Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkelaitosten tuotto päihitti yhtiöt

Suomen suurimman eläkeyhtiön johtaja Risto Murto selittää eroa valuuttasuojauksilla

Talous
 
Marja Väänänen HS
Risto Murto uskoo, että hyvien sijoitustuottojen aika on ohitse.
Risto Murto uskoo, että hyvien sijoitustuottojen aika on ohitse. Kuva: Marja Väänänen HS

Kuntien ja valtion eläkkeitä sijoittavat eläkelaitokset onnistuivat viime vuonna sijoitustoiminnassaan satoja miljoonia euroja paremmin kuin yksityiset eläkeyhtiöt. Eläkelaitosten eli Kevan ja Valtion eläkerahaston (Ver) tuotot nousivat reilulla prosenttiyksiköllä, mutta eläkeyhtiöiden tuotot putosivat yksi tai kaksi prosenttiyksikköä.

Prosenttiyksikkö tai kaksi tarkoittaa kymmenien miljardien sijoitussalkussa isoa rahallista pudotusta tai kasvua. Esimerkiksi Varman 1,9 prosenttiyksikköä kutistunut sijoitustuotto tarkoittaa, että tuotot vuonna 2014 olivat 461 miljoonaa euroa vähemmän kuin toissa vuonna.

Kevan sijoitustuottojen kasvu 1,2 prosenttiyksiköllä taas merkitsee, että kuntien eläkeläiset saivat viime vuonna sijoitustuottoja 800 miljoonaa euroa enemmän kuin 2013.

Suomen suurin eläkeyhtiö Varma julkaisi torstaina viimeisenä vuoden 2014 lukunsa.

Varman sijoitusten tuotto oli viime vuonna 7,1 prosenttia, joka on työeläkeyhtiöiden paras. Eroa Suomen toiseksi suurimpaan eläkeyhtiön eli Ilmarisen 6,8 prosentin tuottoon oli selvästi.

Keskimäärin eläkeyhtiöt ja laitokset tuottivat viime vuonna seitsemän prosenttia, joten Varma ylsi niukasti yli sen ja Ilmarinen alitti niukasti keskiarvotuoton.

Eläkelaitokset Keva (8,7 prosenttia) ja Valtion eläkerahasto (7,8 prosenttia) tuottivat kuitenkin paremmin kuin yksikään yksityinen työeläkeyhtiö.

Syy Varman sijoitustuottojen putoamiseen oli osakesalkussa.

"Viime vuonna Varman osaketuotot olivat seitsemän prosenttia, kun toissa vuonna ne olivat 24 prosenttia", Varman toimitusjohtaja Risto Murto kuvailee Varman alentuneiden tuottojen taustoja.

Vakavaraisuudeltaan eli riskinkestävyydeltään Varma on yhä ylivoimainen. Sen vakavaraisuusaste nousi toissa vuoden noin 32 prosentista 34 prosenttiin. Työeläkeyhtiöiden vakavaraisuusaste oli viime vuonna keskimäärin 27 prosenttia.

Työeläkelaitoksilla ei ole vakavaraisuusvaatimusta, joten ne eivät laske sitä.

Vakavaraisuusaste kertoo, kuinka paljon yhtiöllä on pääomia suhteessa eläkevastuisiin vuoden lopussa. Hyvä vakavaraisuus antaa eläkeyhtiölle mahdollisuuden ottaa aiempaa enemmän riskejä, mikä yleensä johtaa vähäriskistä sijoitusta parempaan tuottoon.

Vakavaraisuudeltaan heikoin eläkeyhtiö Etera ponnisti toissa vuoden 0,2 prosentin surkeasta tuotosta 6,2 prosentin tyydyttävään lukemaan. Muita vaatimattomamman vakavaraisuuden vuoksi yhtiö ei pysty ottamaan riskiä muiden tavoin, mikä johti keskiarvoa alempaan sijoitustuottoon ja eläkeyhtiöiden sekä laitosten huonoimpaan tulokseen.

Toimitusjohtaja Risto Murto arvioi, että erot laitosten ja eläkeyhtiöiden välillä johtuvat sääntelystä: eläkeyhtiöt joutuvat esimerkiksi suojaamaan valuuttakurssiriskinsä, mutta laitokset eivät. Kun viime vuonna dollari vahvistui selvästi suhteessa euroon, nosti se eläkelaitosten dollarimääräisten sijoitusten tuottoja huimasti.

"Tuotoissa taalan vahvistumisella on todella merkittävä vaikutus. Ilman valuuttasuojauksia Varma olisi päässyt toissa vuoden yhdeksän prosentin tuottoon", Murto laskee.

Murto ei kuitenkaan ole vaatimassa sitä, että työeläkeyhtiöiden velvoite suojautua valuuttariskeiltä pitäisi purkaa.

"Elämme nyt näillä pelisäännöillä. Vuodet vaihtelevat: Kun toissa vuonna euro vahvistui dollariin nähden, niin suhde eläkelaitosten ja yhtiöiden välillä oli toisinpäin", Murto sanoo.

Toissa vuonna kolme ensimmäistä sijaa työeläkeyhteisöjen sijoituskilvassa menivät eläkeyhtiöille. Keva oli tuolloin 2013 neljällä sijalla ja Valtion eläkerahasto kuudentena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat