Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikepankit ovat romahtamaisillaan

Talous
 

Kreikkalaisista liikepankeista nostetaan talletuksia kahden miljardin euron arvosta viikoittain, arvioi yhdysvaltainen investointipankki J. P. Morgan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Investointipankin arvion mukaan pankkien vakuudet varainhankinnalleen loppuvat talletuspaon nykyisellä vauhdilla 14 viikossa. Talletuspaon takia pankkien pitää hankkia vastaava määrä uutta rahoitusta, mutta niillä on vain vähän varainhankintansa vakuudeksi kelpaavia arvopapereita.

Pahimmillaan kyse voi olla siitä, että liikepankit olisivat vararikon partaalla runsaan kolmen kuukauden kuluessa.

Kuluvan vuoden aikana talletuksia on paennut kreikkalaisista liikepankeista J. P. Morganin arvion mukaan 21 miljardia euroa. Talletuspako kiihtyi sen jälkeen, kun vasemmistolainen Syriza voitti parlamenttivaalit tammikuun lopussa. Vaaleja ennen talletuspaon määrä tammikuussa oli neljä miljardia euroa. Toisin sanoen vaalien jälkeen talletuspako on ollut toistaiseksi 17 miljardia euroa.

Investointipankin arvio perustuu siihen, että Euroopan keskuspankki (EKP) ja Kreikan kansallinen keskuspankki ovat luvanneet kreikkalaisille liikepankeille rahoitusta enintään 108 miljardin euron arvosta. Enimmäismäärästä on J. P. Morganin arvion mukaan jäljellä enää 28 miljardia euroa.

EKP:n neuvosto päätti vajaat kaksi viikkoa sitten, että se ei hyväksy Kreikan valtion joukkolainoja vakuudeksi liikepankkien pyytämille lainoille. Siksi kreikkalaisilla liikepankeilla ei ole taseissaan juuri muuta varainhankintansa vakuudeksi kelpaavaa kuin Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) joukkolainoja. Niitä liikepankit saivat korvaukseksi siitä, että ne suostuivat Kreikan valtion lainojen nimellisarvojen leikkauksiin vuonna 2012. ERVV:n joukkolainoja vastaan kreikkalaiset liikepankit voivat yhä saada rahoitusta Euroopan keskuspankista.

Reutersin mukaan Euroopan keskuspankin neuvosto antoi viime viikolla Kreikan keskuspankille luvan antaa viiden miljardin euron arvosta hätärahoitusta liikepankeille.

EKP:n neuvoston seuraava kokous järjestetään ensi torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat