Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UPM haluaa olla myös öljy-yhtiö – uutta liiketoimintaa nestemäisistä polttoaineista

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
UPM:n biojalostamo Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa. Keskellä mutkittelee pääprosessialue. Siinä tapahtuvat esikäsittely, vetykäsittely, kiertokaasujen puhdistus ja tislaus. Vasemmalla näkyvät harmaat säiliöt mäntyöljylle sekä valmiille lopputuotteelle. Oikealla harmassa rakennuksessa ovat kompressorit, joilla laitos painestetaan.
UPM:n biojalostamo Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa. Keskellä mutkittelee pääprosessialue. Siinä tapahtuvat esikäsittely, vetykäsittely, kiertokaasujen puhdistus ja tislaus. Vasemmalla näkyvät harmaat säiliöt mäntyöljylle sekä valmiille lopputuotteelle. Oikealla harmassa rakennuksessa ovat kompressorit, joilla laitos painestetaan. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Mitään ääntä ei kuulu tyynessä talvipäivässä, vaikka muutaman kymmenen metrin päässä valmistuu tuhansia litroja dieseliä. Ollaan Euroopan johtavan paperiyhtiön pihassa Lappeenrannassa, mutta edessä kohoaa öljynjalostamo – niin uusi, ettei sitä ole vielä ehditty vihkiä.

Putkia jalostamossa risteilee yli 50 kilometriä ja venttiilejä on 6 000.

Yhdistävä tekijä paperin valmistukselle ja uusiutuvalle dieselille on sellu.

Fossiilisen raakaöljyn sijaan jalostamo muuttaa dieseliksi suomalaista mäntyä ja kuusta. Uusiutuvaa dieseliä, kauppanimeltään Biovernoa, voi tankata autoon sellaisenaan.

Metsädiesel valmistetaan havupuiden pihkasta saatavasta mäntyöljystä, jota syntyy selluprosessin tähteenä joka tapauksessa. Tähän asti mäntyöljy on usein myyty tislausteollisuudelle.

Tarkoitus on tuottaa uusiutuvaa dieseliä noin 120 miljoonaa litraa vuodessa. Se on 8–10 säiliöautollista joka päivä. Vielä tähän määrään ei päästä, sillä tuotanto alkoi vasta noin kuukausi sitten.

Investoinnin arvo on noin 175 miljoonaa euroa. Se on merkittävä osuus UPM:n vuotuisista noin 500 miljoonan euron investoinneista. Laitos työllistää suoraan ja välillisesti noin 200 ihmistä.

Laborantti Kari Pesu laittaa dieseliä mittalasiin.
Laborantti Kari Pesu laittaa dieseliä mittalasiin.

UPM on uudesta laitoksestaan ylpeä. Sitä markkinoidaan tulevaisuuden liiketoimintana.

UPM:n rasitteena on painopaperin iso osuus liiketoiminnasta. Paperin kulutus vähenee ja markkinat kutistuvat jatkuvasti. Tilalle on kehitettävä jotain uutta liiketoimintaa.

Erilaisille liikenteen biopolttoaineille on kysyntää, koska maailma yrittää pyristellä irti kasvihuonekaasupäästöistä ja hillitä ilmastonmuutosta.

Maailman johtavia yhtiöitä uusiutuvassa dieselissä on toinen suomalainen yhtiö Neste Oil. UPM ja Neste Oil ovat riidelleet biopolttoaineiden valmistusta koskevista patenteista. Riitoja puidaan käräjä- ja markkinaoikeuksissa.

Laborantti Mervi Astikainen analysoi mäntyöljyä.
Laborantti Mervi Astikainen analysoi mäntyöljyä.

Vaikka UPM mielellään esittelee uutta innovaatiotaan, yhtiön liiketoiminnasta se on vasta pikkupuronen.

UPM:n liikevaihdosta selvästi yli puolet tulee paperista.

Biopolttoaineen osuutta ei kerrota julkisesti. Se on sisällytetty biojalostusliiketoiminta-alueeseen, joka toki tuo viidenneksen liikevaihdosta, mutta pääosa tästä on sellunvalmistusta. Pieni osuus jää muulle, ja siitäkin sahat tuovat paljon isomman liikevaihdon kuin pikkuinen uusi diesel.

Liikevoittoa biojalostus selluineen tuo jo enemmän kuin vaikeassa tilanteessa oleva paperi.

Todellisen kasvuliiketoiminnan luominen biopolttoaineista vaatisi sitä, että dieseliä voitaisiin valmistaa suoraan puubiomassasta. Havupuista uuttuva mäntyöljy on kuitenkin vain sellutuotannon pieni sivuvirta.

Sellutonnia kohden mäntyöljyä irtoaa 2–5 prosenttia, eli dieseliä siitä saa valmistettua vielä hiukan vähemmän.

"Pohjoisen puista pihkaa irtoaa enemmän, samoin talvella mäntyöljyä saadaan enemmän", sanoo biopolttoaineiden tutkimusvastaava Jaakko Nousiainen. keskellä lumista Lappeenrantaa. Kemiaa opiskellut Nousiainen on ollut alusta saakka mukana kehittämässä Biovernoa.

Toistaiseksi maailmalla on mäntyöljyä yllin kyllin, mutta jossain vaiheessa sen saatavuudessa voi tulla raja vastaan.

Tekniikoita puubiomassaan suoraan hyödyntämiseen on kyllä olemassa useita, mutta vielä ne eivät ole osoittautuneet kannattaviksi.

Öljy-yhtiö St1 on aloittamassa tänä vuonna bioetanolin valmistuksen sahanpurusta Kajaanissa.

Myös UPM tutkii ja kehittää koko ajan uusia tekniikoita ja raaka-ainemahdollisuuksia. Toki myös toisen diesellinjan rakentaminen mäntyöljyn varaan on yksi mahdollisuus kasvattaa liiketoimintaa.

Vaikka UPM:n metsädiesel on pieni noro valtavassa paperi- ja selluvirrassa, maailman uusiutuvasta dieselistä UPM:n osuus on jo näkyvä puro. Täydessä vauhdissa UPM:n tuotanto on yli kolme prosenttia maailman uusiutuvan polttoaineen tuotannosta.

Neste Oiliin verrattuna UPM on toki pieni tekijä. Neste Oil tuottaa yksin kaksi kolmasosaa maailman uusiutuvasta dieselistä. Neste Oilin uusiutuvan dieselin tuotanto on 20-kertainen UPM:ään verrattuna.

UPM korostaa, että sen dieselin raaka-aine tulee kokonaan ruoantuotannon ulkopuolelta. Neste Oil käyttää yhtenä raaka-aineena ravinnoksi kelpaavaa palmuöljyä, mikä on herättänyt arvostelua.

UPM alleviivaa mielellään myös dieselinsä kotimaisuutta.

Kaikki käytettävä mäntyöljy tulee vielä toistaiseksi kotimaasta: yhtiön kolmesta suomalaisesta sellutehtaasta sekä muutamasta ulkopuolisesta sellutehtaasta Suomesta. UPM:n dieselille on hankittu jopa Avainlippu-merkki.

"Jokainen täällä tuotettu litra on pois tuontiriippuvuudesta ja esimerkiksi Venäjältä tuodusta raaka-aineesta", sanoo UPM:n sidosryhmäjohtaja Marko Janhunen.

Tulevaisuudessa mäntyöljyä on tarkoitus tuoda myös Suomen ulkopuolelta.

Vuonna 2020 Suomessa tankattavasta polttoaineesta 20 prosenttia pitää olla uusiutuvaa. UPM:n mukaan yksin Kaukaan tuotanto täyttäisi velvoitteesta 25 prosenttia.

Toistaiseksi UPM on kertonut yhdestä asiakkaasta, Neotista. Neot toimittaa polttoainetta Suomessa Shellille, ABC:lle ja St1:lle.

Pelkkää kotimarkkinatuotetta kansainvälinen suuryhtiö tuskin on kuitenkaan havitellut. Kansainvälisiä asiakkaita etsitään jatkuvasti.

Piia Elonen HS
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat