Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin keskuspankki poikkeustoimiin

Pankki yrittää kiihdyttää negatiivisella korolla inflaatiota

Talous
 
Annukka Oksanen Petri Sajari
Vilhelm Stokstad TT
Ruotsin keskuspankin pääjohtaja Stefan Ingves kertoi torstaina Tukholmassa, että pankki asettaa ohjauskoron negatiiviseksi.
Ruotsin keskuspankin pääjohtaja Stefan Ingves kertoi torstaina Tukholmassa, että pankki asettaa ohjauskoron negatiiviseksi. Kuva: Vilhelm Stokstad TT

Euroalueen lisääntyvien ongelmien ja öljyn halpenemisen takia Ruotsin keskuspankki ilmoitti torstaina yllättäen, että se asettaa ohjauskoron negatiiviseksi kiihdyttääkseen inflaatiota.

Lisäksi keskuspankki ostaa valtion joukkolainoja ainakin 10 miljardilla kruunulla eli noin 1,04 miljardilla eurolla. Poikkeustoimilla keskuspankki lisää rahan tarjontaa, mikä ajan mittaan kiihdyttää inflaatiovauhtia.

Joulukuussa yleinen hintataso halpeni Ruotsissa 0,2 prosenttia. Keskuspankki aikoo pitää ohjauskoron negatiivisena niin pitkään kunnes inflaatiovauhti on lähellä kahta prosenttia.

Hintojen halpenemiseen pääsyynä on raakaöljyn halpeneminen lähes 50 prosentilla kuuden kuukauden kuluessa. Keskuspankki arvioi Ruotsin bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 2,4 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin useissa eurovaltioissa. Vakaa talouskasvu vähentää laajamittaisen deflaatiokierteen vaaraa, vaikka inflaatio-odotukset ovat keskuspankin mukaan alle kaksi prosenttia syksyyn 2016.

Keskuspankin pääjohtaja Stefan Ingves korosti sanomalehti Dagens Nyheterille, että kyse on sellaisesta numeroiden yhdistelmästä, jollaista ei ole ennen nähty.

Keskuspankin päätös oli valuutta- ja osakemarkkinoilla yllätys.

Ruotsin kruunu heikkeni torstaina kaksi prosenttia suhteessa dollariin, mikä on verraten vakaan valuutan ulkoisessa arvossa suuri muutos. Viimeksi kruunu on ollut yhtä heikko suhteessa dollariin alkuvuonna 2009. Kruunun heikkenemisen pitäisi kohentaa ruotsalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä. Suhteessa euroon kruunu heikkeni torstaina 1,7 prosenttia.

Tukholman pörssin yleisindeksi vahvistui runsaat kaksi prosenttia, koska sijoittajat siirsivät pääomiaan yhä enemmän osakkeisiin.

Tanskan keskuspankki piti torstaina talletuskorkonsa ennallaan -0,75 prosentissa vastoin sijoittajien odotuksia. Sveitsin ohella Tanskassa on maailman alhaisin keskuspankin talletuskorko liikepankeille.

Tanskan keskuspankki on laskenut korkoa jo neljä kertaa tänä vuonna. Korkoa laskemalla keskuspankki yrittää pitää Tanskan kruunun kurssin kiinni eurokytkennässään. Kruunu on kytketty euroon siten, että yksi euro on 7,46 Tanskan kruunua. Kytkentä sallii kruunun heikentymisen tai vahvistumisen 2,25 prosenttia keskikurssista.

Sijoittajat odottivat koronlaskua, koska Tanskan kruunun vahvistumispaineet eivät ole hellittäneet. Tanskalaisten arvioiden mukaan keskuspankki on käyttänyt pelkästään helmikuussa 12 miljardia euroa kruunujen myymiseen. Koko vuonna kruunuja on myyty noin 25 miljardin euron arvosta.

Kruunuja haalivat asiantuntija-arvioiden mukaan niin kruunun vahvistumisen puolesta veikkaavat riskirahastot kuin tanskalaiset yritykset ja -eläkerahastot. Se tarkoittaa, että tanskalaiset yritykset ja -eläkerahastot varautuvat täyttä häkää kruunun mahdolliseen irtoamiseen eurokytkennästään.

Keskuspankin pääjohtaja Lars Rohde on sanonut, että hän ei päästä kruunua irti eurokytkennästä.

Sijoittajat alkoivat rohmuta Tanskan kruunuja sen jälkeen, kun Sveitsin frangi irtosi kolme viikkoa sitten eurokytkennästään ja Euroopan keskuspankki ilmoitti valtavasta 1 140 miljardin euron rahapoliittisesta elvytysohjelmastaan. Kruunusta on tullut sijoittajille paitsi turvasatama, myös keinottelukohde.

Euroalueen velkakriisi näkyy valuuttamarkkinoiden lisäksi myös Tanskan ja Ruotsin inflaatiovauhdissa. Tanskassa inflaatiovauhti oli tammikuussa ensimmäistä kertaa negatiivinen sitten vuoden 1954. Tosin vain -0,1 prosenttia.

Tanskan kruunun irtoaminen eurokytkennästä ja hallitsematon vahvistuminen näkyisi nopeasti esimerkiksi kasvavana työttömyytenä, sillä se iskisi vientiin. Toisaalta Tanskassa ollaan jo huolissaan siitä, miten negatiiviset korot vaikuttavat eläkerahastojen ja pankkien tuottoihin. Tanskalaiset pankit ovat juuri selvinneet finanssikriisin laukaisemasta pankkikriisistä.

Annukka Oksanen
Petri Sajari HS
Kööpenhamina / Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat