Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjien usko talouteen hiipuu

Halut investoida ovat yrityksissä historiallisen heikot

Talous
 

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset Suomen talouden kehityksestä ovat romahtaneet viime vuoden syksystä, kertoo tuore kyselytutkimus.

Pk-yrityksistä 28 prosenttia odottaa suhdannenäkymien heikkenevän tulevan vuoden aikana ja 21 prosenttia odottaa niiden paranevan. Suhde on heikoin sitten vuoden 2009.

Artikkeliin liittyvät

Tilanne on kääntynyt päälaelleen vain puolessa vuodessa. Syksyllä 20 prosenttia yrityksistä odotti suhdanteen heikkenevän ja 28 prosenttia paranevan.

"Pidemmälläkin aikavälillä katsottuna poikkeuksellisen huono", kommentoi tulosta Suomen yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Luvut käyvät ilmi Suomen yrittäjien, erityisrahoituslaitos Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön pk-yritysbarometristä, joka tehdään kahdesti vuodessa.

Rakennusalan yritysten odotukset ovat synkimmät. Kolmannes alan pk-yrityksistä odottaa suhdanteen heikkenevän.

Näkymät ovat erityisen huonot investointien suhteen. Yli kolmannes yrityksistä arvioi vähentävänsä investointeja seuraavan vuoden aikana, ja vain noin kahdeksasosa aikoo kasvattaa niitä.

Malinen kertoo, että investointien osalta tutkimuksen tulos on huonoin koko barometrin historiassa. Yrityksiltä on kysytty investoinneista 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Erityisen huonoksi tuloksen tekee Malisen mukaan se, että mikään yksittäinen tekijä ei selitä synkkiä tunnelmia. Vuonna 2009 huonot odotukset oli helppo selittää maailmalta Suomeenkin levinneellä finanssikriisillä.

Yritysten odotuksia painavat Malisen mukaan ostovoiman heikko kehitys Suomessa ja kasvun puute Eurooppaan suuntautuvassa viennissä.

Kun tuloksia tarkastellaan alueittain, vähiten synkät odotukset ovat helsinkiläisillä ja keskisuomalaisilla yrityksillä.

Lohduttomimmat tunnelmat ovat Pohjois-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Barometrin toteutti Taloustutkimus, joka kysyi talouden näkymistä 4 404 yrityksen edustajilta joulu–tammikuussa.

Investointihalujen puutteesta todistaa myös finanssiryhmä OP:n ja Aalto-yliopiston suuryritystutkimus. Sen mukaan suuryritysten investoinnit kääntyivät viime vuonna laskuun ja tulevat investointisuunnitelmat ovat vaatimattomia. Tutkijat kuvaavat havaintoa hälyttäväksi.

OP:n yritysasiakkaiden pankkipalveluista vastaava johtajan Hannu Jaatisen mukaan Suomi syö tulevan kasvun eväitä.

"Suurten yritysten investointinäkymät ovat uhkaavan alhaiset. Yritykset eivät näe talouden kehitysnäkymiä ja toimintaympäristöään otollisena investoinneille", Jaatinen sanoo.

Selvitys kertoo, että yritysjohtajien luottamus Suomen poliittiseen johtoon on horjunut. Luottamuspula korostuu riskiarvioissa jopa Venäjän kehityskulkuja enemmän.

Tutkimuksen tilastolliset perustiedot kerättiin viime syksynä 250 Suomen suurimmalta yritykseltä. Lisäksi yritysten avainjohtajille tehtiin laaja kyselytutkimus sähköisesti ja haastatteluin. Kyselyyn vastasi 147 avainjohtajaa 107 eri suuryrityksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat