Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä vaatii Kai Mäkelälle vankeutta vedätyksestä

Käräjäoikeus alkoi käsitellä harvinaista syytettä törkeästä kurssimanipulaatiosta

Talous
 
Kai Mäkelä
Kai Mäkelä

Konkarisijoittaja Kai Mäkelä, 67, sai vastata tiistaina useisiin syytteisiin arvopaperimarkkinarikoksista. Syyttäjä Malla Sunell vaatii hänelle ehdollista vankeutta Alma Median osakkeiden pörssikaupoista, jotka syytteen mukaan tehtiin kurssin vedättämiseksi keinotekoisesti ylöspäin.

Mäkelä vastaa syytteeseen törkeästä kurssin vääristämisestä sekä arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta Alma Median osakkeella. Lisäksi hän sai syytteen kurssin vääristämisestä Ilkka-yhtymän osakkeella.

Pörssirikosvyyhdissä on syytteessä kuusi muutakin liikemiestä, jotka ovat saaneet syytteet osin samoihin rikoksiin liittyen sekä avunantoon Mäkelälle. Kai Mäkelä on jo kuulusteluissa kiistänyt rikkoneensa lakia millään tavalla.

Törkeä kurssin vääristäminen on hyvin harvinainen Suomen oikeushistoriassa.

Syytteet törkeästä kurssin vääristämisestä sijoittuvat vuosiin 2008 ja 2009, jolloin Mäkelän valtapiiri teki syytteen mukaan näennäiskauppoja yli miljoonalla Alman osakkeella.

Syyttäjän mielestä Mäkelällä oli halu vaikuttaa Alman osakkeen kurssiin, koska finanssikriisin vuoksi osakkeen arvo aleni.

Mäkelää uhkaavat tappiot sovituista kaupoista kasvoivat pörssikurssin alentuessa. Syytteen mukaan Mäkelä oli myös pantannut osakkeita vakuuksiksi, mikä johti pankkien vaatimuksiin saada lisää vakuuksia.

Syytekirjelmästä kävi tiistaina ilmi, että poliisi on käyttänyt törkeän kurssinvääristämisen tutkinnassa puhelinkuuntelua. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun poliisi on käyttänyt näin raskasta tutkintakeinoa arvopaperimarkkinarikosten tutkinnassa.

Puhelinnauhoitukset ovat todisteina oikeudenkäynnissä.

Jos aiemmin poliisi on hyödyntänyt teletunnistetietoja eli tietoja otetuista puhelin- ja tekstiviestiyhteyksistä.

Käräjäoikeus käsittelee syytteitä kaikkiaan 11. istunnossa helmikuun loppuun asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat