Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stockmannin tila kurjin kauppajäteistä

Viime vuoden tulos romahti tappiolle. Hallitus ei esitä lainkaan osinkoa.

Talous
 

Pitkään vaikeuksista kärsineen kauppayhtiö Stockmannin liiketulos ilman kertaeriä syöksyi viime vuonna 43 miljoonaa euroa tappiolle.

"Oli selvää, että luvut olisivat rumat, mutta pudotus oli vielä rajumpi kuin odotettiin", OP:n analyytikko Niclas Catani sanoo.

Helsingin Sanomien oikaistut tiedot Stockmannin tilinpäätöksistä ulottuvat vuoteen 1999, eikä koskaan tänä aikana Stockmann ole tehnyt vuositasolla tappiota. Samalla ajanjaksolla viime vuoden tulos on myös ensimmäinen, josta Stockmannin hallitus ei esitä maksettavaksi osinkoa lainkaan.

Vielä edellisvuonna Stockmann teki 54,4 miljoonaa euroa liikevoittoa ja maksoi osinkoa 0,40 euroa osaketta kohti.

Konserni on ryhtynyt kovalle säästökuurille. Sille haettiin Ruotsista muutosjohtajaksi Per Thelin, joka aloitti toimitusjohtajana loppuvuodesta.

Perjantaina Stockmann tiedotti suunnittelevansa neljän tavaratalon lakkauttamista. Se myös etsii tiloihinsa uusia vuokralaisia.

"Stockmannin on muututtava", Thelin painotti tiedotustilaisuudessa perjantaina.

"Kaupan alalla eletään haastavia aikoja, eivätkä omat toimemme olleet riittäviä vastaamaan heikkoon talouskehitykseen ja kilpailutilanteen muutoksiin."

Yhtiötä ovat kurittaneet ruplan romahdus, ostovoiman heikentyminen sekä Suomessa että Venäjällä ja venäläisturistien väheneminen. Lisäksi vaatekauppaa tehtiin viime vuonna Suomessa aiempaa vaisummin.

Stockmannin lisäksi kuluneella viikolla tuloksensa esittelivät kauppajäteistä Kesko ja S-ryhmä. Stockmannin tila on niistä ylivoimaisesti kurjin.

Sen liikevoittoprosentti painui miinuksen puolelle 2,3:een. Keskossa se oli 2,6 ja SOK-yhtymässä 0,1. SOK-yhtymä muodostaa yhdessä osuuskauppojen kanssa S-ryhmän.

S-ryhmä paransi tulostaan toimintaansa tehostamalla. Sen operatiivinen tulos kasvoi 30 miljoonaa euroa 226 miljoonaan.

Kolmikon vertailu on toki hankalaa, sillä Kesko ja Stockmann ovat osakeyhtiöitä, SOK osuuskunta.

Toiminta-aloiltaan taas toisiaan muistuttavat Kesko ja S-ryhmä.

S-ryhmä on ruokakaupassa Suomen markkinajohtaja. Keskolla ruokakauppa tuo noin puolet liikevaihdosta. Stockmannin liikevaihdosta puolestaan 60 prosenttia tulee tavaratalokaupasta, josta vain pieni osa on ruokaa.

Kaikkiaan ruokakauppa on kärsinyt talouden heikosta tilasta vähemmän kuin käyttötavarakauppa. Kesko teki käyttötavarakaupassa 37,4 miljoonaa euroa tappiota.

Kaikkia kolmea kauppajättiä yhdistäviä haasteita ovat kuitenkin Venäjän talouden heikko tila ja suomalaisten kuluttajien epävarmuus. Näihin ei odoteta isoja muutoksia kuluvana vuonna.

Yksikään kolmikosta ei ennusta radikaaleja muutoksia tulokseensa tänä vuonna. Sekä S-ryhmän että Keskon tulosodotukset ovat samalla tasolla tai hieman huonommat kuin viime vuonna.

Stockmann arvioi, että tulos ei ole vielä tänä vuonnakaan voitollinen, vaikka viimevuotiseen verrattuna paraneekin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat