Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloudessa ainutlaatuinen tilanne – lainanotolla voi nyt rikastua

Pankit, eläkeyhtiöt ja vakuutusyhtiöt antavat rahojaan nyt lainaksi negatiivisella korolla

Talous
 
Daniel Roland / AFP
Eu­roo­pan kes­kus­pank­ki ottaa pankeilta talletuksista 0,2 prosentin negatiivista korkoa.
Eu­roo­pan kes­kus­pank­ki ottaa pankeilta talletuksista 0,2 prosentin negatiivista korkoa. Kuva: Daniel Roland / AFP

Olisitko tyytyväinen, jos lainaisin sinulta 100 euroa ja antaisin vuoden kuluttua 99 euroa takaisin? Et varmasti. Mieluummin pitäisit rahat lompakossa tai törsäisit ne menemään.

Kuitenkin juuri näin sijoittajat toimivat tällä hetkellä. Pankit, eläkeyhtiöt ja vakuutusyhtiöt antavat rahojaan lainaksi negatiivisella korolla.

Artikkeliin liittyvät

Negatiivinen korko tarkoittaa, että ne saavat antamastaan lainasta aikanaan takaisin alkuperäistä pienemmän summan. Tilanne on ennenkokematon.

Mistä negatiivinen korko johtuu?
Euroopan talous ei kasva ja yleinen hintataso laskee. Koko mantereen talouselämä näyttää jämähtäneen.

Euroopan keskuspankki (EKP) on yrittänyt pakottaa rahan ja talouden liikkeelle laskemalla korkoja. Se on laskenut ohjauskorkonsa 0,05 prosenttiin ja pankeilta se ottaa talletuksista jo 0,2 prosentin suuruista negatiivista korkoa.

Tämä tarkoittaa, että rahan tallettaminen keskuspankkiin maksaa pankeille. Voisi siis kuvitella, että niiden kannattaisi lainata rahat mieluummin eteenpäin yrityksille ja kuluttajille.

Keskuspankkikorkojen perässä muutkin korot ovat laskeneet. Pankit ovat valmiita maksamaan siitäkin, että toinen pankki ottaa rahat hoteisiinsa, jotta niiden ei tarvitse laittaa kaikkea keskuspankkiin turvaan.

Näin pankkien väliset korot, lyhyimmät euriborit ovat jo painuneet nollan alapuolelle.

Korkojen laskeminen ei ole tepsinyt eli polkaissut taloutta käyntiin. Niinpä EKP päätti tammikuussa vielä ostaa seuraavan puolentoista vuoden aikana yli 1 000 miljardilla eurolla eurovaltioiden joukkolainoja. Ilmoitus sysäsi valtionlainojenkin tuottokorot miinukselle.

Miksi sijoittajat haluavat lainapapereita, joiden korko on negatiivinen?
Monien institutionaalisten sijoittajien eli eläkerahastojen, vakuutusyhtiöiden ja pankkien on säännösten vuoksi pakko sijoittaa varojaan riskittömiin valtionlainoihin oli tuotto mitä tahansa.

Joukkolainamarkkinoilla on myös niin, että negatiivinen tuottokorko tänään ei välttämättä tarkoita, että lainapaperi olisi huono sijoitus vähän ajan kuluttua.

Jos esimerkiksi Suomen kaksivuotisen valtionlainapaperin korko laskee markkinoilla edelleen, tänään ostetun kaksivuotisen lainan hinta nousee. Sen voi siis myydä paremmalla hinnalla kuin mitä itse maksoi.

Sijoittajat eivät siis oikeasti maksa negatiivista korkoa, vaan negatiivinen tuottokorko muodostuu lainapaperin hinnan kehityksen kautta.

Nyt moni sijoittaja laskee, että EKP:n jättimäiset lainaostot laskevat valtionlainojen korkoja edelleen. Siksi niiden kysyntä on jo nyt kovaa, mikä laskee korkoja entisestään.

Jos Suomen valtio saa lainaa negatiivisella korolla, eikö sitä kannattaisi ottaa määrättömästi?
Jos valtio laskisi nyt liikkeeseen kaksivuotisen lainan, sen tuottokorko painuisi käytännössä miinukselle.

Tämän hetkisen jälkimarkkinakoron perusteella laskettuna sijoittajat olisivat valmiit antamaan valtiolle 1 003 euroa, vaikka Suomi maksaisi takaisin kahden vuoden päästä vain 1 000 euroa. Valtio saisi siis 3 euroa niin sanottua preemiota.

Jos valtio laskisi liikkeeseen miljardi euroa lainaa, se saisi ilmaista preemiorahaa jo kolme miljoonaa.

Teoriassa näin voisi rahoittaa vaikka koko valtion menopuolen. Budjetin 54 miljardin euron menojen kattamiseksi preemioilla lainaa pitäisi laskea liikkeeseen 18 000 miljardia euroa.

Käytännössä niin suurta määrää lainaa ei tietenkään saisi kaupaksi markkinoille. Mutta laskelma osoittaa nykytilanteen mielettömyyden. Lainaa ottamalla voisi periaatteessa nyt rikastua.

Voiko pankki alkaa periä talletuksista negatiivista korkoa?
Jos pankki joutuu maksamaan keskuspankille talletuksistaan negatiivista korkoa, voisiko se alkaa periä maksua myös omilta talletusasiakkailtaan? Teoriassa kyllä. Tanskassa pieni Fih Erhvervsbank alkaa maaliskuussa ottaa talletustileiltä 0,5 prosentin negatiivista korkoa. Sadan euron talletuksesta häviää siis vuodessa 50 senttiä. Ilmeisesti pankin rahoitus on niin turvattu, ettei se katso tarvitsevansa talletusrahoja. Asiakkaat nimittäin saattavat käydä hakemassa rahansa pois pankista.

Tällainen talletuspako voi olla pankille kohtalokas. Siksi tavalliselta tallettajalta tuskin aletaan periä negatiivista korkoa ainakaan isoissa kuluttajapankeissa. Yritysasiakkailta maksua on helpompi periä, koska yritysten on pakko toimia tilivaluutalla.

Voiko asuntolainan korko painua negatiiviseksi?
Ehkä. Uusissa lainasopimuksissa tosin lukee, että korko on vähintään lainan marginaalin suuruinen. Jos viitekorot laskevat alle nollan, asiasta käytäneen vanhojen lainasopimusten osalta mielenkiintoisia keskusteluja.

Mitä haittaa negatiivisesta korosta on?
Kun joukkolainojen tuotot ovat nollassa tai miinuksella, tuottoa hakeva raha pakenee osakkeisiin. Sijoitusmarkkinoiden kuumin kysymys on tällä hetkellä, onko ilmiö jo aiheuttanut kuplan, ja missä se kupla on?

 

Artikkelia varten on haastateltu Valtiokonttorin apulaisjohtajaa Anu Sammallahtea, Varman sijoitusjohtajaa Reima Rytsölää ja Nordean pääanalyytikkoa Jan von Gerichia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat