Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuryritykset surkastuvat, liikevaihdot supistuivat viime vuonna

Energiayhtiöiden Neste Oilin ja Fortumin liikevaihdot supistuivat eniten

Talous
 
Leif Rosas
Liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin teollisuusyhtiö oli viime vuonna Neste Oil, jonka tärkein öljynjalostamo on Porvoossa Kilpilahdessa.
Liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin teollisuusyhtiö oli viime vuonna Neste Oil, jonka tärkein öljynjalostamo on Porvoossa Kilpilahdessa. Kuva: Leif Rosas

Suurten suomalaisten yritysten kehitys taantui viime vuonna, käy ilmi johtavien pörssiyhtiöiden tilinpäätösraporteista.

Kahdestakymmenestä merkittävästä yrityksestä 14 yhtiön liikevaihto pieneni, ja vain kuuden yrityksen liikevaihto kasvoi. Takavuosien tähtiyrityksen Nokiankin liikevaihdon kasvu oli nollan pinnassa.

Artikkeliin liittyvät

Surkastumisesta huolimatta yritysten tulokset paranivat ja osakkeenomistajille jaetaan entistä suurempia osinkoja.

Liikevaihto on myytyjen tuotteiden summa, ja se kuvaa yrityksen toiminnan laajuutta. Yleensä yritysten tavoitteena on kasvaa, joten viime aikojen kehitys on ollut poikkeuksellista.

Aiemmin yritysjohtajien hokema oli: kasva tai kuole. Nyt johtajia kiinnostaa pörssiarvo.

Kun yritys kasvaa, kannattavuudesta on helpompi pitää huolta kuin liikevaihdon pienentyessä.

Jos liikevaihto ei kasva ja tulos halutaan pitää hyvänä, johdon pitää puuttua tuotannon kustannuksiin. Niin on myös tehty. Yhteistoimintaneuvottelut ja irtisanomiset ovat lähes jokapäiväisiä uutisia.

Suuryritysten surkastuminen heijastuu Suomen bruttokansantuotteeseen, jonka kasvu pysähtyi kolme vuotta sitten. Se on pelästyttänyt kuluttajat, jotka säästävät pahan päivän varalle. Se näkyy Keskon ja SOK:n liikevaihdoissa.

Vientiyritysten päämarkkina-alue on Eurooppa. Kun maanosan kasvu polkee paikallaan, vientiyhtiöiden luonnollinen kasvu on mahdotonta.

Viime vuonna suurin liikevaihdon pudottaja oli polttoaineyhtiö Neste Oil, jonka liikevaihto pieneni 12,9 prosenttia. Yhtiön mukaan se johtui markkinahintojen ja öljytuotteiden myyntimäärän laskusta.

Toisella sijalla pudottajien listalla oli energiayhtiö Fortum, jonka liikevaihdosta katosi kymmenesosa. Yhtiön mukaan se johtui sähkön hinnan laskusta ja ruplan halpenemisesta. Fortum on iso pelaaja Venäjällä.

Elinkeinoelämän yleisen trendin rikkoo hissejä ja liukuportaita valmistava Kone. Viime vuonna se kasvoi kuusi prosenttia, ja sen tulos oli erinomainen. Suomen kannalta ikävä piirre oli, että kasvu tuli pääasiassa Kaakkois-Aasiasta.

Nykyinen taantuma on poikkeuksellinen sikäli, että isoa ruumista ei ole syntynyt. Liikkeenjohtajat ovat oppineet 1990-luvun syvästä lamasta, jolloin kaatuivat muun muassa rakennusyritys Haka, keskusosuusliike Hankkija ja monialayhtiö Tampella.

Oppi oli se, että tase on pidettävä kunnossa. Velkaa ei saa olla liikaa.

Tase pysyy vahvana, kun lyö laimin investoinnit. Tutkimusta ja tuotekehitystä voi vähentää, jos kasvu ei ole tavoite.

Finanssiryhmä OP:n ja Aalto-yliopiston äskettäin tekemässä suuryritystutkimuksessa kiinnitettiin huomiota vähäiseen investointi-intoon. OP:n yritysasiakkaiden pankkipalveluista vastaavan johtajan Hannu Jaatisen mukaan investointinäkymät ovat uhkaavan alhaiset. Hänen mukaansa Suomi syö tulevaa kasvuaan.

Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton tilastoista havaitaan sama ilmiö. Teollisuuden pääomakanta rapautuu.

Osakkeenomistajat eivät ole kärsineet liiketoiminnan supistumisesta, sillä monet yhtiöt ovat kasvattaneet osinkojaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat