Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanpankin pääjohtaja puolustaa kehitysapua

Helsingissä vierailleen Maailmanpankin pääjohtajan Jim Kimin mukaan euron loppua on pelätty monta kertaa

Talous
 
Luulimme, että euron loppu on lähellä, kertoo Maailmanpankin pääjohtaja
Luulimme, että euron loppu on lähellä, kertoo Maailmanpankin pääjohtaja
Maailmanpankin pääjohtaja Kim Jim vieraili Suomessa. Hänen mukaansa pankki on monesti luullut, että euro kaatuu, mutta se on aina pelastettu. Hän uskoo nytkin käyvän niin, vaikka Kreikan tilanne horjuttaa Euroopan yhtenäisyytä. Toimittaja: Katja Boxberg HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS.

"Olemme monta kertaa pelänneet euron loppua, mutta ratkaisu on aina löytynyt", sanoo Helsingissä vieraileva Maailmanpankin pääjohtaja Jim Kim ja sanoo toivovansa, että näin tapahtuu nytkin.

Kim osallistui keskiviikkona pohjoisten jäsenmaiden vuosikokoukseen, jota emännöi kehitysministeri Sirpa Paatero (sd). Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) oli jo matkustanut Brysseliin euroryhmän kokoukseen.

Kolmatta vuotta pankin pääjohtajana toimiva Kim osallistui epäsuoralla tavalla myös suomalaiseen kehitysapukeskusteluun tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Ennen keskustelun avaamista hän ilmoitti haluavansa kiittää suomalaisia kehitysmaiden puolesta.

"Tiedän että täällä keskustellaan avun oikeutuksesta. Olen tehnyt koko ikäni töitä kehitysavusta ja vakuutan, että sillä on vaikutusta", lääkäritaustainen Kim vakuutti.

Sirpa Paatero muistutti, että Suomi entisenä kehitysmaana on ollut Maailmanpankin avun saaja.

Kun Kimille huomautettiin että Suomi jää avussa jälkeen muista Pohjoismaista, hänen mielestään "moni muukin maa voisi parantaa" suoritustaan.

Janne Järvinen HS
Helsingissä vieraillut amerikankorealainen Jim Kim on taustaltaan lääkäri ja antropologi.
Helsingissä vieraillut amerikankorealainen Jim Kim on taustaltaan lääkäri ja antropologi.

Kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama nimitti Kimin pankin pääjohtajaksi vuonna 2012, moni piti valintaa yllättävänä. Osin siksi, että Kim on taustaltaan lääkäri ja antropologi eikä ekonomisti, kuten tapana on ollut. Osin myös siksi, että korealaisesta syntyperästään huolimatta hän on yhdysvaltalainen, kuten monet Maailmanpankin aiemmatkin johtajat.

Pankin kunnianhimoinen tavoite on kitkeä äärimmäinen köyhyys maailmasta vuoteen 2030 mennessä. Ääriköyhyys on edelleen vähentynyt maailmassa, mutta arvostelijoiden mukaan pankin osuus kehitykseen on arvoitus. Suurin kiitos kuuluu talouden kasvulle.

Eräs Kimin pääteemoista on ollut ilmastonmuutos. Pankin uusin raportti viime syksyltä varoittaa ilmaston lämpenemisen "pelottavista" seuraamuksista, kuten äärimmäisten sääilmiöiden lisääntymisestä.

Kimin nelivuotiskaudella pankki on uusinut strategiaansa ja organisaatiota. Kansainvälisten instituutioiden johtaminen on harvoin helppoa, eikä Kimin kausi ole ollut poikkeus. Henkilöstö kapinoi, ja kansalaisjärjestöissä kysytään pankin olemassaolon tarkoituksen perään.

Suomi on omassa viiteryhmässään muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden rinnalla korostanut hyvän hallinnon merkitystä myös pankin sisällä. Viime keväänä pankin sisäinen kuohunta herätti kysymyksiä rahoittajavaltioissa.

Henkilöstön hulppeiksi tulkittuja etuja leikattiin. Samaan aikaan ylimmän johdon palkitsemisjärjestelmät herättivät rajua arvostelua.

Kehitysministeri Paateron mukaan pankin sisäiset ongelmat ovat rauhoittumassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat