Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patrialle 300 000 euron yhteisösakko

Käräjäoikeus: Valtionyhtiön johtajat lahjoivat neljää kroatialaista asekaupoissa

Talous
 

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi valtion aseyhtiölle Patrialle 300 000 euron yhteisösakon, koska sen johtajat syyllistyivät miljoonien eurojen lahjusten antamiseen asekaupoissa.

Patria joutuu maksamaan yhteisösakkoa, koska käräjäoikeus tuomitsi maanantaina yhtiön entisen liiketoimintajohtajan ja entisen myyntipäällikön törkeästä lahjuksen antamisesta yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksiin. Vankeusrangaistukset ovat ehdollisia.

Kyse on Patrian oikeudenkäyntien Kroatian-haarasta, jossa Patria myi panssaroituja AMV-ajoneuvoja Kroatian valtiolle kymmenen vuotta sitten.

Oikeus siis katsoi, että asekaupat on saatu aikaan törkeän lahjuksen avulla. Oikeuden mukaan merkittävä osa panssariajoneuvokaupan konsulttipalkkiosta oli tarkoitettu maksettaviksi neljälle kroatialaiselle yksityishenkilölle.

Heidän osuutensa oli yhteensä viisi prosenttia kauppasummasta, mistä kaksi prosenttiyksikköä eli 7,3 miljoonaa euroa oli tarkoitettu hankintakomitean jäsenelle eläkerahaksi, oikeus katsoi.

Syytteen mukaan yksi prosenttiyksikkö eli 3,7 miljoonaa euroa oli tarkoitettu silloiselle Kroatian presidentille Stjepan Mesicille ja 3,7 miljoonaa euroa entiselle pääministerille Franjo Greguricille. Heidän saamistaan lahjuksista oikeus ei kuitenkaan löytänyt näyttöä, ja lahjusten saajat jäivät hämärän peittoon.

Patrian entisen myynti- ja markkinointijohtajan syyte hylättiin. Hänelle käräjäoikeus määräsi korvattavaksi oikeudenkäyntikuluja 120 000 euroa.

Syyttäjä vaati kolmelle entiselle Patrian johtajalle tuomiota törkeästä lahjuksen antamisesta. Yhtiölle syyttäjä vaati 500 000 euron yhteisösakkoa.

Puolustus kiisti kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan Patria on hieronut panssariajoneuvokauppaa normaalisti.

Patrian lahjussotkujen Kroatian-haaran käsittely jatkuu hovioikeudessa, sillä ainakin yksi tuomittu on päättänyt valittaa käräjäoikeuden tuomiosta. Jo aiemmin hovioikeuden käsittelyyn on mennyt Patrian lahjusjutun Slovenian-haara, jossa käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet viime vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat