuodosta käyvät ilmi myös venäläis-suomalaisen miljardöörin Gennadi Timtšenkon sekä F1-kuljettaja Heikki Kovalaisen talletukset sveitsiläispankissa.

Laajat tietovuodot ovat vaikeuttaneet veroparatiisien toimintaa viime vuosina. Samalla poliittinen paine verosuunnittelun ja suoranaisen veronkierron mahdollistavia maita kohtaan on kasvanut, kun talouskriisin pyörteissä olevien Euroopan maiden johtajat ovat tuskailleet hupenevia verotuloja.

Tietovuotojen ansiosta on saatu lisätietoa veroparatiisien käyttäjistä ja käytön yksityiskohdista. Harmaan talouden asiantuntijan Markku Hirvonen uskoo tietovuotojen toimivan myös ennalta ehkäisevästi.

"Tietovuodot herättävät takuulla pelkoja varojaan verottajan ulottumattomiin vievien keskuudessa. Uskon, että tämä myös vauhdittaa suunnitelmia luoda Suomeen tehokkaan katumisen järjestelmä", Hirvonen sanoo.

Tehokkaalla katumisella tarkoitetaan järjestelyä, jossa verovelvollinen tuo varojaan kotimaahansa ja maksaa niistä verot muttei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen mahdollisista verolakien rikkomisista. Ruotsissa vastaava järjestelmä on jo käytössä.

"Tämä tuottaa varmasti rahaa valtiolle, mutta se edellyttäisi myös tehokasta valvontaa. Eli vapaaehtoisen ilmoittamisen rinnalla pitäisi kasvattaa kiinni jäämisen riskiä. Ruotsin verohallinnossa veroparatiisiyhteyksiä selvittää parisataa ihmistä, meillä tusinan verran", Hirvonen sanoo.

Huonona puolena Hirvonen pitää sitä, että tehokkaan katumisen järjestelmässä varojaan piilottaneiden nimet jäävät piiloon. Verotukseen jälkikäteen tehtävät muutokset eivät Suomen lain mukaan ole julkisia.

"Merkittävä määrä yhteiskunnallisesti tärkeää tietoa jäisi piiloon, ja myös verottajan toimien arviointi olisi vaikeampaa", Hirvonen sanoo.

HSBC-tietovuoto tapahtui jo vuonna 2007, jolloin pankin entinen it-asiantuntija Hervé Falciani murtautui pankin asiakastietoihin.

Nyt valtaosa tilitiedoista on kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n ja sen kanssa yhteistyötä tekevien mediatalojen hallussa. Aineiston pohjalta tehdään lukuisia uutisia eri puolilla maailmaa lähiviikkoina.

Brittiläisen The Guardian -lehden mukaan tileillä on ollut varallisuutta yhteensä yli sata miljardia euroa. Guardianin mukaan asiakirjat osoittavat pankin auttaneen asiakkaita tavoilla, jotka mahdollistavat veronkierron.

Reuters kertoi maanantaina, että brittiläinen HSBC on myöntänyt "tehneensä virheitä" Sveitsin-tytäryhtiössään.

Suomen kannalta vuoto ei ole erityisen laaja. Ylen mukaan suomalaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä on mukana aineistossa noin 80. Varallisuutta heillä oli sveitsiläisessä pankissa hieman ennen tietovuotoa loppuvuodesta 2006 yhteensä 19 miljoonan euron arvosta.

Heikki Kovalainen asuu nykyisin Sveitsissä, mutta talletusten teon aikoihin hän oli kirjoilla Britanniassa. Myös Timtšenko on asunut Sveitsissä, mutta jouduttaan Ukrainan kriisin takia Yhdysvaltain-vastaiselle pakotelistalle hän on pysytellyt Venäjällä.

Suomessa Timtšenko on yksi Jokereiden sekä Hartwall-areenan suuromistajista.

Ylen mukaan Kovalaisella on ollut ainakin kolme eri tiliä HSBC:n Geneven-konttorissa. Kovalaista ja Timtšenkoa ei epäillä mistään rikoksesta.

Suomen merkittävin veroparatiiseja koskeva tietovuoto liittyy liechtensteinilaiseen LGT-pankkiin. Pankin asiakkaita olivat muun muassa vuorineuvos Casimir Ehrnrooth sekä kahvi- ja maustesuvun edustaja Bertel Paulig. Tietovuodon ansiosta Suomen verottaja jäljitti suomalaisten Liechtensteiniin viemiä varoja jopa 60 miljoonan euron arvosta.

Viime vuosina tietoja on vuodettu myös muun muassa Luxemburgista, Brittiläisiltä Neitsytsaarilta ja Panamasta. Vuonna 2014 sveitsiläinen Credit Suisse -pankki maksoi Yhdysvalloissa miljardikorvaukset. Pankki myönsi auttaneensa asiakkaitaan veronkierrossa.

OIKAISU:
Jutussa kerrotaan, että Gennadi Timtšenko olisi joutunut Ukrainan kriisin takia Yhdysvaltain-vastaiselle pakotelistalle. Hän on Yhdysvaltain pakotelistalla.

 

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Joan Collins
Joan Collins
Heikki Kovalainen
Heikki Kovalainen
Gennadi Timtšenko
Gennadi Timtšenko
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat