Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka selkä seinää vasten – paikka eurossa ratkeaa lähitulevaisuudessa

Tänään alkavissa neuvotteluissa törmäävät hallituksen vaalilupaukset ja velkojien vaatimukset

Talous
 
aris messinis afp
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (oik.) tapasi EU-parlamentin puhemies Martin Schulzin tammikuun lopussa Ateenassa.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (oik.) tapasi EU-parlamentin puhemies Martin Schulzin tammikuun lopussa Ateenassa. Kuva: aris messinis afp

Kreikka ja sen velkojat istuvat keskiviikkona neuvottelupöytään puimaan, miten ylivelkaantunut kriisimaa voisi välttää sitä uhkaavan maksukyvyttömyyden. Brysselissä alkavat keskustelut ovat tärkeitä koko euron tulevaisuuden kannalta.

Tunnelma on kireä. Kreikan tuore vasemmistohallitus on saanut kylmäkiskoisen vastaanoton euroalueella ja jäänyt vaatimuksineen yksin. Velkojat haluavat Kreikan hakevan jatkoa euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n hätärahoitusohjelmalle. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti sunnuntaina puheessaan parlamentille yksiselitteisesti, että näin ei tule tapahtumaan.

Jos kumpikaan neuvottelun osapuolista ei lähitulevaisuudessa jousta, voi Kreikan lähtö eurosta olla pian totta.

Keskiviikon kokoukseen mennään vaikeissa asetelmissa. HS listasi keskeisiä tekijöitä tulevissa neuvotteluissa.

1 Kreikan rahat hupenevat.
Velkojien neuvotteluasemaa voi tukea se, että Kreikan valtion kassa tyhjenee vauhdilla. Maan talousministeri Giorgos Stathakis sanoi perjantaina The Wall Street Journalille (WSJ), että jos verotulot eivät kasva, Kreikan rahat saattavat loppua jo lähiviikkoina. Verojen maksua lykätään miljardien eurojen arvosta, koska uudelta hallitukselta odotetaan niihin helpotuksia.

Stathakis sanoo Kreikan tarvitsevan ainakin 4–5 miljardin euron arvosta rahoitusta, jotta se selviää kesään saakka. Siihen mennessä Kreikan on määrä esitellä kattavampi suunnitelmansa maan velkataakasta ja taloudesta. Kreikan hallitus on vaatinut Euroopan keskuspankilta (EKP) korkotuloja. Se haluaa myös laskea liikkeelle ainakin viiden miljardin euron edestä velkasitoumuksia.

Velkojat ovat tyrmänneet kaikki Kreikan vaatimukset.

Ongelmia muhii myös Kreikan talletuspaosta kärsivässä pankkijärjestelmässä. Sitä tukee enää pelkkä Kreikan keskuspankin hätärahoitus, jolle luvan antaa EKP. Hätärahoituksen lopetus olisi alkusoittoa Kreikan lähdölle talous- ja rahaliitosta.

2 Kreikan eurosta eroamisella olisi arvaamattomat seuraukset.

Julkisten kannanottojen perusteella useat päättäjät eivät usko Kreikan mahdollisen eurosta eroamisen vetävän koko rahaliittoa mukaan. Se selittänee osittain myös velkojien kovaa linjaa.

Toisin oli vuosina 2010 ja 2012, kun poliitikot näkivät Kreikalle myönnettävän hätärahoituksen pakollisena koko talous- ja rahaliiton kannalta. Sen jälkeen on luotu muun muassa pankkiunioni ja vakausmekanismi, joten moni väittää "palomuurin" olevan kunnossa.

"Oletan, että Kreikalla ei ole enää vanhaa neuvotteluvalttiaan eli kykyä kiristää meitä", kiteytti Saksan liittokanslerin Angela Merkelin läheinen liittolainen Michael Fuchs maanantaina.

Moni asiantuntija varoittaa kuitenkin Kreikan lähdön seurauksista. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kommentoi asiaa viime marraskuussa Helsingissä.

"Jos on mahdollista, että yksi maa joutuu lähtemään rahaliitosta, syntyy ennakkotapaus kaikille maille. Silloin rahan käyttökelpoisuus kärsisi, sillä pankkitalletuksiin ja muihin rahoitussopimuksiin missä tahansa maassa voisikin liittyä eurosta luopumisen riski."

Muun muassa UBS-pankin pääekonomistin Paul Donovanin mielestä on mahdollista, että moni maa lähtisi Kreikan perässä. Seurauksena olisi hänen mukaansa globaali taantuma.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis pyrki vahvistamaan näitä pelkoja viikonloppuna italialaismedian haastattelussa. Varoufakisin mukaan euro on "hauras kuin korttitalo" ja Kreikan lähtö romahduttaisi koko rakennelman.

Markkinat ovat liikahdelleet alkuviikosta levottomasti. Jos tulevista neuvotteluista ei tule hyviä uutisia, se lisää epävarmuutta. Myös paine euroalueen ulkopuolelta nousee. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vaatinut europäättäjiltä ratkaisua ja todennut, että Kreikan taloudelle on annettava tilaa kasvaa.

Kreikan neuvotteluasemaa voi vahvistaa tarve vaalia talous- ja rahaliiton uskottavuutta. Draghin mukaan "euro on tullut jäädäkseen kaikkiin euroalueen maihin", koska muuten yhteinen raha ei olisi aidosti yhteinen. Myös poliittinen tartuntariski voi pelata Kreikan pussiin. Nobel-palkittu ekonomisti Joseph Stiglitz povasi äskettäin, että alkuvaikeuksien jälkeen Kreikan talous alkaisi kasvaa nopeasti, jos se eroaisi eurosta. Se taas herättäisi Stiglitzin mukaan kysymyksiä "kovaa myrkkyä" nielleissä Portugalissa ja Espanjassa.

Toisaalta velkojat tietävät, että Kreikan hallitus ei halua maan eroavan talous- ja rahaliitosta. Varoufakis on kutsunut Kreikan mahdollista lähtöä "katastrofiksi".

3 Tsipras jätti tilaa kompromissille.

Toistaiseksi sekä Kreikka että eurovaltiot ja IMF ovat pelanneet upporikasta ja rutiköyhää.

Velkojat toivovat kireän aikataulun pakottavan maksukyvyttömyyden partaalla huojuvan Kreikan myöntyvän sille esitettyihin vaatimuksiin. Kreikka taas näyttää uskovan maksukyvyttömyyden olevan niin suuri uhka koko talous- ja rahaliitolle, että velkojat suostuvat väliaikaiseen rahoitusjärjestelyyn sen ehdoilla.

Kompromissille on silti tilaa, ja sellainen on lähitulevaisuudessa myös odotettavissa. Kukaan ei halua Kreikan lähtevän. Panokset ovat liian suuret. Kreikan velkojat menettäisivät ainakin valtaosan maalle myönnetystä 240 miljardin euron hätärahoituksesta. Niin sanottu vakuusjärjestely antaisi osittain turvaa Suomen tappioille.

Tsiprasin sunnuntain puhe oli uhmakas, mutta siinä luvattiin kunnioittaa EU:n perussopimusta. Syrizan kalliista vaalilupauksista Tsipras piti kiinni, mutta niiden toteuttaminen jätettiin ajallisesti auki.

Vaikeimmat kysymykset Kreikan suhteen voidaan siirtää kesälle. Luovuudelle löytynee tilaa pakon edessä.

martin bureau afp
Ranskan presidentti François Hollande (vas.) ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras poistuvat Élysée-palatsista 4. helmikuuta.
Ranskan presidentti François Hollande (vas.) ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras poistuvat Élysée-palatsista 4. helmikuuta.
patrick domingo afp
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (kesk.) kuunteli valtiovarainministeri Gianis Varoufakisin (oik.) puhetta parlamentissa tiistaina. Tsipras on kieltäytynyt ottamasta vastaan Kreikan hätärahoitusohjelman uutta lainaerää nykyehdoilla.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (kesk.) kuunteli valtiovarainministeri Gianis Varoufakisin (oik.) puhetta parlamentissa tiistaina. Tsipras on kieltäytynyt ottamasta vastaan Kreikan hätärahoitusohjelman uutta lainaerää nykyehdoilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat