Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian talous hyötyy öljyn hinnan laskusta

Pääministeri usuttaa yrityksiä nostamaan palkkoja. Leikkaukset uhkaavat vaalien jälkeen.

Talous
 

Viime kesästä lähtien rajusti halventunut öljy hinta pönkittää Britannian taloutta.

Kun energia on halpaa, voivat kuluttajat käyttää säästyneitä puntiaan muuhun. Öljyn halventuminen pönkittää myös Britannian kauppatasetta.

Niesr-ajatuspajan tiistaina julkistettujen lukujen mukaan Britannian talous kasvaa tänä vuonna 2,9 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia. Työttömyyden ennustetaan laskevan tänä vuonna 5,2 prosenttiin.

Eurooppalaisittain Britannian talouskasvu on nopeaa. EU-komission helmikuun ennusteen mukaan vuonna 2015 koko unionin talous kasvaa 1,7 prosenttia ja euroalueen 1,3 prosenttia.

Tilanne työmarkkinoilla alkaa silti pikkuhiljaa kiristyä. Yksi syy on se, että monet itsensä huonoina vuosina työllistäneet siirtyvät taloustilanteen parannuttua palkkatyöhön yrityksiin.

Vaikka Britannia talous kasvaa verraten nopeasti, palkat ovat junnanneet paikallaan. Britannian hallitukselle tämä on vaalivuonna ongelma, sillä se ei lisää valtaapitävien suosiota.

Konservatiivipääministeri David Cameron usuttikin tiistaina yrityksiä nostamaan palkkoja.

"Britannian on aika saada palkankorotus", Cameron sanoi tiistaina Britannian kauppakamarin tilaisuudessa.

Toukokuun vaalien jälkeen edessä on kuitenkin talouden todellisuus eli Britannian velkavuoren leikkaaminen ja alijäämän pienentäminen.

Konservatiivit ovat jo aiemmin luvanneet saada budjetin plussalle vuoteen 2020 mennessä. Vaalit voittaessaan Cameronin puolue aikoo leikata sosiaalietuuksia lisää 12 miljardilla punnalle eli 16 miljardilla eurolla.

Labourin ja liberaalidemokraattien talouslinjaukset eivät ole yhtä tiukat.

Niesr-ajatuspajan mukaan puolueiden linjaukset eivät ole kuitenkaan niin erilaisia, että ne veisivät talouden avainlukuja täysin eri suuntiin. Ulkoiset tekivät vaikuttavat paljon enemmän.

"Britannian talouden suurin riski on nyt euroalueen kehitys", kertoi tutkija Simon Kirby toimittajille maanantaina.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat