Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riskitön ei enää tuota

Talous
 
Marko Erola

Sijoitussalkun rakentaminen alkaa usein asetelmasta puolet osakkeisiin, puolet korkoihin. Sitten säädetään osakepainoa sen mukaan, ollaanko riski- vai turvallisuushakuisia.

Fifty-fifty toimi maailmassa, jossa sekä osakkeet että valtionlainat tuottivat hyvin. Maailma on ollut sellainen pitkään. Korot ovat laskeneet 1980-luvun alusta lähtien.

Alamäessä lainasijoittaja on voinut valita, tienaako mukavaa kuponkikorkoa vai myykö lainansa nouseviin hintoihin. Koron laskiessa vanhojen lainojen arvo nimittäin nousee.

Samana aikana S&P 500 -indeksi kiipesi 136 pisteestä 2 080 pisteeseen.

Korot vaikuttavat sijoituksiin kuin painovoima aineeseen: mitä korkeammalle korko nousee, sitä kovemmin muiden sijoituksien arvoa vedetään alas ja päinvastoin.

Näin on, koska riskittömäksi mielletty tuotto on kaiken tuotonmetsästyksen lähtökohta. Kun riskittömien sijoitusten arvo muuttuu, kaikkien sijoitusten arvo muuttuu.

Nyt on tultu tilanteeseen, jossa riskitön ei tuota oikein mitään. Suomen valtion kymmenvuotisen lainan korko on 0,42 prosenttia. Saksan pitkä laina antaa 0,35 prosenttia.

Nämä ovat vaatimattomia korvauksia.

Sekä tuottoa että turvaa haluavan sijoittajan tilanne on kimurantti. Osakkeet ovat jo kalliita mutta niihin on sijoitettava, koska valtionlainat eivät houkuttele.

Jos Yhdysvaltain keskuspankki nostaa korkoa, nyt ostetuista bondeista pääsee eroon vain tappiolla. Osakkeetkin putoavat, elleivät tulokset sitten parane.

Siinä sijoittajien toiveet nyt lepäävät: korko nousee vähän, tulokset enemmän.

Salkun korkopuoliskoa voi korjata sijoittamalla lyhytjuoksuisiin lainoihin ja yrityslainoihin, mutta eipä hyvien yritysten lainojenkaan tuotto-odotus kummoinen ole.

Roskalainoista ja kriisimaiden lainoista tuottoa saa, mutta riski on osakemainen.

Sijoitetaan siis osakkeisiin mutta konservatiivisesti. Vuositulosraportit kertovat, että yrityksillä menee hyvin ja ne maksavat hyviä osinkoja.

Osingonmaksajat ovat tuottava ja turvallinen sijoitus, tuli mitä tuli. Ja ainahan on käteinen. Määräaikaistalletukselle saa prosentin koron, kun vähän shoppailee. Vuoden päästä voi jo löytyä korkeampia korkoja ja halvempia osakkeita.

Marko Erola hs.talous@hs.fi
Kirjoittaja on kirjailija
ja vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat