Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiede on tärkeää – teoriassa

Kansainvälinen kärki karkaa Suomelta tutkimuksen rahoituksessa

Talous
 

Suomalaiset eivät koskaan oikein uskoneet, että Suomi olisi jokin mallimaa koulutuksessa saati tieteessä. Eikä enää tarvitsekaan, sillä kärkipaikat kansainvälisillä rankinglistoilla ovat vaihtuneet tai vaihtumassa suomalaiselle kansanluonteelle luontevampiin keskivertosijoituksiin.

Toisaalta Suomi on yhä Pisa- ja Nokia-menestyksen vanki. Tämän voi päätellä siitä, että koulutusmenoista leikataan surutta miljardikaupalla ja myös tutkimuksen raoitus on laskussa.

Kokonaispotti tutkimus- ja kehitystyöhön ei silti ole ihan vaatimatonta luokkaa Suomessa vieläkään: yli kuusi miljardia euroa.

Kansantuotteeseen suhteutettuna tutkimusrahat muodostavat yli kolmen prosentin osuuden, jolla sijoitutaan yhä lähelle maailman kärkeä, joskin käyrä on laskeva.

Kaikesta tieteestä pieni Suomi tuottaa alle prosentin verran.

Mutta mitä rahalla saadaan aikaan eli mikä on tieteen taso?

Suomalaisen tieteen tasosta on viime aikoina tehty varsin ristiriitaisia johtopäätöksiä.

Suomen Akatemian Tieteen tila 2014 -raportin mukaan Suomen tieteen taso on maailman keskitasoa parempi, mutta ero tieteen huippumaihin on kasvanut. OECD-maiden joukossa Suomi olisi pudonnut sijalle 14 ja suunta olisi laskeva. Edellä ovat Sveitsi, Hollanti, Yhdysvallat, Tanska, Britannia, Ruotsi ja Kanada. Ohitse ovat menneet myös Belgia, Australia, Saksa, Irlanti, Itävalta ja Norja.

"Väärin laskettu", arvostelevat Suomen Akatemiaa professori Osmo Kivinen ja tutkija Juha Hedman Turun yliopistosta.

Kivisen ja Hedmanin mukaan Suomen tieteen kansainvälinen taso on väitettyä parempi, sillä kansainvälisten vertaisarvioitujen suomalaisjulkaisujen määrä on kasvanut kaikilla kuudella pääalalla koko 2000-luvun.

Eniten ne ovat kasvaneet luonnontieteissä ja yhteiskunnallis-humanistisilla aloilla.

Luonnontieteissä ja teknillisillä aloilla Suomi on tällä tarkastelutavalla jopa kakkonen heti Sveitsin jälkeen.

Kivisen ja Hedmanin mukaan Akatemian tavoin tehdyt bibliometriset eli viittauksiin perustuvat laskelmat kuvaavat parhaiten niin sanottujen kovien alojen, kuten kliinisen lääketieteen viittauskäytäntöjä, mutta antavat muista tieteenaloista ohuen ja sattumanvaraisen kuvan.

Turkulaisten tutkijoiden mielestä viittauksiin perustuvien mittareiden villiintynyt käyttö aiheuttaa pikemminkin sekaannusta kuin edesauttaa esimerkiksi päättäjiä ymmärtämään, miten tutkimusta kannattaisi suunnata kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa.

Jo pitkään kansainväliset ja kotimaiset arvioinnit ovat hokeneet, kuinka pirstalaista ja kotikutoista suomalainen tiede on.

Myös Tieteen tila -raportti muistuttaa, että puolet 54 tieteenalasta on edustettuna vähintään kuudessa yliopistossa. Yli kolmanneksessa yliopistojen tiedeyksiköistä on enintään kolme professoria.

"Yliopistojen vaikuttavimmat alat viittausindikaattoreiden perusteella ovat edustettuina korkeintaan viidessä yliopistossa", raportissa päätellään ja kehotetaan yliopistoja tekemään rohkeasti "poisvalintoja".

Poisvalinta on kivempi sana kuin lakkauttaminen, mikä tunnetusti on tuskallista.

Jos Suomen korkeakoulu- ja tutkimusverkkoa ryhdyttäisiin perustamaan nyt puhtaalta pöydältä, tuloksena tuskin olisikaan kymmeniä korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia.

Vielä pitempään kuin poisvalinnoista on puhuttu rakenteellisesta kehittämisestä, jonka on määrä johtaa samaan eli kohti vahvempia yksiköitä.

Käytännön toteutus on hankalaa siksikin, että Suomesta puuttuu tiedepoliittinen kokonaisnäkemys ja myös foorumi, jolla tiede-, tutkimus-, innovaatio- ja teknologiapolitiikkaa käsiteltäisiin.

Ratkaisuksi on esitetty milloin tiedeministeriä, milloin tiedeneuvonantajaa, mutta kumpikaan ehdotus ei ole saanut järin vankkaa kannatusta.

Periaatteessa arvovaltainen elin on pääministerin johtama tutkimus- ja innovaationeuvosto, joka kerran vaalikaudessa laatii yksityiskohtaisen raportin keinoista kohentaa tieteen tilaa, mutta sen painoarvo on jäänyt vähäiseksi.

Parhaillaan kolmen kansliapäällikön troikka miettii, mitä neuvostolle pitäisi tehdä.

Osmo Kivinen
Osmo Kivinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat