Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SSAB ei aio sulkea suuria yksiköitään

Teräsyhtiön johtaja: Suomi tukee vientiteollisuutta Ruotsia paremmin

Talous
 
52-vuotias Martin Lindqvist on toiminut SSAB:n toimitusjohtajana vuodesta 2011.
52-vuotias Martin Lindqvist on toiminut SSAB:n toimitusjohtajana vuodesta 2011.

Vaikeat ajat ovat nyt, mutta kun niistä selvitään, on uusi yhtiö todellisessa iskussa. Se oli viesti, jonka teräsyhtiö SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist halusi kertoa tiistaina, kun SSAB julkisti tuloksensa Tukholmassa.

SSAB ja sen viime vuonna ostama entinen kilpailija, suomalainen Rautaruukki ovat nyt harjoitelleet vuoden verran yhteiseloa. Kun yhdistymisestä kerrottiin viime tammikuussa, oli viesti, että kolmen vuoden kuluttua väki olisi vähentynyt vajaalla 900:lla ja kuluja olisi karsittu noin 150 miljoonaa vuositasolla. Lindqvist sanoo nyt, että valmista tulee nopeammin, kolmen vuoden sijaan kahdessa.

Fakta

Liikevoitto kasvoi, osinkoa ei jaeta

 Teräsyhtiöt Rautaruukki ja SSAB kertoivat yhdistymisestään 2014 tammikuussa. Taustalla oli terästeollisuuden ylikapasiteetti Euroopassa kysynnän vähennyttyä. Yhtiöiden kannattavuus oli heikko.

 Vuonna 2014 SSAB:n liikevoitto parani ja oli noin 95 miljoonaa euroa. 2013 liiketappiota tuli runsaat 127 miljoonaa. Yhtiö esitti tiistaina viime vuoden tapaan, ettei osinkoa jaeta.

"Olen yhä vakuuttuneempi kaupan hyödyistä, kun näen kuinka hyvin sulautuminen on sujunut."

Suomessa suuri kysymys oli yritysten yhdistyessä, mitä käy tuotantolaitoksille ja työntekijöille Suomessa. Yhtiö on merkittävä työnantaja esimerkiksi Hämmenlinnassa ja Raahessa.

"Olemme sanoneet alusta asti, että emme sulje yhtäkään suurista yksiköistämme. Emme sulje, Raahea, emme sulje Hämeenlinnaa, emmekä liioin sulje Oxelösundia, Borlängeä tai Luulajaa", Lindqvist vakuuttaa.

Pienempien yksiköiden sulkemista ei sen sijaan voi antaa lupauksia. Suomessa yhtiö kertoi viimeksi noin kolme viikkoa sitten 36 työntekijän irtisanomiseen tähtäävistä yt-neuvotteluista. Ruotsin Borlängessä puolestaan on uhattuna 210 työpaikkaa. Osa Borlängen toiminnoista keskitetään Hämeenlinnaan.

"On selvää, että väen vähentäminen on aina vaikeata eikä se ole mitään, mistä kukaan nauttii. Mutta me rakennamme yritystä, jolla on vastaisuudessa huomattavasti paremmat mahdollisuudet selviytyä ja olla kannattava verrattuna Rautaruukkiin tai SSAB:hen yksin."

Suomessa SSAB:n Lindqvist on monille tuntematon, eikä hän Ruotsissakaan pidä kovin korkeaa profiilia. Viime aikoina teräsyhtiön johtaja on silti arvostellut julkisuudessa sosiaalidemokraattien johtamaa Ruotsin hallitusta siitä, ettei se pidä huolta vientiteollisuuden hyvinvoinnista. Hallituskumppani, vajaan seitsemän prosentin ympäristöpuolue, on saanut Lindqvistin mielestä kohtuuttomasti valtaa.

Ympäristöpuolue haluaa muun maussa eroon ydinvoimasta, ja sillä on tiukka linja ympäristöverotuksessa.

"Suomessa on ehkä parempi ymmärrys siitä, miten hyvinvointia tuotetaan. Vientituloja on oltava. Ja jotta niitä saadaan, pitää olla kilpailukykyinen vientiteollisuus. Se ymmärretään selvemmin Suomessa."

Lindqvistin mielestä Ruotsissa on hirttäydytty käsitykseen siitä, että valmistava vientiteollisuus on mennyttä aikaa ja palvelut nykyisyyttä. Siksi ei ymmärretä, että merkittävä osa palvelualoista palvelee myös vientiteollisuutta. Erilaisen asenteen aistii hänen mielestään Suomessa jo poliitikkojen kanssa puhuessa: yksi myönteinen esimerkki on päätös Fennovoiman ydinvoimalasta.

SSAB on Rautaruukin kautta Fennovoiman omistaja. Lindqvist ei halua juuri keskustella hankkeen saamasta arvostelusta tai Venäjän osuudesta ydinvoimalassa Ukrainan sodan aikana.

"Mielestäni Suomen ja Pohjolan kannalta ydinvoimaan sijoittaminen on järkevää."

Suomen vienti ei elä juhlavia aikoja, ja taloudellakin menee huonosti Ruotsiin verrattuna. Suomestako nyt pitäisi ottaa mallia?

"Ehkä juuri siksi teollisuuden merkitys on Suomessa huomattu. Ehkä heräämme pian myös Ruotsissa."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat