Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänekosken uuden biotuotetehtaan päästöt Talvivaaran tasolla

Tutkijoiden mielestä natriumsulfaatin haitallisuutta on julkisuudessa liioiteltu

Talous
 
Jari Lam Lehtikuva
Metsä Groupin tytäryhtiö Metsä Fibre rakentaa Äänekoskelle sellutehtaan, jota se kutsuu biotuotetehtaaksi.
Metsä Groupin tytäryhtiö Metsä Fibre rakentaa Äänekoskelle sellutehtaan, jota se kutsuu biotuotetehtaaksi. Kuva: Jari Lam Lehtikuva

Äänekoskelle uutta sellutehdasta rakentava Metsä Fibre arvioi tehtaan jätevesien natriumsulfaattipäästöiksi noin 20 000 tonnia vuodessa. Määrä on suunnilleen yhtä paljon kuin Talvivaaran kaivoksessa pahimpana vuonna 2013.

Metsä Fibre kutsuu sellutehdasta biotuotetehtaaksi, koska siellä ei hyödynnetä fossiilisia polttoaineita, se tuottaa energiaa yli tarpeensa ja edistää biotaloutta lisäämällä sellutehtaan tuotevalikoimaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ei tehtaalle myöntämässään ympäristöluvassa mainitse arviota natriumsulfaattipäästöstä. Ympäristöluvassa mainitaan ainoastaan, että vuosittainen natriumpäästö kasvaa nykyisestä noin 12 000 tonnista 17 000 tonniin vuodessa.

"Natrium ja sulfaatti kulkevat käsi kädessä ja vaikuttavat vesistössä samankaltaisesti. Yhtiö arvioi, että natriumpäästöjen määrä kasvaa ja sulfaattipäästöjen määrä vähenee. Selvitysvelvollisuus on asetettu lisääntyvän natriumin kannalta. Hakijalle on määrätty velvoite selvittää natrium- ja lämpöpäästöjen yhteisvaikutus vesistössä etenkin happitalouden ja rehevöitymiskehityksen kannalta", sanoo johtaja Tarja Savea-Nukala Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Hänen mukaansa Talvivaaran natriumsulfaattipäästöillä ei ole mitään tekemistä Äänekosken ympäristöluvan kanssa.

"Olemme tapauskohtaista lupaharkintaa tehdessämme arvioineet lupamääräyksiä ainoastaan Äänekosken olosuhteissa ja sellunvalmistuksen osalta", Savea-Nukala sanoo.

Talvivaaran ympäristövahinkojen yhteydessä ympäristö- ja painostusjärjestöt julistivat nimenomaan natriumsulfaatin ympäristölle haitalliseksi.

"On täysin selvää, että Äänekosken sulfaattisellutehdas tuottaa paljon natriumsulfaattia. Yleinen käsitys, jonka mukaan natriumsulfaatti olisi ympäristömyrkky, on virheellinen. Natriumsulfaatti aiheuttaa ongelmia yleensä vain hyvin pienissä järvissä, jos sen pitoisuus kasvaa suureksi", sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian professori Mika Sillanpää.

Sillanpää korostaa, että ratkaisevaa on natriumsulfaattia vastaanottavan vesistön koko ja veden virtaus. Esimerkiksi Äänekoskella vesi virtaa joutuisasti Päijänteeseen, jolloin vaaraa natriumsulfaatin kerrostumisesta järven pohjaan haitallisissa määrin tuskin on.

Talvivaara ei ole koskaan saanut lupaa laskea natriumsulfaattia verraten suureen Nuasjärveen, vaan ainoastaan hyvin pieniin järviin. Pienissä järvissä natriumsulfaatti on kerrostunut järvien pohjaan, minkä seurauksena niistä on tullut hapettomia ja suolaisia. Sulfaatti on rikkihapon suola.

"Natriumsulfaatti on haitallista vesistölle ja vesiekologialle vain, jos sen pitoisuudet vesistössä ovat suuria. Ratkaisevaa on siis vesistön koko, johon natriumsulfaattia päästetään. Pieninä pitoisuuksina natriumsulfaatti ei ole haitallista", sanoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Petri Ekholm.

Projektinjohtaja Timo Merikallio Metsä Fibrestä korostaa, että uudessa tehtaassa tekniikka on aikaisempaa kehittyneempää.

"Uudessa tehtaassa natriumsulfaatin päästö on pienempi kuin nykyisessä tehtaassa, koska kierrätämme rikkihappoa", Merikallio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat