Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomisti uskoo Venäjän ahdingon kärjistyvän

Rahastoidut varat voivat loppua tänä vuonna

Talous
 
Laura Oja HS
Arvostettu taloustieteilijän Sergei Gurijevin mukaan länsivaltioiden uudet pakotteet aiheuttaisivat arvaamatonta vahinkoa Venäjällä.
Arvostettu taloustieteilijän Sergei Gurijevin mukaan länsivaltioiden uudet pakotteet aiheuttaisivat arvaamatonta vahinkoa Venäjällä. Kuva: Laura Oja HS

Venäjän ahdinko pahenee merkittävästi tänä vuonna, arvioi maineikkaan ranskalaisen yliopiston Sciences Pon taloustieteen professori Sergei Gurijev.

Valtion nykyinen tulo- ja menoarvio valmisteltiin heinäkuussa sillä oletuksella, että raakaöljyn hinta olisi 100 dollaria barrelia kohti.

Kuka

Sergei Gurijev

 Sergei Gurijev, 43, on tunnetuimpia venäläisiä taloustieteilijöitä. Hän on väitellyt tohtoriksi soveltavasta matematiikasta ja taloustieteestä.

 Gurijev on ollut vierailevana tutkijana yhdysvaltalaisissa huippuyliopistiossa MIT:ssa ja Princetonissa.

 Vuonna 2013 hän muutti Pariisiin, eikä hän ole sen jälkeen käynyt Venäjällä turvallisuusuhkien takia.

 Gurijev oli asiantuntijatyöryhmässä, joka katsoi Mihail Hodorkovskin oikeudenkäynnin olleen epäoikeudenmukainen.

"Tammikuun tietojen perusteella valtiontalouden alijäämä on 5,7 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tällä vauhdilla valtion rahastoidut varat loppuvat vuoden loppuun mennessä. Nykyinen kehitys tarkoittaa, että Venäjän taloudessa on entistä vakavampia ongelmia jo vuonna 2016", sanoo Gurijev.

Hän oli perjantaina Helsingissä pitämässä esitelmän Kansantaloustieteen päivillä.

Venäjän talouden ongelmiin on hänen mukaansa neljä perimmäistä syytä: öljyn halpeneminen, talouspakotteet, korruptio ja pula investoinneista.

Venäjän valtion on pakko supistaa menojaan voimakkaasti, jos öljyn hinta pysyy nykyisellä tasollaan. Kuluvan vuoden aikana Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyn hinta on vaihdellut noin 50–60 dollarin välillä barrelia kohti. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Öljyn halpenemisen takia Venäjän valuutan ulkoinen arvo suhteessa dollariin on heikentynyt voimakkaasti. Se taas on kiihdyttänyt inflaatiota eli yleisen hintatason kallistumista. Inflaation seurauksena rahan ostovoima heikkenee.

"Elintarvikkeissa inflaatiovauhti on ollut 20–25 prosenttia. Elintarvikkeiden tuontikiellon piti iskeä suuri- ja keskituloisiin, mutta tosiasiassa se on vaikuttanut nimenomaan pienituloisiin. Olen hyvin huolissani, että haavoittuvin väestönosa kärsii eniten."

Elintason huononeminen on puolestaan usein syynä yhteiskuntarauhan järkkymiseen.

Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin määräämien talouspakotteiden takia venäläisten pankkien ja yritysten varainhankinta on hyvin vaikeaa. Venäjällä osa kuluttajista on jo tyhjentänyt pankkitilejään pelätessään pankkijärjestelmän romahtavan.

"Talletuspako on toistaiseksi pysynyt kutakuinkin hallinnassa. Jos länsivaltiot lisäävät rahoituspakotteita, edessä voi olla suurten pankkien romahdus. Sillä olisi hyvin vakavia seurauksia. Korostan, että kyseessä on vasta riski, joka ei välttämättä toteudu. Olen siitä kuitenkin hyvin huolissani."

Sijoittajien paniikki Venäjän taloudesta kärjistyi viime joulukuun puolivälissä. Keskuspankki antoi liikepankeille avokätisesti lainaa, ja valtion pääosin omistama öljy-yhtiö Rosneft laski liikkeeseen 11 miljardin dollarin arvosta joukkolainoja. Gurijevin mukaan Rosneftin joukkolainoilla käytiin kauppaa selvästi niiden markkinahintaa kalliimmalla.

"Samaan aikaan keskuspankki ilmoitti Rosneftin joukkolainojen olevan hyviä sijoituskohteita ja hyväksyi ne pankkien lainojen vakuudeksi. Tästä alkoi ruplan romahdus, koska sijoittajat menettivät luottamuksensa keskuspankkiin. Ruplan arvo on lämpömittari, joka kertoo Venäjän talouden tilasta."

Seuraavana päivänä keskuspankin piti nostaa ohjauskorkonsa 17 prosenttiin estääkseen inflaation kiihtymisen ja ruplan heikkemisen.

"Rosneft voi siis käytännössä lähestulkoon hakea rahaa valtion omistamista liikepankeista ja keskuspankista."

Presidentti Vladimir Putinin suosio 2000-luvulla on perustunut ainakin osittain siihen, että ansiotulot Venäjällä ovat kasvaneet. Kansainvälisen valuuttarahaston ennusteen mukaan Venäjän bruttokansantuote supistuu tänä vuonna kolme prosenttia. Se tarkoittaisi, että valtio vajoaa vakavaan taantumaan.

"Uusi aika Venäjällä tarkoittaa sitä, että tulot eivät enää kasva. Siksi presidentti Putin tarvitsee vallalleen uuden hyväksyttävyyden, mikä on tarkoittanut maantieteellistä laajentumista, imperialistista hengennostatusta, propagandaa ja sensuuria."

Gurijev pitää todennäköisenä, että jossain vaiheessa kansalaiset alkavat kysyä yhä enemmän kysymyksiä ja siinä vaiheessa nykyisen hallinnon suosio pienenee.

Hän lainaa Yhdysvaltojen entisen presidentin Abraham Lincolnin kuuluisa lausahdusta: "Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa, joitain ihmisiä voi huijata kaiken aikaa, mutta kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa."

Pakotteiden takia Venäjä on pyrkinyt lähentymään Kiinan kanssa. Merkit kaupankäynnin lisääntymisestä ovat Gurijevin mukaan vaatimattomia.

"Venäjä on solminut puitesopimuksia, mutta toistaiseksi ne eivät ole johtaneet kaupankäyntiin eivätkä kiinalaiset pankit ole juuri rahoittaneet venäläisiä yrityksiä. Joidenkin mielestä Kiina ei halua suututtaa Yhdysvaltoja. Toiset katsovat, että Kiina odottaa Venäjän talouden heikennevän lisää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat