Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osakkeen- omistajat viettävät osinkojuhlaa

Talous
 

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo arvioi, että pörssiyhtiöiden viime vuoden tulokset paranivat kahdeksan prosenttia vuoteen 2013 verrattuna. Rahat ovat kertyneet toimintaa tehostamalla eli säästämällä.

"Mutta vielä enemmän nousee jaettavien osinkojen määrä. Se kohoaa peräti 80 prosenttiin nettotuloksesta. Sellaista ei ole aiemmin tapahtunut Helsingin pörssissä", Angervuo sanoo.

Hänen mukaansa ilmiö kertoo siitä, että yhtiöillä ei ole investointisuunnitelmia.

"Tai vaikka olisi, niitä ei uskalleta tehdä, ja rahat lähetetään varmuuden vuoksi osakkeenomistajille. Ilmeisesti omistaja ajattelee, että hän osaa käyttää rahat viisaammin ja vastuullisemmin kuin yrityksen johto."

Kun osinkopolitiikka tyydyttää omistajia, he eivät kajoa johtajien kannustinjärjestelmiin. "Miksi johtaja sen jälkeen ottaisi riskiä ja ryhtyisi investoimaan?"

Angervuon mielestä kaupan keskusliikkeiden myynnin vähenemisessä ei ole mitään ihmeellistä.

"Keksittiin, että pannaan valtion budjetti äkkiä tasapainoon. Nostettiin veroja ja maksuja, ja palkat eivät ole nousseet. Reaaliset tulot ovat vähentyneet, ja kansa on lopettanut kuluttamisen."

Liikevaihtojen alamäki huolestuttaa salkunhoitajaa.

"Jos kehitys jatkuu pitkään tällaisena, yritykset kuolevat."

Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan ekonomistin Penna Urrilan mielestä kasvuluvut ovat yllättävän vaatimattomia.

"Odotin, että kotimaassa kasvu on vaatimatonta, mutta oletin myös, että konsernitasolla olisi ollut enemmän plussia", hän sanoo.

"Tämä kertoo siitä, että voimakkaan kansainvälistymisen aalto on tauolla. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa yritykset laajenivat ulkomailla voimakkaasti. Nyt vedetään henkeä."

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtajan Pasi Holmin mielestä pitkän aikavälin näkymät ovat huonot. "Ei tällä tavalla voida jatkaa", hän sanoo.

Holmin mielestä seuraavassa hallitusohjelmassa painopisteen pitää olla elinkeinoelämän piristämisessä.

"Teollisuuden pyörät on saatava pyörimään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat