Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa on Euroopan ykkönen kiinteistöissäkin

Sijoittajia kiinnostavat Suomen kiinteistöt lähes yhtä paljon kuin ruotsalaiset

Talous
 
Thomas Peter Reuters
Berliiniin rakennetaan luksusasuntoja. Kuva on viime kesäkuulta.
Berliiniin rakennetaan luksusasuntoja. Kuva on viime kesäkuulta. Kuva: Thomas Peter Reuters

Pohjoismaiset kiinteistömarkkinat eivät ole enää sijoittajien mielestä yhtä kiinnostavat kuin vielä pari vuotta sitten.

Kiinteistösijoittajat katsovat nyt Euroopan markkinoilla ennen kaikkea Saksaan ja Britanniaan, ilmenee Inrevin eli eurooppalaisten kiinteistösijoittajien yhteenliittymän selvityksestä.

Kolmas suosikkikohde on Ranska.

Suomi sijoittuu kuudenneksi kymmenen kiinnostavimman eurooppalaismarkkinan listalla, selvitys kertoo. Suomen kiinteistöt eivät ole aivan yhtä vetovoimaisia kuin esimerkiksi ruotsalaiset. Ruotsi on neljänneksi kiinnostavin kohdemaa.

Muihin Pohjolan maihin verrattuna Suomen markkinat houkuttelevat erityisen vähän Pohjois-Amerikasta tulevia sijoittajia.

Jos taas katsotaan pelkästään pohjoismaisten sijoittajien aikeita, heitä kiinnostaa erityisesti ruotsalainen ja suomalainen toimistotila.

Listaamattomiin kohteisiin sijoittavan kiinteistösijoittajien Inrev-yhteenliittymän päämaja on Hollannissa.

Inrev järjestää road show -tapahtumia ympäri maailmaa. Tammikuussa Inrev esitteli sijoittajille alan näkymiä muun muassa Lontoossa ja Helsingissä.

Talouskriisin hälvennyttyä rahaa riittää. Tänä vuonna kansainvälisillä kiinteistömarkkinoilla sijoituskohdetta etsii yli 42 miljardia euroa.

Kiinteistöjen osuus sijoittajien ja omaisuudenhoitajien salkuissa on noussut hieman aiemmasta, mutta jää yhä keskimäärin noin 11 prosenttiin.

Saksassa sijoittajat metsästävät sekä liikekiinteistöjä että toimistorakennuksia. Inrevin selvitykseen osallistuneesta yli 300 sijoittajasta ja salkunhoitajasta yli 70 prosenttia haluaisi sijoittaa juuri Saksaan.

Saksassa viehättävät markkinoiden vakaus ja läpinäkyvyys. Kilpailu hyvistä kohteista on kuitenkin kovaa, ja tuotot pysyvät matalalla.

Brittiläiset sijoittajat valitsisivat mieluiten brittiläisiä kohteita, mutta Britanniassa ja etenkin Lontoossa hyvät kohteet alkavat olla parin huippuvuoden jälkeen kiven alla. "Britannian kohteiden loputtua aletaan katsoa Saksaan, Ranskaan ja Hollantiin", sanoi Inrevin tutkimusjohtaja Henri Vuong Lontoossa.

Aasialaiset sijoittajat ovat alkaneet kiinnostua entistä enemmän Euroopan kohteista.

Yleensä aasialaiset suuntaavat ensin Lontooseen. Jos Lontoosta ei löydy mieleistä ostettavaa, mennään mannermaalle Pariisiin. Jos taas aasialaissijoittajat suuntaavat Pohjoismaihin, tähyävät he etenkin Norjaan.

"Jo puolet aasialaisista sijoittajista haluaa lähteä joko Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin", Vuong kertoi.

Yksi syy tähän on se, että kotimaissa ei löydy sopivia kohteita. Sijoittajat ovat myös entistä halukkaampia hajauttamaan salkkujaan maantieteellisesti.

Aiemmin alalle on ollut leimallista se, että sijoittajat suosivat oman kotimaansa kiinteistömarkkinoita.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat