Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka haluaa pankeilta rahoitusta

Keskuspankki antaisi liikepankeille lainaa valtion rahoittamiseksi

Talous
 

Ylivelkaantunut Kreikka pyytää eurovaltioilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä elokuun loppuun saakka lisäaikaa hätälainaohjelmansa ehtojen muuttamiseksi, kertoi uutistoimisto Reuters tiistaina.

Kreikka esittää pyyntönsä todennäköisesti keskiviikkona Brysselissä eurovaltioiden valtiovarainministereiden kokouksessa, johon osallistuu myös Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi.

Kreikka pyytää Reutersin mukaan EKP:tä sallimaan, että kansallinen keskuspankki antaisi kahdeksan miljardia euroa lisää hätärahoitusta kreikkalaisille liikepankeille.

Hätärahoituksen turvin liikepankit voisivat ostaa Kreikan valtion liikkeeseen laskemia uusia lyhytaikaisia velkasitoumuksia sillä aikaa, kun hallitus viimeistelee suunnitelmansa lainojensa suuresta uudelleenjärjestelystä.

Kansallinen keskuspankki ei saa antaa liikepankeille hätärahoitusta ilman EKP:n ylimmän päättävän elimen eli neuvoston lupaa.

Velkasitoumuksilla Kreikka voisi todennäköisesti selvitä maksuvelvoitteistaan vuoden loppuun. Yhdysvaltainen finanssiyhtiö Citigroup on arvioinut valtion kuluvan vuoden rahoitustarpeeksi kahdeksan miljardia euroa.

Reutersin mukaan Kreikka ei peräänny pääministeri Alexis Tsiprasin ilmoituksesta, että valtio ei halua ottaa vastaan Euroopan rahoitusvakausvälineen ja IMF:n seuraavaa 7,2 miljardin euron lainaerää nykyisillä ehdoilla.

Sen sijaan Kreikka haluaa eurojärjestelmän tulouttavan 1,9 miljardia euroa tuloja, jotka se on saanut hallussaan olevista Kreikan valtion joukkolainoista.

Eurojärjestelmä muodostuu eurovaltioiden keskuspankeista ja 1,9 miljardia euroa on tosiasiassa osa 7,2 miljardin euron lainaerää, jonka maksamisen edellytyksenä on ehtojen noudattaminen.

Reutersin mukaan Kreikka haluaa muutoksen noin kolmannekseen nykyisen lainaohjelmansa ehdoista, jotta sen ei tarvitsisi noudattaa ankaraa finanssipoliittista kiristystä. Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaiskysyntään vaikuttamiseksi.

Kreikka haluaa esimerkiksi uudeksi ehdoksi sen, että julkisen talouden perusjäämä saisi olla 1,5 prosenttia ylijäämäinen suhteessa bruttokansantuotteeseen. Nyt ehtona on, että ylijäämäsuhteen pitäisi olla kolme prosenttia.

Perusjäämä tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen erotusta ilman rahoituskuluja. Tosin Kreikan tapauksessa rahoituskulut ovat verraten suuret, sillä valtion pitäisi tänä vuonna lyhentää lainojaan noin 16 miljardilla eurolla.

Lainojen uudelleenjärjestelyyn Kreikka haluaisi ilmeisesti mukaan kehittyneiden teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n, joka osallistuisi uusien talouden tervehdyttämistoimien suunnitteluun.

OECD on arvostellut eurovaltioita ja IMF:ää finanssipolitiikan liian voimakkaasta kiristämisestä vuoden 2010 jälkeen, jolloin euroalueen velkakriisi kärjistyi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat