Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marimekko palaa naisjohtoon

Uusi toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko aikoo vahvistaa yhtiön jalansijaa Aasiassa. Mika Ihamuotila kehuu seuraajaansa näkemykselliseksi, aikaansaavaksi ja oikeudenmukaiseksi.

Talous
 
Heidi Piiroinen HS
Tiina Alahuhta-Kasko on Koneen entisen toimitusjohtajan Matti Alahuhdan esikoinen. Alahuhta-Kasko sanoo toisinaan puhuvansa isänsä kanssa johtamisesta.
Tiina Alahuhta-Kasko on Koneen entisen toimitusjohtajan Matti Alahuhdan esikoinen. Alahuhta-Kasko sanoo toisinaan puhuvansa isänsä kanssa johtamisesta. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Jos joku odotti Marimekon tulevalta toimitusjohtajalta Tiina Alahuhta-Kaskolta, 33, suuria avauksia, hän joutui pettymään. Yhtiö jatkaa hänen mukaansa valitulla tiellä.

Uuden toimitusjohtajan mukaan yhtiö on viiden vuoden kuluttua silti aiempaa kansainvälisempi, Aasian merkitys on nykyistä suurempi ja vaatemallistot ovat paremmin toisiinsa yhdisteltävissä.

Kuka?

Tiina Alahuhta-Kasko

 Marimekon uusi toimitusjohtaja on Tiina Alahuhta-Kasko, 33.

 Nykyinen toimitusjohtaja, yhtiön pääomistaja Mika Ihamuotila, 50, siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi.

 Helsingissä ja Pariisissa opiskellut Alahuhta-Kasko on kauppatieteiden maisteri. Hän on työskennellyt Marimekossa vuodesta 2005, viimeksi operatiivisena johtajana.

 Alahuhta-Kasko harrastaa ratsastusta, juoksemista ja tennistä. Hän on aviossa.

Marimekko kertoi torstaina toimitusjohtajan vaihtumisesta. Mika Ihamuotilan, 50, tilalle nousee Alahuhta-Kasko, joka on työskennellyt yhtiössä kymmenen vuotta. Viimeksi hän on toiminut operatiivisena johtajana. Ihamuotila puolestaan on ehdolla hallituksen puheenjohtajaksi seitsenvuotista pestiään lopettelevan Pekka Lundmarkin tilalle.

Ihamuotilan mukaan aika on otollinen vaihdokselle. "En ole lähdössä minnekään ja olen erittäin sitoutunut yritykseen", sanoo Ihamuotila, joka on yhä yhtiön suurin osakkeenomistaja.

Ihan kokonaan Ihamuotila ei jätä edes operatiivista johtoa. Hän vastaa jatkossa yhtiön strategian kehittämisestä ja toimeenpanosta yhdessä toimitusjohtajan ja johtoryhmän kanssa.

Ulkopuolisesta hieman vaikeatajuiselta tuntuva tehtäväjako on Ihamuotilan ja Alahuhta-Kaskon mielestä "kristallinkirkas".

"Malli on yleinen Yhdysvalloissa", Ihamuotila perustelee. Jossain vaiheessa hän sanoo kuitenkin siirtyvänsä päätoimiseksi hallituksen puheenjohtajaksi.

Ihamuotila sanoo, että hänen terveydentilansa on hyvä eikä päätös toimitusjohtajuuden jättämisestä liity aikaisempaan sairauteen. Ihamuotilalta leikattiin aivokasvain vuonna 2006. Hänelle tehtiin uusintaleikkaus 2011.

"Sen verran asiat ehkä liittyvät toisiinsa, että olen ymmärtänyt, että kukaan ei ole korvaamaton." Ihamuotilan mukaan hänen tavoitteenaan oli tehdä yhtiöstä aidosti globaali yritys. "Se on nyt tehty."

Viime vuonna kansainvälisen myynnin osuus oli 45 prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

Marimekko on Ihamuotilan aikana hakenut kasvua varsinkin Aasiasta. Kaikista 144 liikkeestä 46 on nyt Aasiassa. Pelkästään Japanissa liikkeitä on 30.

Uuden toimitusjohtajan kalenteri täyttyy jatkossakin Aasian matkoista. "Reissaan tosi paljon jo nyt siellä."

Alahuhta-Kasko sanoo olevansa helposti innostuva ja peräänantamaton ihminen, joka ei lannistu vaikeissa tilanteissa. Johtajana hän haluaisi oppia fokusoimaan entistä paremmin.

Ihamuotila puolestaan suitsuttaa seuraajaansa estoitta. Uusi toimitusjohtaja on hänen mukaansa näkemyksellinen, aikaansaava ja oikeudenmukainen. "Paljon parempi kuin minä", Ihamuotila sanoo.

Helsingin kauppakorkeakoulusta valmistunut Alahuhta-Kasko on tehnyt osan tutkinnostaan Ranskassa. Hän on Koneen entisen toimitusjohtajan Matti Alahuhdan esikoinen.

Alahuhta-Kasko kuvailee perheyhteisöään tiiviiksi ja sanoo toisinaan puhuvansa isänsä kanssa johtamisesta yleisellä tasolla.

"Isä on kuitenkin minulle ennen muuta isä."

Marimekko on monella tapaa poikkeuksellinen yhtiö Suomessa. Kokoonsa nähden se on ollut aina paljon esillä julkisuudessa. Pörssinoteeratun yhtiön liikevaihto on vain vajaat 100 miljoonaa euroa.

Yhtiön maine sai kolhun 2013, kun HS paljasti, että sen tunnetun kankaan kuosi oli kopio. Kohun seurauksena yhteistyö suunnittelija Kristina Isolan kanssa päättyi.

Alahuhta-Kaskon myötä yhtiö palaa naisjohtoon. Armi Ratiaa ja Kirsti Paakkasta on uuden toimitusjohtajan mukaan yhdistänyt intohimo yhtiöön. Sen hän sanoo jakavansa.

Ihamuotilan mukaan häntä lähestytään säännöllisesti ostotarjouksin. "Vastaan että osakkeeni eivät ole myynnissä."

Uusi toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko: Marimekon naisia yhdistää intohimo
Uusi toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko: Marimekon naisia yhdistää intohimo
Marimekon uuden toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kaskon nimityksen myötä suomalaisbrändi palaa naisjohtoon. "Marimeron naisia yhdistää intohimo yhtiöön", sanoo Alahuhta-Kasko. Marimekko muistetaan vahvoista naisista Armi Ratiasta ja Kirsti Paakkasesta. Alahuhta-Kasko on Koneen entisen toimitusjohtaja Matti Alahuhdan tytär. Alahuhta-Kaskon mukaan ajatuksia vaihdetaan toisinaan myös bisneksestä. "Mutta isä on minulle ennen muuta isä." Toimittaja: Katja Boxberg, kuvaus: Heidi Piiroinen, leikkaus: Kristiina Marttinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat