Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen palkkamääräykset pätevät nyt ulkomaalaisiin

Kanne puolalaisten sähkömiesten palkkojen puolesta johti EU-tuomioistuimen ratkaisuun

Talous
 
Roni Lehti
Sähköliitto perää miljoonien saatavia puolalaiselta sähköyritykseltä, joka on maksanut Olkiluodon ydinvoimalan työmaalla ammattiasentajille liian vähän palkkaa. Kuva Olkiluodosta maaliskuulta 2013.
Sähköliitto perää miljoonien saatavia puolalaiselta sähköyritykseltä, joka on maksanut Olkiluodon ydinvoimalan työmaalla ammattiasentajille liian vähän palkkaa. Kuva Olkiluodosta maaliskuulta 2013. Kuva: Roni Lehti

Toisesta EU-maasta Suomeen tulevien työntekijöiden on saatava palkkaa Suomessa noudatettavien yleissitovien työehtosopimusten mukaisesti. Näin linjasi Euroopan unionin tuomioistuin torstaina antamassaan ennakkoratkaisussa.

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden on saatava palkkaryhmittelyn mukaisen vähimmäispalkan lisäksi työehtosopimuksessa sovitut päivärahat, matkakorvaukset ja muut edut. Alimman palkkataulukon noudattaminen ei yksin riitä.

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 Sähköliitto nosti kanteen puolalaista yritystä vastaan saadakseen tältä palkkasaatavia 186 puolalaiselle sähköasentajalle.

 Satakunnan käräjäoikeus pyysi EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua vähimmäispalkan käsitteestä.

 EUT tulkitsi, että vähimmäispalkkaan kuuluvat myös päivärahat ja muut korvaukset.

"Työehtosopimusten yleissitovuusjärjestelmä on saanut EU:n tuomioistuimen siunauksen", iloitsi torstaina SAK:n ja ammattiliittojen EU-edunvalvontaprojektin lakimies Jari Hellsten.

"Tällä on suuri merkitys kaikissa maissa, joissa rakennussektorilla on työehtosopimuksissa palkkaryhmittelyyn perustuva palkkaustapa."

EU-tuomioistuimen ratkaisua pyysi Satakunnan käräjäoikeus, jossa on käsittelyssä Sähköalojen ammattiliiton ajama kanne puolalaisten sähköasentajien palkkasaatavien puolesta.

Liitto perää jopa seitsemän miljoonan saatavia puolalaiselta sähköyritykseltä, joka on maksanut Olkiluodon ydinvoimalan työmaalla ammattiasentajille liian vähän palkkaa eikä lainkaan muita korvauksia.

Puolalainen Elektrobudowa sovelsi työntekijöihinsä palkkaryhmiä, jotka ovat alle sähköasentajien työehtosopimuksen taulukoiden. Hellstenin mukaan yritys on myöntänyt sen itsekin.

EU-tuomioistuimen ratkaisun jälkeen asian käsittely jatkuu Suomessa, jossa se saattaa edetä hovioikeuteen asti. Hellstenin mukaan juttuun ei kuitenkaan jäänyt EU-tuomioistuimen ratkaisun jälkeen paljon avoimia kohtia.

"Firman urputtamisen mahdollisuudet ovat erittäin pienet", oikeustieteen tohtori Jari Hellsten sanoo.

Ratkaisusta iloitsee myös Sähköliiton puheenjohtaja Martti Alakoski. Hän sanoo, että tuomiolla on merkittävä vaikutus suomalaisten yritysten kilpailukykyyn, koska kilpailuetu on nyt haettava muilla tavoin kuin palkkakilpailulla.

"Tämä linjaus on voitto paitsi Sähköliitolle, myös kotimaisille yrityksille ja palkansaajille."

EU:n tuomioistuin otti samalla kantaa siihen, onko puolalaisilla työntekijöillä ollut oikeus siirtää palkkasaatavansa perittäväksi Sähköliitolle, vaikka Puolan laissa kielletään tällainen siirto.

Elektrobudowa yritti pudottaa Sähköliiton kantajan paikalta ja neuvotella suoraan työntekijöiden kanssa. Puolalaiset työntekijät kuitenkin liittyivät Sähköliiton jäseneksi, joka otti kanteen ajaakseen.

Tuomioistuimen mukaan Sähköliitolla on oikeus ajaa kannetta puolalaistenkin puolesta. Päätös perustuu EU:n perusoikeuskirjaan, joka syrjäyttää Puolan lain mukaisen siirtokiellon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat