Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä syytä, miksi USA:n talous lähti uuteen nousuun

Taloustieteilijät kiittelevät elvytystä, pankkitukea, nollakorkoja ja terveydenhoitouudistusta

Talous
 
Jewel Samad AFP
Työttömyysaste Yhdysvalloissa on supistunut kriisiä edeltävälle tasolle. Rakennusmiehet Manhattanilla tekevät pitkiä työpäiviä.
Työttömyysaste Yhdysvalloissa on supistunut kriisiä edeltävälle tasolle. Rakennusmiehet Manhattanilla tekevät pitkiä työpäiviä. Kuva: Jewel Samad AFP

Taantuma on ohi ja Yhdysvallat taas jaloillaan. Näin julisti presidentti Barack Obama tammikuussa, ja siltä todella näyttää.

Yhdysvaltain työttömyysaste on 5,7 prosenttia, euroalueen 11,4 prosenttia. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvelee Yhdysvaltain talouden kasvuvauhdiksi tänä vuonna 3,6 prosenttia, kun euroalueen ennuste on 1,2 prosenttia.

Osakkeiden arvo on kaksinkertaistunut kuudessa vuodessa, ja viiden vuoden aikana uusia työpaikkoja on syntynyt Yhdysvalloissa enemmän kuin Euroopassa, Japanissa ja muissa teollisuusmaissa yhteensä.

Vuoden 2008 finanssikriisi alkoi Yhdysvalloista, ja Yhdysvalloissa sen vaikutukset näyttävät myös ensimmäiseksi päättyvän. Mikä auttoi Yhdysvaltain talouden uuteen nousuun?

1. Elvytys

Taloustieteilijä ja Obaman hallinnon entinen neuvonantaja Jared Bernstein pitää George W. Bushin aikana aloitettua ja Obaman aikana jatkunutta elvytystä tärkeimpänä syynä nousuun.

Yhdysvalloissa elvytys oli kahdenlaista: keskuspankki lisäsi rahan tarjontaa, poliittiset päättäjät julkisia menoja. Tämän toivottiin luovan työpaikkoja ja lisäävän taloudellista toimintaa.

"Molempien elvytystoimien vaikutus bruttokansantuotteeseen oli kahden kolmen prosentin luokkaa", Bernstein sanoo.

Finanssikriisi iski syksyllä 2008, ja seuraavana vuonna Yhdysvaltain valtion menot kasvoivat noin 18 prosenttia. Kaikki tämä ei kuitenkaan ollut tammikuussa 2009 virkaan astuneen Obaman ansiota. Monet päätökset teki Bush, joka toimi vastoin republikaanien perinteisiä talousoppeja.

"Villeimmissä kuvitelmissaankaan Bush ei olisi kuvitellut käyttävänsä 450 miljardia dollaria valtion rahaa niin nopeasti. Mutta se toimi", sanoo Harvardin ylipiston taloustieteen professori Kenneth Rogoff.

Yhdysvaltain bruttokansantuote alkoi kasvaa. Niin kasvoi myös budjettivaje, jonka nousu on sittemmin saatu kuriin.

Koska elvytys on toiminut Yhdysvalloissa niin hyvin, amerikkalaiset ovat suhtautuneet kriittisesti euroalueen leikkauspolitiikkaan. Yhdysvaltain liittovaltion on kuitenkin helpompi tehdä päätöksiä kuin euromaiden, joiden pitäisi päästä yksimielisyyteen.

"Kuvittele, jos Texasin ja Massachusettsin pitäisi sopia yhteisestä talouspolitiikasta. Mitään ei saataisi aikaiseksi", Rogoff sanoo.

2. Pankkituki

Professori Rogoffin mielestä pankkituki oli ylivoimaisesti tärkein yksittäinen teko finanssikriisin jälkeen. Yhdysvaltain keskuspankki takasi syksyllä 2008 monien rahoitusalan yhtiöiden velat. Se palautti luottamuksen yhtiöiden toimintaan.

"Yhtenä aamuna heräsin siihen, että monet rahoitusyhtiöt, kuten Goldman Sachs, oli äkkiä luokiteltu pankeiksi, jotta keskuspankki voisi tukea niitä. Se oli hyvin luovaa ja hyvin aggressiivista, mutta verrattuna uuteen suureen lamaan hinta oli pieni", Rogoff sanoo.

Rogoff pitää tärkeänä myös pankkien stressitestejä vuonna 2009. Testeissä pankkien piti osoittaa, että niillä oli tarpeeksi pääomaa selvitäkseen taantumasta.

Ne palauttivat kovan maan finanssikriisin takia vapisevien jalkojen alle.

3. Keskuspankin nollakorko

Taloustieteilijä Bernsteinin mielestä myös Yhdysvaltain keskuspankin korkopolitiikka on auttanut taloutta nousuun. Keskuspankki laski finanssikriisin seurauksena korkoja yli viidestä prosentista lähelle nollaa, jossa ne ovat olleet nyt yli viisi vuotta. Tämä on auttanut velallisia sekä tarjonnut edullista lainaa esimerkiksi yrityksen perustamiseen.

Keskuspankki viestitti, että se aikoo pitääkin korot alhaalla, ja alkoi ostaa arvopapereita varmistaakseen tämän.

Alkuvuodesta lähtien Yhdysvalloissa on jännitetty, milloin keskuspankki nostaa korkoja. Se olisi merkki siitä, että pankki luottaa talouskasvun kestävän. Tämä tapahtunee aikaisintaan kesällä.

4. Obamacare

Bernsteinin mielestä yleinen sairausvakuutus, jotka Yhdysvalloissa kutsutaan nimellä Obamacare, tukki suuren menoaukon. Oikeisto on tästä aivan eri mieltä.

The Washington Post -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan Bernstein selitti asian näin: jos nälkäinen menee kauppaan, häntä ei ole pakko ruokkia, mutta ensiavussa sairas on pakko hoitaa. Siksi valtiolla on erityisvastuu terveydenhoidosta.

Bernsteinin mukaan Obamacare uudisti järjestelmän niin, että sairausvakuutuksen kautta valtio tukee välillisesti yksityislääkäreitä. Tämä taas johtaa siihen, että valtio valvoo palveluiden laatua ja palkitsee tehokkuudesta.

"Kongressin budjettitoimiston mukaan terveydenhoitouudistus pienentää budjettivajetta, ei kasvata sitä. Lisäksi kymmenen miljoonaa amerikkalaista lisää sai uudistuksen ansiosta sairausvakuutuksen", Bernstein sanoo.

 

Entä seuraavaksi?

Taantuman väistyttyä erimielisyydet odottavat jo ovella. Kun jaettavaa taas on, Obama haluaa lisätä julkisia menoja, republikaanit eivät. Heillä on enemmistö kongressin molemmissa kamareissa.

Talouspolitiikan analyytikko Anthony Kim konservatiivisesta Heritage-säätiöstä on sitä mieltä, että nyt on aika leikata valtion menoja ja purkaa turhaa sääntelyä. Hän karsastaa esimerkiksi vuonna 2010 voimaan tullutta Dodd–Frank-lakia, jolla on kriisin jälkeen säädelty rahoitusyhtiöiden toimintaa.

"Obaman ansioita taantuman taittamiseksi on liioiteltu. Ansio kuuluu Yhdysvaltain talouden dynaamisuudelle: yritykset ovat tehneet työnsä ja nostaneet meidät lamasta, ei valtio", Kim sanoo.

Jared Berstein on sääntelyn purkamisesta eri mieltä. Hän muistuttaa, että kolme viimeistä nousukautta Yhdysvalloissa ovat päättyneet kuplaan, joka on lopulta puhjennut. Viimeisimmän purskahduksen jäljet olivat pahimmat.

"Olisi kauheaa, jos läksy jouduttaisiin oppimaan vielä uudelleen", hän sanoo.

Laura Saarikoski HS
Washington

Jonathan Alcorn Reuters
Talouden elpyminen on lisännyt yksityisyistä kulutusta. Joulun jälkeen kuluttajien houkuteltiin ostoksille suurille alennuksilla Los Angelissa.
Talouden elpyminen on lisännyt yksityisyistä kulutusta. Joulun jälkeen kuluttajien houkuteltiin ostoksille suurille alennuksilla Los Angelissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat