Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orava-rahasto on hallinnointiyhtiön omistajille tuottoisa bisnes

Neljän miehen hallinnointiyhtiö sai 1,5 miljoonaa euroa palkkioita

Talous
 

Pörssiin runsas vuosi sitten listattu Orava-asuntorahasto maksaa hallinnointiyhtiölleen hyvin suuria palkkioita.

Rahasto omistaa ja vuokraa asuntoja ja toimitilaa. Sen kiinteistöjen vuokraustoiminnan tulos oli viime vuonna 6,5 miljoonaa euroa.

Tästä rahaston hallinnointiyhtiö Orava rahastot Oyj sai palkkioina yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Kiinteätä palkkiota maksettiin 614 000 euroa. Sen suuruudeksi on määritelty 0,6 prosenttia rahaston varoista eli käytännössä kiinteistömassan arvosta.

Palkkio siis kasvaa automaattisesti aina, kun rahasto ostaa lisää taloja. Viime vuonna rahaston omistamien kiinteistöjen arvo kasvoi 60 prosenttia noin 130 miljoonaan euroon.

Lisäksi hallinnointiyhtiö sai tulossidonnaista palkkiota 847 000 euroa.

Hallinnointiyhtiön omistajat ja ainoat työntekijät ovat toimitusjohtaja Jouni Torasvirta, Veli-Matti Salmenkylä , Mikael Postila ja Pekka Peiponen.

Torasvirta omistaa enemmistön eli 69,8 prosenttia yhtiöstä. Torasvirta on myös Orava-asuntorahaston hallituksen puheenjohtaja.

Torasvirran mukaan palkkiot ovat normaalilla tasolla.

"Ne ovat tämän markkinan määräämiä. Olemme verranneet palkkioita eurooppalaisiin asuntoreit-rahastoihin, ja ne ovat ihan keskitasoa. Tämä on alan käytäntö", Torasvirta sanoo. Reit tarkoittaa osakeyhtiömuotoista pörssilistattua rahastoa.

Orava-asuntorahaston vuokratuotot heikkenivät viime vuonna selvästi edellisvuodesta. Bruttovuokratuotto pieneni kahdeksasta 6,7 prosenttiin. Nettovuokratuotto eli se, mitä vuokrasta jäi rahoituskulujen ja hoitokulujen jälkeen pieneni 4,5:stä neljään prosenttiin.

Rahastojen 15,6 miljoonan euron liikevaihdosta suurin osa eli 9,1 miljoonaa euroa tuli kiinteistöjen myynnistä ja arvonmuutoksista. Rahoituskulujen jälkeen tulosta jäi 8,8 miljoonaa euroa.

Rahasto aikoo jakaa osinkoa tänä vuonna 1,20 euroa osaketta kohti eli yhteensä noin 7,2 miljoonaa euroa. Osinko jaetaan neljännesvuosittain.

Rahaston suurimpia omistajia ovat kiinteistösijoitusyhtiöt, joilta Orava-asuntorahasto on ostanut taloja suunnatuilla osakeanneilla. Yhteensä Orava-asuntorahastolla on yli 5 800 osakkeenomistajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat