Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugali haluaa lyhentää lainaa etuajassa IMF:lle

Lyhennys voi säästää yli sata miljoonaa euroa korkokuluissa

Talous
 
Eric Piermont / AFP
Portugalin val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri Maria Luís Albuquerque.
Portugalin val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri Maria Luís Albuquerque. Kuva: Eric Piermont / AFP

Porto. Portugali haluaa lyhentää neljätoista miljardia euroa velkakriisiin saamaansa hätäluottoa etuajassa.

Hallitus on pyytänyt eurooppalaisilta kumppaneilta lupaa maksaa yli puolet Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) myöntämästä 26 miljardin lainaosuudesta alle kahdessa ja puolessa vuodessa, valtiovarainministeriö vahvisti yleisradioyhtiö RTP:lle tiistaiaamuna.

Nopeutettu aikataulu toisi valtiolle mahdollisesti vähintään yli sadan miljoonan euron säästöt korkokuluissa. Kansainvälisille markkinoille se on merkki, ettei Portugali ole Kreikka, talousjulkaisu Diário Económicon analyytikko António Costa luonnehti televisiouutisissa.

"Säästetyt rahat voivat näkyä tavallisille kansalaisille esimerkiksi siinä, että valtiolla on enemmän varoja sosiaaliapuun, kun köyhyyskin on lisääntynyt. Tai erotuksella voitaisiin huojentaa yritysten verotusta investointien vauhdittamiseksi", Costa kommentoi.

Valtiovarainministeri Maria Luís Albuquerque ennakoi tammikuussa, että maa kykenee jouduttamaan rahoitustukiohjelman velan kuoletusta. Portugalin liikkeeseen laskemilla joukkolainoilla on ollut viime aikoina innokas kysyntä sijoittajien keskuudessa, mikä on taannut valtiolle rahoitusta ennätyksellisen huokeilla koroilla.

Lissabon tarvitsee Euroopan keskuspankin ja Euroopan komission luvan voidakseen lyhentää IMF:n luottoa pikaisesti.

Portugalille myönnettiin euromaiden ja IMF:n kokoama, yhteensä 78 miljardin euron tukiluotto vuonna 2011 kolmivuotista sopeutusohjelmaa vastaan. Summasta päädyttiin lainaamaan 76 miljardia euroa, koska hallitus ei enää tarvinnut viimeistä erää vuosi sitten kesällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat